‘t Fornuis – Antwerpen

‘t Fornuis – Antwerpen: bij een culinaire legende

Reyndersstraat 24, 2000 Antwerpen
+32 3 233 62 70
 

Chef: Johan Segers

Een uitgebreide voorstelling van chef Johan Segers en zijn restaurant ’t Fornuis is uiteraard niet nodig. Segers is dan ook de Antwerpse Godfather van de klassieke keuken en vele jonge chefs kregen bij hem een opleiding of namen een voorbeeld aan zijn kookstijl die minimalisme, herkenbaarheid en zuiverheid laat primeren. Restaurant ’t Fornuis is een instituut met voor-en tegenstanders. Wat voor de één te klassiek en als weinig vernieuwend wordt omschreven, is voor de ander een rustplaats met smaakvolle genialiteit.

Respect is dan ook het minste waar we chef Segers mee moeten bewieroken. Enkele jaren geleden werd zijn stijl door velen afgeschreven maar tegenwoordig is puur & klassiek weer hot, kreeg Segers de ‘Gault&Millau lifetime achievement’ award en is hij één van de Njam sterren. Segers week nooit van zijn pad af om te verdwalen op een weg van te moderne of onstabiele gerechten. Hij bleef focussen op zijn ding en het feit dat vandaag zijn klein huiskamerrestaurant nog altijd regelmatig volzet is, geeft het antwoord op de vraagstelling. Zoals vaker geschreven is er in ons culinaire land plaats voor verschillende stijlen en trends. Klassiek, modern, fusion, bistronomie, slowfood, healthy, veggie enz…, het is die diversiteit die het zo aantrekkelijk maakt en voor een culinaire levensgenieter de extra drive geeft om regelmatig op restaurant bezoek te gaan. Hoe groter mijn liefde wordt voor de creatieve belevingskeuken, zo veel te meer kan ik ook genieten van een perfect geserveerde klassieke product keuken. Let’s go!

www.gva.be

www.gva.be

Restaurant ’t Fornuis ligt in het centrum van Antwerpen en het is op de eerste verdieping van het statige gebouw dat Segers zijn show opvoert. Bij het binnenwandelen werpen we een blik op de miniatuur fornuisstelletjes die de constructie van donkere houten balken opfrist. De klassiek gedekte tafels in het restaurantgedeelte typeren de bourgondische sfeer die er heerst. We hadden reeds twee maal het genoegen om plaats te nemen aan de tafel van ’t Fornuis. De eerst keer was dat met extreem veel genot en een sublieme tarbot bereiding, een ander diner kunnen we dan weer als een ongelukkige passage omschrijven. In onze ronde van 2014, om naast de nieuwe talenten ook op bezoek te gaan bij de gevestigde waardes mag een nieuw bezoek aan ’t Fornuis dan ook niet ontbreken.

Bijna een jaar geleden opende Segers op 100m trouwens zijn derde zaak en liet hij Antwerpen zien dat er naast ’t Fornuis ook animo is voor een moderne invulling van de hedendaagse gastronomie. Met het interieur van restaurant ‘Te Kook’ verraste hij iedereen en in de gele arena gingen wij ook al goedkeurend proeven bij toenmalige chef Thijs Vervloet.

We starten met een glaasje Champagne Edmond Roussin dat vrij snel een begeleiding krijgt van enkele stukjes 13 weken gerijpt vlees.'t Fornuis Antwerpen - Johan Segers

Even later volgt Segers met één van zijn signatuur hapjes, zijnde de baard van tarbot. Een amuse die onmiddellijk zijn status van puurheid en perfectie bevestigt.'t Fornuis Antwerpen - Johan Segers

Een menukaart heeft restaurant ’t Fornuis na al die jaren nog altijd niet en Segers zelf is dan ook de lopende encyclopedie. Deze aanpak wordt langs één strekking geprezen en roept langs de andere kant vraagtekens op. Aan u om zelf te oordelen. Voor vaste klanten geeft deze persoonlijke aanpak een mooie interactie op zoek naar de juiste bereiding van hun culinaire voorkeur. Voor de nieuwe klanten zoekt hij doortastend naar hun verwachtingspatroon. De gekende handbewegingen zijn voor anderen dan weer minder prettig omdat de opsomming van mogelijkheden nooit volledig gecapteerd wordt en een prijsvermelding bij de gerechten ontbreekt. Desalniettemin blijft een chef in de zaal een meerwaarde voor het vertrouwen en de beleving.

Nadat we onze weg gevonden hebben in het bos der suggesties serveert Segers met zijn classic mini americain nog een laatste hapje.'t Fornuis Antwerpen - Johan Segers

De wijnkaart wordt door de minder hartelijke sommelier gebracht en toont de moderne toets van ’t Fornuis. De wijnen staan netjes per soort en regio op de Ipad gerangschikt. Uitleg of aanbevelingen van de sommelier blijven uit en na het serveren zonder enige extra informatie van de Graves Blanc 2010, Clos Florideène (58€), stel ik de meerwaarde van zijn interventie dan ook in vraag.

Weg met de kritische noot want als de bulots voor mijn neus verschijnen word ik intens gelukkig. De wulken met champignons, kalfsgehakt, amandel en ajuin (30€) benadrukken het ‘comme il faut’ gevoel en het gerecht scoort door zijn klassiek geïnspireerde perfectie.'t Fornuis Antwerpen - Johan Segers

Aan de overkant zie ik een serieuze ontevredenheid bij een salade van asperges met sperziebonen en tempura van asperge (35€). Deze prijs voor dit simplistisch gerecht is nogal stevig. Hadden we de menukaart maar kunnen raadplegen!'t Fornuis Antwerpen - Johan Segers

Bij het voorstellen van de hoofdgerechten kreeg Segers onze aandacht met zijn knipoog richting Poularde & Morilles voor twee. De edele kip wordt geserveerd met uitstekende morilles, een aardappelkrokant en krokant vel. De saus is rijkelijk subliem, de kwaliteit van de poularde is top maar het aardappel krokantje is zeer dun met weinig smaak en geeft geen meerwaarde. Als tweede service krijgen we nog de stukjes van de bil geserveerd met salade en kwartelei (60€pp).'t Fornuis Antwerpen - Johan Segers 1't Fornuis Antwerpen - Johan Segers

Le café glacé! Dit staat regelmatig op mijn menu bij een bezoek aan restaurant InVincible en onlangs ook nog enorm genoten van deze zachte verfijning bij nog zo een klassieker in ’t stad restaurant ‘au vieux port’. Ik twijfel dan ook geen seconde wanneer dit dessert tot de mogelijkheden behoort. De versie van vandaag is echter van mindere makelij. Waar is die smeuïgheid waarbij ik soms kan wegsmelten? (12,5€)'t Fornuis Antwerpen - Johan Segers 't Fornuis Antwerpen - Johan Segers

We sluiten af met koffie, huisgemaakte mignardises en napoleon bollen.'t Fornuis Antwerpen - Johan Segers

Een menukaart in combinatie met zijn toelichting aan tafel zou mijn gerecht keuze zeker vergemakkelijken en inspelen op de juiste perceptie. Johan Segers is een voorbeeld voor onze klassiek geïnspireerde keuken en ik ben ervan overtuigd dat zijn passie en kunde menig tv kijker en bezoeker terug zin geeft in het genieten van rijke smaakvolle bereidingen. Zijn productkeuken krijgt duidelijk de nodige bijval want ook op deze doordeweekse avond liep ’t Fornuis weer vol met zakenlieden en aanhangers van zijn strekking. Ondanks enkele uitschuivers die je bij één van de meest prestigieuze chefs niet zou verwachten, zie je in de gerechten productgerichte zuiverheid en vakkennis. Bon appétit,

Be-Gusto

Be-Gusto Score:              8,3/10

Be-Gusto Prijs/kwaliteit:  8/10

‘t Fornuis
Reyndersstraat 24, 2000 Antwerpen
TEL: +32 3 233 62 70
Zaterdag & zondag gesloten
 
Comments
11 Responses to “‘t Fornuis – Antwerpen”
 1. Elke says:

  Laatst ook gaan eten in’t Fornuis. Ik ben het niet helemaal eens met jullie commentaar over de sommelier. Ok, hij heeft zijn eigen stijl, maar nadat wij vroegen wat hij ons kon aanraden, kregen we wel heel wat uitleg. Kent absoluut zijn vak, en heeft ons zeker lekkere wijnen laten proeven!

 2. Ik ben onlangs, donderdag, met vrienden gaan eten en voor de eerste keer dat ik hier kom, kan ik enkel beamen dat alles top was : het eten, de bediening, wijnkaart.

  Ok, het is anders dan bv Oud Sluis, Hertog Jan, Kasteel Withof maar ‘Fornuis heeft zijn eigen stijl en wat ik vooral kan appreciëren is dat de porties die je hier krijgt niet enkel qua kwaliteit top is maar ook voldoende.

  En zoals hierboven al gezegd : de stijl van Johan Segers is gewoonweg eerlijk en rechtuit. Ik ken zaken (in het Antwerpse) waar de eigenaar (Chef of Sommelier) denken dat ze het warm water hebben uitgevonden.

 3. celis says:

  Persvrijheid en vrije meningsuiting zijn hot dezer dagen.
  Extremisten menen het recht te hebben om op hun manier te reageren op ‘misplaatste’ berichtgeving.
  Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan om op deze manier te ageren op de commentaren van wat wij noemen ‘Gastroparasieten’.
  Individuen die net te ondermaats zijn om serieus te worden genomen als ‘echte’ journalisten en te lui zijn om zelf hun kont te heffen om iets in het fantastische beroep van restaurateur te bereiken.

  Wat een verademing zou het zijn als deze lafaards terplekke hun grieven zouden ventileren ipv ze achteraf in hun donkere hol te verwoorden met achterlijke commentaren.
  Ik eigen mij het recht toe uw bestaan in vraag te stellen.

  get a life
  get a job

 4. begusto says:

  Beste Mr Celis,
  Bedankt voor uw feedback naar aanleiding van ons blog artikel. We respecteren uw mening dat is ook de reden waarom we online de kans geven om te reageren. Het is uiteraard niet de bedoeling om ons te verlagen en ook scheldende en weerleggende antwoorden te formuleren. Uiteraard is het recht van antwoord ook bij ons geen probleem, waarvoor dank.

  U krijgt als sommelier bij ’t Fornuis veel respect van vaste klanten en niemand twijfelt aan het feit dat het restaurant één van de toppers van Antwerpen is. Uiteraard geven wij een ervaring weer zoals wij die beleven en dat is ook vandaag nog ons volle recht.

  Mvg,
  Be-Gusto

 5. We zijn op 20/1/2015 gaan eten in het fornuis met 4 personen ontvangst was beleeft en tof dat de chef aan tafel komt om alles voor te stellen maar het zou beter zijn om toch een kaart te geven want we horen niet alles en er is meer dan voldoende keus maar wat veel om te onthouden vandaar eten is wel top en voldoende service soms wel stuntelig en na afloop wou ik een boek kopen maar de chef was al weg om te tekenen dit is jammer daar we aankwamen om 19 u en 22 u weg maar over eten wel geen klachten heb ook een behoorlijke fooi gegeven maar er werdt niet echt veel aandacht aan besteed en ook na afloop een koffie gedronken mocht wel een normale formaat zijn 1maal slikken en is leeg dit is voor 6 euro wel duur anders zijn de prijzen wel goed voor het eten kwaliteit en hoeveelheiid zeker geen klachten je krijgt ruim voldoende mvg ivan

 6. Philippe says:

  Mr. Celis dit is zeer kort de bocht. Dit is een artikel geschreven door een foodie en bekwame observator die allereerst Mr. Segers en zijn zaak bewierookt en zijn eigen mening weergeeft op dat eigens moment. Als u zich persoonlijk aangesproken voelt is dat jammer want dat is zeker niet de bedoeling van deze gedegen blogger.

 7. de ridder says:

  ik krijg het altijd op mijn ‘seskens’ wanneer een sommelier aan de tafel zijn van buiten geleerd
  gedichtje komt voordragen, bol van details waar geen mens wat aan heeft.

  De sommelier van het fornuis kent zijn vak, geloof me.
  Maar hij heeft stijl en is discreet.
  Op elke vraag zal hij een meer dan bevredigend en interessant antwoord geven.
  Vraag je hem niks dan zal hij uw keuze, hoe vreemd ze ook mag zijn, uitvoeren.
  Zo hoort het.

 8. albert peeters says:

  Mijn vrouw is er deze week gaan eten met vriendinnen . Het decor was steeds mooi en verpozend . De voorstelling door de eigenaar , verzorgd en compleet . De bediening onberispelijk . Correct maar koud . Het eten voortreffelijk en de huiswijn was heel degelijk . De rekening : niet om te regelmatig te herhalen voor particulieren maar men krijgt er ook iets speciaals voor . Aan te bevelen voor een extra .

 9. Nico says:

  Beste bourgondiërs,

  Graag had ik eens gaan eten bij Johan Segers in het fornuis.
  Nu wat hebben jullie zoal betaalt voor het eten?
  Want hoe graag ik er ook zou willen gaan eten
  het is niet de bedoeling dat ik de rest van de maand
  moet uitkijken wat ik met men centen doe.

  Mvg, Nico

 10. Sven says:

  Ik had onlangs eenzelfde gevoel bij de sommelier. Op een simpele vraag over wél of geen vatrijping, reageerde deze norse man redelijk geprikkeld: “Weeral examen vanavond?”. Zijn kennis, waarover enkele vaste klanten hier schrijven, hield hij dan toch voor zich, net als vriendelijkheid en enthousiasme.
  Het eten is hier erg klassiek, en prima. Het kader is fantastisch, en de Chef is enthousiasmerend. Maar de sommelier is voor mij een reden om er niet meer naar toe te gaan.

 11. Barbara says:

  Als ik bovenstaande reactie van de sommelier lees, verdwijnt mijn zin om eens bij ‘t Fornuis te gaan eten. Hij maakt de beschrijving in de blog in elk geval meer dan waar. Er zijn in elk geval nog voldoende restaurants van goede kwaliteit waar de medewerkers wel uitgaan van vriendelijkheid en respect tegenover de klant.