Hofke van Bazel – Bazel

Hofke van Bazel – Bazel

Chef: Kris De Roy

Nog niet bij restaurant Hofke van Bazel gereserveerd? Dat is de vraag die ik al vaak moest horen en ons recent bezoek toont dan ook waarom. De authentieke gastvrijheid in combinatie met de zuiderse gezelligheid en uitmuntende gastronomie transformeerde een doordeweekse avond tot een sfeervol feest. Chef Kris De Roy en gastvrouw Gina Miurin hebben duidelijk hun weg gevonden en lieten restaurant Hofke van Bazel evolueren tot een gastronomische referentie voor zowel pleasure als business. Eind vorig jaar kregen ze hun eerste Michelin ster als beloning voor hun inspanningen.

Het domein van restaurant Hofke van Bazel ligt op het Middeleeuwse kerkplein van het pittoreske dorp Bazel, tegenover de kerk. Bazel ligt op een10 tal minuten van Antwerpen. In de gerenoveerde huizen bouwden Gina & Kris gestaag aan hun gastronomisch walhalla en vandaag vinden we er naast een fine dining restaurant met terras ook een wijnkelder, een Italiaans restaurant ‘Trattoria Bazalia’ op de eerste verdieping en 3 luxueuze suites. Het is de landelijke charme, de romantiek en de rust, die Bazel en het restaurant zo uniek maakt.Hofke van Bazel - Kris De Roy

Het interieur van het Hofke Van Bazel is klassiek en straalt de grandeur uit van de Middeleeuwen. Door de houten vloeren, vele kaarsen, de open haard, zilverwerk en accessoires creëerde men een charmant en warm interieur. De deels glazen vloer geeft je bij binnenkomst een zicht op de ruime wijnkelder die ook als stijlvolle aperitiefruimte dienst doet. Het restaurant bestaat uit verschillende delen en is zo uitermate geschikt voor groepen. Hofke van Bazel heeft ook één van de meest gelauwerde terrassen van Vlaanderen. Een oase van rust weerkaatst wanneer je het ruime zomerterras in de prachtige tuin betreedt.Hofke van Bazel - Kris De Roy Hofke van Bazel - Kris De Roy

Chef Kris De Roy staat reeds van 1999 aan het fornuis en deed eerst ervaring op bij diverse klasse restaurants zoals Paddock, La Pérouse, Gin Fish en Folliez. Na zijn start in Bazel sloegen de vonken over en vandaag zorgt hij samen met gastvrouw-patron Gina voor het culinaire vuurwerk in Bazel.Hofke van Bazel - Kris De Roy

De keuken van Kris vertrekt altijd van een basis met kwalitatief hoogwaardige producten en hij behandelt deze op een passionele manier tot verfijnde kunstwerken. Gina is zelf vegetariër en Kris probeert dan ook vol inspiratie hierop een antwoord te bieden. Zo zijn alle amuses die geserveerd worden altijd vegetarisch en zijn er constant gerecht alternatieven mogelijk. Kris wordt in de keuken geassisteerd door sous-chef Sylvester Schatteman, de lange samenwerking zorgt voor een goed geoliede tandem.Hofke van Bazel - Kris De Roy

Naast de kleine à la carte kaart kan je genieten van een 3-gangen Bazel Proeft menu (49€) of een 5-gangen degustatiemenu (72€). Erg in trek is ook het lunchmenu volgens de inspiratie van de dag in 3-gangen (37€). De ervaren en gepassioneerde Sommelier Ed Raassens assisteert de gasten bij hun wijnkeuze en serveert ook aangepaste wijnen bij de menu’s.Hofke van Bazel - Kris De Roy

Pictures by Adriaan Van Looy, in cooperation with Belgian Taste Buds & Wbpstars

We worden hartelijk ontvangen en nemen voor het aperitief plaats in de schitterende wijnkelder. We krijgen als huischampagne een glas Bernard Remy met een wachtbordje. Om te knabbelen zijn er kraakverse aspergepunten met een dipcrème van vadouvan, olijven uit Zuid-Italië en broodstengels met zonnebloem & een humus met kerrie.Hofke van Bazel - Kris De Roy Hofke van Bazel - Kris De Roy

De vegetarische mise en bouche hapjes worden in een strak tempo geserveerd en hebben een mooie presentatie. Een madeleine van wortel heeft een crème van wortel, zoetzure structuren van drie kleuren wortel en karwijkruid.Hofke van Bazel - Kris De Roy

Dan volgt Kris met een sablé van pinda met een crème van bloemkool, gebrande bloemkool en lente-ui.Hofke van Bazel - Kris De Roy

Als laatste hapje komt de boot met een veggie sushi van komkommer, ramenas, emulsie van soja, gel van citrus en komkommer cress.Hofke van Bazel - Kris De Roy

Het degustatiemenu start met een royale portie ganzenlever. De met cacao gemarmerde bio ganzenlever wordt geserveerd met een ganache van ganzenlever, enkele variëteiten van jonge biet, parel van samba thee, poeder van rode biet en een brioche toast in gans vorm. Sommelier Ed probeert de problematiek van zoete wijn bij foie gras in het begin van het menu te ontwijken met een huisgemaakte infusie. Zijn infusie is het resultaat van een fruitige rode wijn na maceratie met fruit en kruiden zoals blauwe bosbes, aardbei en kaneel. Ik ben niet overtuigd van de smaak maar in deze fase van het menu alleszins een veel betere start dan een plakkerige zoete witte wijn.Hofke van Bazel - Kris De Roy Hofke van Bazel - Kris De Roy

Chef Kris volgt met gebakken Langoustine, asperge, gel en jus van mousserons paddenstoelen, zwam, tuinbonen en een crème van eidooier. De asperge en langoustine zijn perfect gegaard in dit uiterst smaakvol geheel. In het glas komt een Oostenrijkse Riesling van Ebner-Ebenauer.Hofke van Bazel - Kris De Roy Hofke van Bazel - Kris De Roy

Een stukje wilde zeebaars wordt geserveerd met structuren van Cévennes ui, bladspinazie, kamut bulgur, bouillon van limoengras, gefrituurde kamut, chardonnay-azijn en kruidnagel. De band die uit een mal komt is van gebrande ui en zilverzuring. De gefrituurde kamut zorgt voor extra textuur terwijl het de bouillon van lemoncress is die hier voor de juiste prikkel en diepgang zorgt. Als begeleiding schenkt Ed een uitstekende Italiaanse schone uit Piemonte van de cortese druif, La Rocca 2009.Hofke van Bazel - Kris De Roy

Een sorbet gerecht wordt niet klassiek als bolletje gebracht maar in een volledig tussengerecht. Sorbet van ananas en limoen in cilinder, avocado partjes en crème, krokant van limoen en kardemom poeder. Qua frisheid en presentatie top maar wel zeer groot als tussendoortje.Hofke van Bazel - Kris De Roy

Kalfslende uit Corrèze krijgt het gezelschap van primeurbloemkool en mimolette kaas, gekonfijte spiraal aardappel, daslook, peterselie poeder en een jus van pedro Ximenez & truffel. De pure en herkenbare smaak van het kalfsvlees zit goed en chef Kris bevestigt zijn garantie voor kwaliteitsproducten. De gekonfijte spiraal van aardappel bevalt mij dan weer minder qua smaak en textuur. Hierbij komt de Dorilli Cerasuolo di Vittoria van de Nero d’avola en frappato druif van het huis Planeta uit Sicilië.Hofke van Bazel - Kris De Roy

Een duifje uit Anjou werd op hooi gerookt en heeft hiervan mooie subtiele aroma’s, de wortel structuren krijgen een presentatie zoals in een stripverhaal en worden gecombineerd met een crème van erwt. Het sausje is van de jus van de duif met cabernet sauvignon. De wortel crèmes in boomvorm zijn leuk maar te koud. De Zuid Afrikaanse blend die dit duifje bijstaat is een assemblage van cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, syrah, malbec en petit verdot. Een perfecte match is deze schitterende Proprietor’s blend 2009 van Ernie Els uit Stellenbosch.Hofke van Bazel - Kris De Roy

Aan de overkant wordt nog eerst genoten van een fijne kaasselectie terwijl ik wacht op het lentedessert. De bloemetjes staan in bloei en daar haalt Kris zijn inspiratie. Een cannelloni van witte chocolade met vanille sabayon en cremeux van violet wordt op het grasveld geserveerd. Daarnaast ligt een bloem van witte chocolade met kamille en het hart is van violet. In de gieter serveert hij een sorbet van verveine, espuma van yoghurt, crumble van pistache en citroenmeringues. De chef scoort met zijn creatief dessert waarbij smaak, aroma en textuur een perfect geheel vormen.Hofke van Bazel - Kris De Roy Hofke van Bazel - Kris De Roy

Ook bij de koffie is het genieten want de verrassingskoffer op tafel zit vol met lekkernijen.Hofke van Bazel - Kris De Roy

Hofke van Bazel - Kris De RoyRestaurant Hofke van Bazel zorgt voor de culinaire verademing in het gezellige dorpscentrum. De rust en romantiek van het interieur worden gecombineerd met creatieve gerechten waar chef Kris met hart en ziel zijn passie toont. Pure en herkenbare smaken zijn de essentie en krijgen een verfijnde toets. De geslaagde mix van klassiek en modern heeft veel potentieel en de mogelijkheden bij het Hofke van Bazel zijn enorm. We zijn overtuigd dat een bezoek aan het tuinterras zeker een vervolg zal krijgen. CY soon,

Be-Gusto

Hofke van Bazel
Koningin Astridplein 11-13, 9150 Bazel
TEl: +32 3 744 11 40
www.hofkevanbazel.be
Zaterdagmiddag & maandag gesloten
Be-Gusto score: 15,5/20Hofke van Bazel - Kris De Roy Hofke van Bazel - Kris De Roy

 

Comments
6 Responses to “Hofke van Bazel – Bazel”
 1. Kim says:

  Een tijdje geleden lieten wij hier ons huwelijksfeest doorgaan… met spijt in het hart!!
  Hun kookkunsten zijn onvergetelijk goed MAAR tijdens ons huwelijksfeest werden we met heel onze entourage aan de deur gezet aangezien de zaakvoerster blijkbaar een ‘probleem’ had met één van de aanwezige gasten.

  De desbetreffende gast heeft de zaakvoerster er enkel op gewezen dat er reeds 2 uur vertraging op de gehele planning zat (wat ons wel gepermitteerd lijkt als je zo’n duur en groot feest vastlegt) en toch was dit een zogenaamde aanleiding om ons plots de deur te wijzen. NOOIT hadden we kunnen bedenken dat er op zo’n niveau van dergelijk onprofessionalisme sprake kon zijn.

  Niet alleen onze huwelijksdag werd hierdoor overschaduwd, maar ook onze huwelijksnacht werd volledig verpest.

  Daarenboven is het overduidelijk dat deze zaak niet uitgerust is om een huwelijksfeest te verzorgen: Op het eten, drinken en de service valt niets aan te merken, maar bijvoorbeeld de opstelling van de suite tijdens de receptie was absoluut niet goed geregeld. Verder werden doorgegeven voorkeuren voor het eten & drinken niet toegepast zoals afgesproken.
  De beloofde stapeltaart als huwelijkstaart bleek uiteindelijk een ‘platte vijg’ te zijn die absoluut geen eer deed aan ons feest. En zo kunnen we nog wel meerdere voorbeelden opnoemen.

  Kortom, wij hebben nog nooit in ons leven te maken gehad met zo’n onvriendelijke, harteloze gastvrouw. Wie wijst het bruidspaar en zijn gasten nu de deur op hun huwelijksfeest voor zo’n loze reden???

 2. Sandra says:

  Ik kan het me zo voorstellen … die gastvrouw is echt NIET te doen !

 3. Mark says:

  Oubollig en onfris interieur.
  Middelmatige keuken en bediening.
  Bedroevende (passende) wijnen.
  En de gastvrouw? Tja,…

 4. steven says:

  3 eme visite à l’hofke van bazel a l’occasion de notre anniversaire de mariage.
  A l’arrivée, sans nous demander notre avis, on nous place en terrasse. Le fond de l’air était deja frais, nous avons grelotté toute la soirée.
  Lors de le réservation nous avions précisé que nous mangions sans gluten. Le serveur, tres hautain, arrive avec une série d’amuses bouche, TOUS contenant du gluten. Lorsque nous lui répétons que nous ne pouvons pas manger ceci, il repart en cuisine et revient avec… Des lamelles de concombre a tremper dans une mayonnaise!
  Ensuite nous attendons 1h30 avant qu’on nous serve l’entrée. Nous avons donc largement le temps d’observer le ballet des serveurs qui visiblement sont débordés et ne suivent pas la cadence: assiettes qui attendent, mauvaise humeur des serveurs, nous restons un long moment avec nos verres vides sans que quelqu’un s’occupe de nous.
  Le repas est bon, mais sans plus, presente avec de grands chichis pour faire illusion. Dans chaque plat un petit “flan” qui ressemble plutot a une gelée bourree de colorants et de paillettes.
  Madame la patronne est plutôt desagreable et nous sert, une fois de plus un plat contenant du gluten. Elle ne nous laisse même pas le temps de réagir et disparaît.
  Au total nous avons passé 4 heures dans le froid et mange moyennement pour une addition de plus de 230€ pour deux. 16€ la coupe de champagne, 7€50 les 75 cl d’eau pétillante! C’est scandaleux. Nous n’y remettrons jamais les pieds.

 5. Philippe says:

  Wij organiseerde ons trouwfeest op 17/18 – 4 – 2015 ter plaatse, en kunnen als volgt reageren. Ik beperk mij tot feiten, geen gevoelens zoals bovenstaande.

  – Uitstekende keuken, absoluut top. De brigade van Chris is een geoliede machine die in staat is topkwaliteit te
  leveren voor een groot aantal gasten.
  – bijzonder professionele equipe die steeds met een glimlach onze gasten verwenden.
  – uiterst professionele gastvrouw die ons begeleid heeft naar een aangepast feest dat aan alle eisen voldeed.
  zij weet precies wat nodig is en waar het nodig is. Gun haar de artistieke vrijheid, zij zal u niet teleurstellen.

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] Hofke van Bazel  14/20 G&M, 1 Michelinster Review Be-Gusto 2014 […]