Luzine – Wilsele, Leuven

Luzine: Smeus van Meus

Chef: Koen Tossyn & Didier De Roover                Inspired by: Jeroen Meus

Direct Online reserveren

De bekende TV chef ‘Jeroen Meus’ is dagelijks een inspiratie voor kokend Vlaanderen. Met een passage bij zijn restaurant Luzine zochten we bevestiging van de positieve feedback die Luzine her en der krijgt. Er wordt vaak gesuggereerd richting een ster maar Michelin volgt deze analyse voorlopig nog niet.

Een reservatie maken bij restaurant Luzine voor een weekend diner is bijna onbegonnen werk want de populariteit van Meus reikt ver. Nochtans is de kans dat je Meus himself er zal aantreffen vrij klein. Een lunch of weekdag diner lukt echter vrij gemakkelijk en zodoende begeven we ons richting Leuven, niet voor dagelijkse kost maar voor een verfijnde lunch.14463962965_b6a999c526_o

Luzine bevindt zich in een industriële betonnen blok waar vroeger de conservenfabriek Marie Thumas was. Vermits we de ingang van de parkeergarage ergens aan de zijkant niet vinden, parkeren we aan de straatkant en nemen we de (hoofd-)ingang van het multifunctionele complex. De entree die ook de ingang is van een fitness center en enkele bedrijven heeft een underground sfeer met redelijk wat vuil op de trap en graffiti tegen de muur. Door de catacomben bereik je dan de grote kandelaars met kaarsen om de weg te wijzen naar restaurant Luzine. Het contrast is groot wanneer je binnentreedt in het kosmopolitische interieur met barok accessoires. De opvallende luchters en donkere kleuren zorgen voor een intieme sfeer terwijl de ruime tafels en comfortabele zeteltjes voor comfort zorgen. Van de omgeving merk je eenmaal binnen helemaal niets.

Voor de uitvoering van dit restaurant concept deed Meus beroep op een partnerschip met chefs Koen Tossyn en Didier De Roover. Zij zorgen voor een fine-dining beleving die weliswaar de puurheid van gerechten vooropstelt maar toch afwijkt van de klassiekere dagelijkse kost. De wekelijkse 3-gangen lunch was tijdens ons bezoek nog vrij hoog geprijsd aan 45€ maar wordt tegenwoordig schappelijk voor 35€ geserveerd. Er is ook het 4-gangen menu Luzine (70€), 5-gangen menu Luzine (80€) of het 6-gangen signature menu (100€).14440848226_d93f2ed623_o

We starten ongedwongen aan de bar met een aperitief en hapjes. In het glas komt een Sekt uit de Duitse Rheingau, Cuvée Henri  Solter (10€). Alle hapjes worden samen geserveerd en dan is het altijd moeilijk om eerst fris & koud te starten terwijl het warme hapje afkoelt. Starten met de huisgemaakte borrelhapjes en chips lijkt mij ook beter.

Zalm gravad lax, appel, selder, kroepoek van algen, bouillon lavas14460711371_ebdb55bf03_z

Tartaar van Angus beef, friet, mayonaise met mierikswortel ipv de genoemde dragon14484224333_5bf7d2810a_z

Chips van vergeten groenten14277477018_923c31ab75_z

Gefrituurde steenbolk reepjes met tartaar saus14277427039_e5bd14aa02_z

Huisgemaakte borrelnootjes14277476188_21fbb93efc_z

Samen met tafelgenoot & foodie ‘Le Gourmand Belge’ nemen we plaats vlakbij de open keuken. Als eerste gerecht laat inspirator Meus zijn chefs een verfijnde smeus serveren. De zachte aardappelbereiding komt met een perfect gepocheerd eitje, grijze garnalen, spinazie en een mousseline van bisque. De biologische Cuvée Roucaillat 2010 van het domein Hautes Terres de Comberousse uit de Languedoc is een correct gezelschap. Deze assemblage van grenache, rousanne en rolle is van Paul Reder uit de Garrigue en typeert met complexe aroma’s van fruit en een rond mondgevoel.14277475388_d2221fd063_z

We gaan vlot verder met parelhoen. Een sappig stukje parelhoen wordt strak geserveerd met groene kool, schorseneer, ratte aardappel en afgewerkt met een gevogeltejus. Zeker niet slecht maar weinig uitdagend en verrassend. In het glas komt een rode wijn van de frapato en nero d’avola druiven. Van deze Malamente 2011 van Azienda Agricola Lamoresca had ik iets meer body en elegantie verwacht maar de pairing met de parelhoen van deze bio wijn is aanvaardbaar.14277453240_04e12391cb_z 14277474488_39c33ce98a_z

Afsluiten doen we met een creatie van pastry chef Pieter Devolder. Wekelijks doet hij ons watertanden met zijn Instagram posts en vandaag heeft hij een moderne versie van rijstpap voor ons in petto. Een beetje rijstepap met kokosmelk wordt gecombineerd met speculoos structuren, sinaas, cremeux van tonkabonen en ijs van caramel. Rijstpap is niet mijn meug maar dit nagerecht mag Pieter mij nog serveren. Eindelijk een beetje diepgang en finesse met leuke afwisseling in smaken.14277422809_79cd00ce21_z

Bij de koffie krijgen we nog enkele hapjes en versnaperingen om een vlot geserveerde lunch te beëindigen.14462934364_e834ceebca_z 14277472948_8c7d4d57c7_z 14277606597_62409266ea_z

Net zoals de looks van het restaurant was ook het lunchmenu er één van twee gezichten. Een prachtige verfijnde creatie rond rijstpap werd met durf geserveerd. De smeus en parelhoen waren dan weer gerechten waarbij op veilig gespeeld werd en misten dat tikkeltje extra om ons in hogere sferen te brengen. Met de bio wine-pairing aan 15 € kregen we een correcte prijs want deze degelijke wijntjes werden vlot bijgeschonken. Misschien toch nog maar eens terugkomen om het signature menu te proeven tijdens een diner want ik ben benieuwd naar meer.

Be-Gusto

Luzine
Online Reserveren
K. Begaultlaan 15, bus 6, 3012 Wilsele
Tel.: +32 16 89 08 77
www.luzine.be
Zaterdag middag, zondag & maandag gesloten
Be-Gusto score: 14/20 

Comments are closed.