Dôme – Antwerpen

Het restaurant veranderde mid 2017 van eigenaar!

Volg deze link voor het artikel over de nieuwe Dôme

——————————————————————————————————————————-

Dôme – Antwerpen: Een chef met een duidelijke visie

Chef: Julien Burlat

Direct Online Reserveren

Julien Burlat van restaurant Dôme in Antwerpen is de referentie als we het hebben over culinaire magie. Hij staat bekend om van een ruw product iets uniek te maken. Zijn duidelijke visie heeft hij nooit verloochend en daar lijkt hij nu de vruchten van te plukken. Naast het gastronomische restaurant baat Julien samen met zijn vrouw Sophie Verbeke ook de schaal- en schelpdieren bistro Dôme sur Mer uit, openden ze de bakkerij Domestic en is Julien in het winterseizoen de steun voor een project in Megève. Na de zomer zal hij zijn culinair advies ook geven aan een Comptoir project in het nieuwe boutique hotel, Hotel des Galeries, in de Prinsengalerij te Brussel.

Jaren geleden was het bij Dôme dat ik de eerste keer getriggerd werd door de natuurwijnen, toen nog door de gepassioneerde sommelier Wouter De Bakker. Vandaag is het de sympathieke Lisanne Van Son die voor deze naturel touch zorgt. Chef Julien Burlat is een Fransman die alvorens neer te strijken in Antwerpen te leer ging bij Pierre Gagnaire en Alain Ducasse.Julien Burlat - Dôme

Restaurant Dôme bevindt zich in een monumentaal art-nouveau gebouw dat bouwmeester Jos Bascourt in 1893 liet optrekken in Zurenborg. Een opvallend kenmerk van dit schitterende pand is de fraai gedecoreerde koepel. De inrichting straalt door zijn authenticiteit en combineert een originele mozaïekvloer met lichtblauwe en bruinen tinten.Dôme Antwerpen - Julien Burlat

Trouwe volgers weten dat ik voorstander ben van een creatieve keuken met extra aandacht voor de presentatie en een hoge belevingsfactor. Dit neemt echter niet weg dat een uitgepuurde keuken mij niet kan bekoren. Respect voor het product en de kunst om top ingrediënten juist te combineren zijn namelijk essentieel. Het ongecompliceerd verwerken van deze producten is zowaar een nog grotere gave en authentieke food art.

Ook tijdens deze memorabele middag kunnen we met de à la carte kaart weer een keuze maken tussen 5 voorgerechten, 5 hoofdgerechten en enkele suggesties volgens de inspiratie van de dag. Op weekdagen serveert Burlat ook een 3-gangen lunch (41€). Nog beter is om de gerechten van de à la carte kaart te degusteren in kleinere  bereidingen. Op die manier geeft Burlat een moderne touch aan zijn klassiek geïnspireerde keuken. Je kan kiezen uit 7 gerechtjes (79€) of 9 gerechtjes (97€) en men houdt rekening met specifieke wensen en allergieën of voorkeuren.

We starten deze keer niet met de gebruikelijke bubbels maar gaan voor een voortreffelijke riesling van Georg Breuer uit de Rheingau. Op tafel komen vlotjes enkele broodsticks met een uitstekende puree van broccoli. De eerste amuse is een kroketje van kabeljauw en grijze garnaal.Dôme Antwerpen - Julien Burlat

Nadien volgt nog een interessante risotto van spelt en peterselie met eendenborst en champignon. De amuses zijn niet uitgebreid en verbluffen nog niet maar tonen wel diepgang en volle smaken.Dôme Antwerpen - Julien Burlat

Met het eerste gerecht brengt Burlat mij al meteen into heaven. Aan tafel is iedereen unaniem, hier is een klasbak aan het werk die weet wat juist koken is. Perfect gebakken inktvis komt met Siciliaanse tomaatjes, brocciu schapenkaas, lamsoren en quinoa. Dit gerecht zit volledig in balans, de tomaatjes op zich zijn al een smaakbom en de pairing met de schapenkaas is voortreffelijk. Textuur geeft hij door af te werken met gefrituurde quinoa.Dôme Antwerpen - Julien Burlat

Ik ben geen paling fan maar na een magistrale aftrap ben ik gerust gesteld. De Oosterscheldepaling is gelakt met soja en komt met een tartaar van groene asperges, ponzu en een crème van gekonfijte citroen. Ook hier wordt het gerecht simpel gepresenteerd maar is de smaakintensiteit en structuur subliem. De ponzu toets zorgt voor die extra prikkel terwijl de kroepoek voor mij niet moet. In het glas komt een voortreffelijke Savigny Les Beaunes 2011 van Sarnin & Berrux.Dôme Antwerpen - Julien Burlat

Van een eitje een feest maken is het credo van Burlat. Zijn Florentine eitje wordt opgewaardeerd met daslook, morieltjes, truffel, artisjok, pancetta en molsla. Enig zuiver & puur en knap dat de afzonderlijke smaken van de ingrediënten nog perfect tot zijn recht komen.Dôme Antwerpen - Julien Burlat

Vaste klanten staan te springen voor de chef’s signature dish, zijnde kikkerbilletjes. De kikkerbilletjes worden ‘meunière’ geserveerd met een parfum van zoethout en een salade met cecina de leon ham. Met de handen eten is niet alleen toegelaten maar ook een must. Dit is een gerecht om nooit te vergeten en vooral opnieuw te gaan proeven. Mon coup de coeur of hoe zeggen de Fransen dat ook alweer.Dôme Antwerpen - Julien Burlat

Het volgende gerecht is rode poon met krokante polenta, een béarnaise saus met zeewier, primeur bloemkool en grijze garnaaltjes.14530404596_436176e6cf_z

Holsteiner rund uit San Sebastian werd slechts 2 weken gerijpt en we geven Burlat gelijk want een langere rijping heeft dit magistrale vlees niet nodig. Hij serveert vandaag de faux filet van het Holstein rund en combineert dit met een tartaar van rund & scheermesjes, erwtjes en pommes dauphine, De verfijndheid zit hem in de intense diepe smaken. Ook de jus is trouwens delicieuse. Hierbij drinken we een zalige match met de Barbera d’Alba 2011van Bartolo Mascarello.Dôme Antwerpen - Julien Burlat

Het eerste dessert is een frisse combinatie van aardbei en hibiscus met zachte meringue. De gemoederen geraken stilaan oververhit aan tafel want Burlat blijft imponeren.Dôme Antwerpen - Julien Burlat

Vaste klanten weten dat het feest bij Dôme al jaren afgesloten wordt met een fantastisch stukje chocolade taart. Onze tafelgenoot en vaste klant had dit bij het begin van de maaltijd dan ook als ultiem verzoek geplaatst en nu weet ik waarom. Een uiterst zachte chocolade taart met vanille komt ‘comme il faut’ met slagroom. Dit is een fenomeen en de beste chocolade taart ooit gegeten. Zo luchtig, vol van smaak en gewoon een voorbeeld van culinaire finesse. Bij deze besteld voor een volgend bezoek!Dôme Antwerpen - Julien Burlat

We sluiten nog af met enkele huisgemaakte mignardises en koffie.Dôme Antwerpen - Julien Burlat

De juistheid van Burlat’s gerechten heeft mij vandaag geraakt. Onbegrijpelijk dat Michelin die tweede ster nog altijd niet ging bezorgen. Met zijn tasting menu laat hij toe om meerdere creaties te degusteren en volledig mee te gaan in zijn visie van culinaire perfectie. Restaurant Dôme staat voor een keuken waarin enkel verse producten van topkwaliteit worden gebruikt. Geïnspireerd door de Franse culinaire traditie worden ze intuïtief, à la minute, verwerkt tot zuivere seizoensgerechten. Met veel uitroeptekens genoot ik vandaag van mijn beste lunch van het jaar in Vlaanderen, ik ben fan! CY soon,

Be-Gusto
Be-Gusto score:                     8,5/10

Be-Gusto value for money: 8,3/10

Dôme
Online Reserveren
Grote Hondstraat 2, 2018 Antwerpen
Tel.: +32 3 239 90 03
www.domeweb.be
 
 

 

Comments
2 Responses to “Dôme – Antwerpen”
  1. Ad Wijgerde says:

    Dome was al getipt maar nu ga ik hem deze zomer zeker eens bezoeken, bedankt!

Trackbacks
Check out what others are saying...