De Pastorie – Lichtaart

De Pastorie – Lichtaart

Chef: Carl Wens

Enkele jaren geleden had ik het geluk om op korte periode twee keer zeer tevreden van een diner bij restaurant ‘De Pastorie‘ in Lichtaart terug te keren. De finesse en mooie tuin zijn mij altijd bijgebleven en het was dan ook uitkijken om ter viering van de verjaardag van een foodie friend ons weer richting Lichtaart te begeven.14900643151_0fde12c39d_z

Restaurant De Pastorie is zoals de naam al laat uitschijnen gevestigd in een oude pastorie die in 1635 gebouwd werd. Het geklasseerde pand mogen we na enkele grondige restauraties bij één van de mooiste restaurant huizen van ons land rekenen. Het authentieke karakter bleef mooi behouden en werd opgewaardeerd met enkele moderne aanvullingen. Bij de restyling is gebruik gemaakt van warme kleuren. Door het juiste evenwicht tussen de moderne vormgeving en het authentieke karakter van het pand krijg je een luxueus gevoel.  Waar ooit een pastoor woonde bevindt zich nu een stijlvol en sfeervol gastronomisch restaurant. Een uithangbord is de schitterend onderhouden tuin met terras, door Gault&Millau enkele jaren geleden trouwens verkozen tot het mooiste van België. Bij mooi weer is het hier zeer aangenaam tafelen wat een extra beleving geeft aan het restaurant bezoek.14717046779_e4fc476883_z

Chef Carl Wens en gastvrouw Loes Van Beylen staan al 22 jaar garant voor een geslaagd totaalplaatje waarbij het stijlvolle kader wordt gecombineerd met professionaliteit en een kwalitatieve keuken. De chef deed vroeger nog ervaring op bij grote huizen zoals Le Pre Catalan Parijs, Boyer in Reims, Troisgros in Roanne en Comme Chez Soi Brussel. De Frans geïnspireerde en eigentijdse keuken van Carl Wens werd door Gault&Millau gequoteerd met 16 punten en door Michelin met een ster. De chef kiest steevast voor een verbeterde versie van de klassieke keuken zonder het product te verloochenen. Zijn goede reputatie kreeg De Pastorie onder meer door de verse ingrediënten die er dagelijks gebruikt worden en de kwalitatieve aanpak. De chef werkt het meest en liefst met vis omdat hij daar heel creatief mee kan omgaan. Bij de wijnkaart wordt er veel aandacht geschonken aan een ruime keuze wereldwijnen ter aanvulling van de voor de hand liggende Franse wijnen. Onze pairing was desalniettemin Frans getint.De Pastorie Lichtaart - Carl Wens

Naast de gevarieerde à la carte keuzes met de betere producten is er een 3-gangen lunchmenu (45€) en een all-in 4-gangen midweek special (88€). Met het 5-gangen Menu Alliance of beter gezegd menu ’Alles naar Wens’ (87€) serveert de chef een uitgebreide gastronomische wandeling met hoogwaardige producten.

Sinds enkele jaren kan u aan de overkant ook overnachten. Residentie “Glorius” biedt enkele luxueus ingerichte suites die voorzien zijn van het nodige hedendaags comfort.

We laten ons verleiden door het Menu ‘Alles naar Wens’ en voor de 5 aangepaste wijnen bij dit menu betaal je de zeer schappelijke prijs van 30€. Op mijn verzoek is een bob arrangement gelukkig ook mogelijk (20€). Tegenwoordig is dit bijna een must als je het mij vraagt.14903346712_70d1e20a4c_z

Na het aanbellen gaat de riante voordeur open en worden we vriendelijk ontvangen. Het weer is redelijk aangenaam en we kunnen dan ook aperitieven op het gelauwerde terras. De Monkey 47 gin met Fever Tree waar we mee starten staat stevig geprijsd aan 20€, zeker in een glas dat onderaan kapot is. De vier amuses worden allemaal samen gebracht. Persoonlijk heb ik dit liever een beetje gefaseerd of ten minste gesplitst in twee staties, koud en warm. De amuses missen verder pit en zijn over het algemeen veel te vlak van smaak.14717063019_51206a0c7e_z

Bonbon van Parmezaan, krokant van ras el hanout & hazelnootDe Pastorie Lichtaart - Carl Wens

Brioche met gemarineerde witte kool, ganzenlever en vlierbesDe Pastorie Lichtaart - Carl Wens

Tartaar van gerookte forel, crème tuinkers en sorbet van gin tonicDe Pastorie Lichtaart - Carl Wens

Asperge roomsoepjeDe Pastorie Lichtaart - Carl Wens

Het eerste voorgerecht is een kwalitatief stukje kreeft dat verfrist wordt met ijs van granny smith, een krokant van bloemkool, gemarineerde knolselder en een verrassend sausje van tonic. Het hoofdproduct zit hier zeer goed maar de componenten missen een beetje harmonie in het gerecht. In het glas komt de Effet Papillon 2012 van het domein Le Roc des Anges, een grenache blanc monocépage van de Côtes du Roussillon blanc.De Pastorie Lichtaart - Carl Wens

Dan volgen twee stukjes filet rode mul met zeekraal, bloemkool, citronelle boter en vanille. Dit gerecht kan niet overtuigen. Waarschijnlijk is het de bedoeling om de saus en groenten lauw te serveren maar dat komt niet geslaagd over. Wens toont dan weer zijn ervaring en techniek door de gaartijden perfect te beheersen. Als wijnbegeleiding komt de Grand Bateau 2012, een tweede wijn van het prestigieuze Château Beychevelle in Bordeaux. Deze krachtige wijn met exotische en vanille aroma’s heeft zeker de nodige elegantie.De Pastorie Lichtaart - Carl Wens

Vis vormt steevast het hoofdaandeel in het menu ‘Alles naar Wens’ en dan hoor je mij niet klagen. Ook het stukje grietbot is top in kwaliteit, garing en kruiding. Hierbij wordt er rijstpasta, asperges, morieljes en zomertruffel geserveerd. De saus met ganzenlever mist diepgang en een meer uitgesproken smaak zou van dit gerecht een absolute topper maken.De Pastorie Lichtaart - Carl Wens

Het hoofdgerecht is uitmuntend met zeer lekker lamsvlees. Het lam wordt gecombineerd met primeurasperges, tuinbonen, wortelkrokant en basilicum. Zowel het vlees als de jus zijn perfect, kleine kanttekening omdat de asperges te koud zijn. Qua wijn blijft de sommelier klassiekers brengen. De Chateau Prieuré Sainte-Anne 2011, een côtes de bordeaux van Hervé en Suzanne Flipo, zorgt met zijn aangename structuur, evenwicht en stevig mondgevoel voor een mooie pairing.De Pastorie Lichtaart - Carl Wens

Als dessert staat er normaal crème Catelane met sinaasappel, munt en gezouten karamel op het menu maar restaurant De Pastorie toont flexibiliteit. Crème Catalane is minder mijn meug en er zijn zo van die dagen dat het verlangen naar een goede Dame Blanche enorm groot is. Het was dan ook genieten van ‘My old time favorite’. De Pastorie Lichtaart - Carl Wens

Afsluiten doen we in stijl met koffie en enkele mignardises.De Pastorie Lichtaart - Carl Wens De Pastorie Lichtaart - Carl Wens

Ondanks de overpriced gin serveert De Pastorie een uitstekende prijs/kwaliteit in het Menu Alliance. De bediening is vriendelijk, professioneel en stijlvol maar mist wat extra schwung. Het kader blijft indrukwekkend en zorgt voor een comfortabel en rustgevend gevoel. In de keuken van De Pastorie is de eerlijkheid van het product het allerbelangrijkste. Met enkele kwalitatieve vissoorten die door perfecte bereidingstechnieken verwerkt worden, toont Wens zijn klasse. Nog iets meer essentie in smaak bij de componenten en De Pastorie inspireert weer tot een re-visit om naar uit te kijken.

Be-Gusto

De Pastorie
Plaats 2, 2460 Lichtaart
TEl: +32 14 55 77 86
www.restaurantdepastorie.be
Zondagavond, maandag & dinsdag gesloten
Be-Gusto score: 15/20
 
De Pastorie Lichtaart - Carl Wens De Pastorie Lichtaart - Carl Wens De Pastorie Lichtaart - Carl Wens
Comments
2 Responses to “De Pastorie – Lichtaart”
  1. MyriamC says:

    Vond je ‘t nu goed of vond je ‘t niet goed? Je schrijft bij ieder gerecht ‘kon niet overtuigen’, ‘mist diepgang’, ‘mist pit’, ‘vlak’, enz. en uiteindelijk sluit je af met ‘uitstekende prijs/kwaliteit’. Begrijpe wie kan.

  2. begusto says:

    Beste Myriam,
    Onze degustatie vonden we goed en vooral het hoofdproduct wordt telkens perfect en bijzonder smaakvol geserveerd. Zoals vermeld zou het top zijn moest er nog iets meer essentie in smaak bij de componenten zitten. Een uitstekende prijs/kwaliteit gezien het gebruik van hoogwaardige producten. Culinaire groeten,