Gramm – Brussel

Gramm: Volks plezier in de Brusselse Rue de Flandre

Chef: Erwan Kenzo Nakata                       

De Vlaanderenstraat in Brussel lijkt wel het mekka te worden van trendy en gezellig volks tafelen. Recent kreeg de buurt er weer een bistronomie adres bij met Restaurant Gramm. Ditmaal is het de chef Erwan Kenzo Nakata met een Japanse en Bretonse achtergrond die met zijn ongedwongen concept onze aandacht trok.

Nakata is zo een voorbeeld van een vrijgevochten autodidact die met een vat vol passie op avontuur trok. Hij studeerde klassieke muziek gitaar aan de Académie des Beaux-Arts en volgde gelijktijdig een avondcursus koken. Eerst was er de crêperie in de Rue de Flandre en nu volgt hij dus met een eigenzinnig bistronomie restaurant.

Zoals zo vaak met bistronomisch plezier kiest Tanaka voor slechts één menu. Zo kan hij een betaalbaar concept aanbieden want 38€ voor 6 creatieve bordjes dat klinkt als muziek in de oren. Zijn creaties zijn vaak een combinatie van een beperkt aantal uitgepuurde ingrediënten die volgens het seizoen en het aanbod wisselen.

Qua interieur is het minimalisme dat primeert: zwarte mini-tafeltjes, houten stoelen, eenvoudige verlichting en een houten zitbank. Het gekrabbel op de spiegel is dan weer de drankenkaart. De minder aantrekkelijke ‘Gramm’ neon verlichting achter het raam laat zelfs niet vermoeden dat we een restaurant bezoeken.Restaurant Gramm Brussel

Bij binnenkomst krijgen we een velletje papier met het 6-gangen menu van de dag. De vertalingen naar het Nederlands zijn van een speciaal niveau maar het is de moeite die telt zeker. We laten de chef dan ook graag vanuit het bord spreken. De kelner stelt een frisse Cremant d’Alsace voor van Julien Meyer (8,5€).

Met zijn amuse toont Tanaka al een eerste keer zijn potentieel. Een goed op smaak gebrachte crème van courgette komt met concassé van tomaat en krokante pastinaak. Zowel qua smaakdiepgang, kruiding als textuur is dit een veelbelovende start.Restaurant Gramm Brussel

Bistronomie rocks en moet het nog gezegd worden dat de wijnen dan overheersend natuurwijnen moeten zijn. Ook bij Gramm wordt deze filosofie gevolgd en we bestellen de Autremont rouge 2012 uit de Savoie van Jacques Maillet (35€). Deze assemblage van pinot noir, mondeuse en gamay typeert met aroma’s van rood fruit en kruiden die verfijnd worden met florale toetsen.

Het eerste gerecht heeft een iets te hoog babyfood gehalte. De crème van rode biet met gember, wortel en krokantje van Pecorino kaas en rode biet is interessant qua smaak maar is in zijn geheel te plat en mist textuur.Restaurant Gramm Brussel

Tanaka volgt met gebrande groene bonen die te lang gegaard zijn met lardo di pancetta en poederijs van geitenkaas. Een gerecht met zeer toffe smaken dat mits een betere beheersing van de gaartijd verbeterd kan worden.Restaurant Gramm Brussel

Met zijn volgend gerecht gaat hij op een vegetarisch elan door. De tomaten partjes met asurcado tomaat en pompelmoes krijgen een zeer subtiele crème van dragon.Restaurant Gramm Brussel

Nadien volgt Tanaka niet metde op het menu vermelde champignon soep maar een zalfje van champignon met Japanse rijst in risotto stijl en een ketchup van champignons. Ook hier missen we weer beet en textuur maar toont Tanaka met originele combinaties en smaken wel al zijn kunnen.Restaurant Gramm Brussel

Bij het hoofdgerecht verwacht ik wel iets meer vis of vlees maar met de enkele streepjes Onglet de Boeuf blijf ik wat bedeesd achter. De Onglet de boeuf ligt hier op een torentje rijstnoedels met een crème van brocoli en mosterdzaad.Restaurant Gramm Brussel

We bestellen een extra kaasbordje want er is nog plaats na deze lichte degustatie (8€).

Als dessert krijgen we een eenvoudige benadering door schijfjes zwarte Caromb vijgen te combineren met een lekkere sorbet van meloen en een jus van porto.Restaurant Gramm Brussel

Gramm is zo een restaurant dat elke volkse buurt verdient. Niet teveel blabla maar een betaalbaar menu met verse en gezonde gerechtjes. Chef Tanaka toont dat hij pure en frisse smaken vlot en creatief kan combineren. We kregen er iets te weinig hoofdproduct en de gerechten missen soms wat textuur en knapperige toetsen. De smaak en de sfeer toont potentieel, nu de ‘grammage’ nog. CY Soon

Be-Gusto

Gramm
Rue de Flandre 86 Vlaanderenstraat
TEl: +32 2 324 99 66
www.grammrestaurant.be
Zondag & Maandag gesloten
Be-Gusto score: 12,5/20
Comments
One Response to “Gramm – Brussel”
  1. annemarie says:

    Was hier een maand geleden voor een lunch op hun piepklein terras, was super lekker!