Bouchéry – Brussel
Bouchéry welcomes restaurant Les Grès
Alsembergsesteenweg 812a | |
0032 2 332 37 74 | |
www.bouchery-restaurant.be |
Geopend van Maandag tot en met Zaterdag voor diner
Chef: Damien Bouchéry
Restaurant Bouchéry van Damien Bouchéry en Bénédicte Bantuelle stond al lang op onze to do list. Damien wordt dan ook getipt als grote culinaire belofte en samen met de charmante Bénédicte creëerde hij een ideale mix tussen gastronomie en organic wine pairings in een huiselijke warme sfeer. Toen we vernamen dat de avond van ons diner een 4-hands diner gepland stond met chef Jérome Bigot van restaurant Les Grès in Lindry – Frankrijk, was de overtuiging compleet.
Samen met master-foodie Steve Plotnicki van Opinianated about dining kregen we een subliem degustatie menu van Bouchéry voorgeschoteld. Hierbij kwamen nog enkele gerechten van Jérome en de wine pairings van Marie-Hélène en Bénédicte…just great.
Damien was voorheen nog sterrenchef in het Elsene Bistrot du Mail en maakt sinds enkele jaren furore met Bouchéry in een Ukkels herenhuis. Door velen wordt hij aangestipt als de chef met een visie en de toekomst voor het culinaire palet van onze hoofdstad. Met een seventies look brengt hij een zeer innovatieve keuken waar het product centraal staat. Er is altijd een duidelijke link met de terroir en de natuur. Het gebruik van verschillende kruiden en planten zorgt dan weer voor de juiste kruiding en gebalanceerde finesse.
Restaurant Les Grès is het geesteskind van Jèrome Bigot en de uiterst sympathieke Canadese Marie-Hélène. Jérome nam enkele jaren geleden een carrière switch en ging van schilder naar bistronomie chef. Vandaag zorgt dit natuurtalent voor creatieve borden in het pittoreske Lindry vlakbij Auxerre. Hopelijk worden de geruchten, al zou Les Grès naar Brussel verhuizen, ingelost en heeft onze hoofdstad er binnenkort een gastro-bistro met een uitgebreide selectie natuurwijnen bij.
Bij Bouchéry kan je genieten van een menu instant van 6-gangen (78€) of 8-gangen (98€). Benedicte ontvangt ons met de nodige vriendelijke schwung op het gezellige terras en serveert een glas Champagne Les Murgiers extra brut van Francis Boulard. Wanneer we plaatsnemen aan tafel volgen de amuses in een aangenaam tempo. De huisgemaakte coppa is verrukkelijk en het kroketje van varkenspoot met mosterdzaad delicieus.
Bisquit van lijnzaad, crème van zwarte knoflook en augurk
Dopboon Coco de Paimpol met botermelk en kurkuma
Knapperig brood met huisgemaakte Coppa en kaviaar van artisjok
Rolletje van varken met roodalgen en gekonfijte citroen
Kroket van varkenspoot, radijs en ontkiemde mosterdzaden
Met een ragout van wilde paddenstoelen met mais en popcorn toont Damien meteen zijn kunde. Een overheerlijke ragout heeft een zeer diepe smaakintensiteit.
We krijgen een mooi intermezzo van chef Jérome. Een perfect gegaarde langoustine ligt wat onfortuinlijk onder een julienne van knolselder en krijgt kracht door een magistrale bouillon van shiitake, kaneel en paardenbloem.
Damien serveert dan weer een mooie Gillardeau oester nr5 met een schuim van boerenwormkruid, gerst en snijbiet.
We volgen met een licht gegrilde filet van makreel met sap van rozenbottel, boekweit en zeekraal. Dit is absolute top waarbij de chef met een rock and roll twist balansrijk combineert in smaak en textuur.
Een stukje griet komt met tapioca parels, knolselder en daslook.
Het verfrissende tussengerechtje is dan weer te veel en iets te eentonig met een granité van gefermenteerd fruit en kefir melk.
Filet mignon van lam brengt Damien met een bouillon van artisjok, schijfjes artisjok en cacobonen.
Back to the nature met een subliem stukje eendenhart met zuring, gerookte yoghurt en zonnebloempitten.
De selectie huisgemaakte kazen zijn te vlak maar wel gevarieerd: koemelk, Piemontese geitenkaas, geitenkaas met as, koemelk kaas met zonnebloempitten. L’Insolent, een rode assemblage Pinot Noir, Pinot-Beurot en Gamay, van Francois Ecot uit Bourgogne brengt dan weer de glimlach in het glas.
Een kunstwerk met ijs van gefermenteerde melk, jeneverbessen en bosbessen is van de hand van gast chef Jerome.
We eindigen met een zandkoekje met appel, karamel en een sorbet van appel en watermunt. De karamel is super van smaak maar in de pairing met de appelsorbet zit minder balans.
Damien Bouchéry is met zijn innoverende gerechten duidelijk één van de grootste jonge talenten in Brussel. Ook de gerechten van Jérome Bigot toonden vandaag weer karakter en durf. Hopelijk komt Les Grès binnenkort een stap dichter bij huis! Restaurant Bouchéry zat vandaag afgeladen vol met enthousiaste foodies. De synergie en sfeer die Bénédicte, Marie-Héléne, Damien en Jérome creëerden was dan ook fenomenaal. Terugkeren naar Bouchéry en Les Grès is dan ook geen must maar gewoon een evidentie!
Be-Gusto
Be-Gusto score: 15,5/20 Be-Gusto prijs kwaliteit score: 15,5/20 Bouchéry Alsembergsesteenweg 812a, 1180 Brussel TEl: +32 2 332 37 74 www.bouchery-restaurant.be Geopend van Maandag tot en met Zaterdag, uitsluitend voor diner Parking beschikbaar op nummer de Alsembergsesteenweg 842