JER – Hasselt
ONLINE RESERVEREN | |
Persoonstraat 16, 3500 Hasselt | |
0032 11 262 647 | |
www.jer.be |
Maandag, dinsdag en zaterdag middag gesloten
Chef: Wim Schildermans
Restaurant JER te Hasselt behoort met een score van 16/20 bij Gault&Millau en een michelin ster tot de top van Limburg. Desondanks is het in de pers en op social media vrij rustig over het ‘Just Eat Right’ concept van eigenaar en gastheer John Wijnjes. Het was in juni tijdens de voorstelling van de Limburg City Guide van Gault&Millau dat we geprikkeld werden door chef Wim Schildermans. Met een uitstekende in escabèche gemarineerde makreel als hapje, imponeerde hij wat de aanleiding was voor een nieuw bezoek aan JER Hasselt. Partner in crime voor onze Limburgse expeditie: The Belgian Taste Buds.
Onder keukenchef Wim Schildermans groeide JER uit tot een vaste waarde in Hasselt. Wim genoot geen klassieke keukenopleiding maar gaf als elektro-mechanicus de bovenhand aan zijn passie voor koken. Na zijn avondschool kreeg Wim van zaakvoerder John de kans om zich volledig te ontplooien en Wim & JER groeiden samen naar het succesverhaal waar ze trots op mogen zijn. Het is de passie en gedrevenheid die de lat hoog legt en waardoor Wim wil blijven evolueren. In zijn creaties wordt er steevast gewerkt rond een topproduct. De afwerking gebeurt met veel oog voor detail en een klassieke basis wordt aangenaam verfijnd. Bij JER krijg je geen kunstzinnige uitspattingen of risicovolle combinaties maar een gegarandeerde gastronomische degelijkheid.
JER vinden we in een statig gerenoveerd herenhuis in hartje Hasselt. Het ligt vlakbij de boter- en zuivelmarkt wat een beetje het centrum van culinair Hasselt is. Het interieur is klassiek met een strakke en hedendaagse twist. Naast een stijlvolle parketvloer brengen de donkere en beige tinten een huiselijke en luxueuze sfeer in de verschillende compartimenten van het restaurant. Achter het huis ligt een fraaie binnentuin waar je bij mooi weer kan genieten van een aperitief of volledige maaltijd.
Op de menukaart zien we een mooie reeks van klassieke elite producten. Zo sieren langoustines, foie-gras, Sint-Jacobsvruchten en zeetong de gastronomische kaart. Tijdens de lunch serveert Wim een 3-gangen menu (40€) en op zondag is er een verwenmenu met 4-gangen voor 85€ all-in. Met het menu ‘Proev-Lust-en…’ toont de chef zijn waaier aan mogelijkheden in 3-gangen (45€), 4-gangen(65€) of 5-gangen (85€). Deze menu’s kunnen ook in all-in versie genomen worden (85€-125€-150€) met aperitief, water, aangepaste wijnen en koffie. Zeker in combinatie met een overnachting bij het nabijgelegen Radisson Blu Hasselt een absolute aanrader!
We starten onze 5-gangen lust met een lekker glaasje Champagne Chateau Esterlin brut terwijl de eerste fingerfood hapjes aan tafel gebracht worden. De amuse met lamsvlees en Marokkaanse kruiden is nogal scherp om te starten en de toast mist wat elegantie. De twee volgende volwaardige amuses zijn dan weer voortreffelijk en zeker de knapperige zoet zure combinatie met noedels en groenten is delicieus.
Hoorntje met lamsvlees, couscous en Marokkaanse kruiden
Toast met rillette van makreel
Avocado, citroen komkommer, ijs van olijfolie & dressing van olijfolie
Aziatisch hapje met zoetwater, noedels, koriander, soja & rammenas
Nadat we een ruime keuze aan vers gebakken broodjes krijgen, gaan we van start met het eerste warm voorgerecht. Gebrande lamellen van kabeljauw rug worden mooi gepresenteerd met zwarte look, venkel chlorofyl en aardappel structuren. Het geheel wordt afgewerkt met schuim en jus op basis van gefermenteerde zwarte look. De stukjes perfect glazige kabeljauw combineren goed met de venkel en zwarte look toetsen. De hoeveelheid aardappel mocht net iets minder. In het glas komt een te florale pairing met een Sauvignon Blanc 2013, Domaine des Chézelles van Alain Marcadet uit Touraine-Loire.
Met de gebakken zeetong weet de chef indruk te maken. Hij combineert de zeetong met aardpeer, pastinaak, walnoot en schuim van de bloem van aardpeer. Dit zijn smaken die volledig kloppen en de naam ‘just eat right’ justifiëren. We drinken hierbij een chardonnay Metairie 2012, les barriques uit de Languedoc.
Een derde warm visgerecht komt in de vorm van gestoomde Grietbot met artisjok, twee maal ui, schuim van jus van beenham en karwei. Just great.
Als verfrissing krijgen we een sorbet van citroengeranium, champagne en violet. Persoonlijk ben ik minder fan van aromarijke tussendoortjes omdat die al eens kunnen blijven hangen richting hoofdgerecht.
Een perfect stukje Eendenborst komt met structuren van wortel, knollen, mais en aardappel. De saus is gemaakt met aroma’s van gerookt hooi. Ook hier weer een gerecht op een hoog niveau waar zowel qua cuisson, presentatie als met de excellente saus gescoord wordt. Als pairing krijgt de eend bijval uit Portugal met een uitstekende Rapariga Da Quinta 2010 van Luis Duarte Vinhos uit de Alentejano regio.
Een meer gedurfde noot in het dessert wanneer we witlof horen vallen. Chocolade en koffie structuren worden afgewerkt met gekonfijt witloof, ijs van gemberbier en een subtiele coulis van passievrucht. Gastheer-sommelier John zorgt hierbij voor een mooie Sherry als afsluiter.
Ook de mignardises zijn van een hoog niveau en de marshmellows van vanille en oranjebloesem smelten op de tong.
Marshmellow van vanille en oranjebloesem
Peer met basmati rijst, lolly van witte chocolade, moderne snickers & praline van thee
Ons laatste bezoek was een tweetal jaar geleden tijdens één van de restaurantweken. Ook toen keerden we zeer tevreden terug en vandaag bevestigt Wim Schildermans zijn kwaliteit en evolutie. In het elegante kader van restaurant JER zorgt de chef voor creatieve bereidingen rond seizoenproducten. De essentie en kracht van het hoofdproduct zet hij steevast centraal met correcte bereidingstechnieken en een ruime portionering. Chapeau voor de chef om met een beperkt team dit niveau te serveren. In de bediening zorgen John en zijn zaalteam voor een stijlvolle en professionele bediening zonder al te veel chichi. Wij komen zeker terug!
Be-Gusto
Be-Gusto score: 16/20 Be-Gusto prijs kwaliteit score: 15.5/20 JER ONLINE RESERVEREN Persoonstraat 16, 3500 Hasselt TEl: +32 11 262 647 www.jer.be [email protected] Maandag, dinsdag en zaterdag middag gesloten