De Kristalijn – Genk

 [email protected]
 Wiemesmeerstraat 105, 3600 Genk
 0032 89 35 58 28
 www.dekristalijn.be

Zondag en maandag gesloten

Chef: Koen Somers

Met het einde van het jaar in zicht en het analyseren van ons culinair jaar, merken we dat we de review van ons mid zomer bezoek aan restaurant De Kristalijn in Wiemesmeer – Genk nog moeten posten. Tijdens deze degustatie in het kader van een reportage voor Wbpstars.com toonde chef Somers weer waarom De Kristalijn tot onze Limburgse ‘coup de coeur’ behoort.

Een paar jaar geleden verhuisde ‘Restaurant De Kristalijn’ uit het hoofdgebouw van het hotel naar een volledige nieuwbouw. Door het restaurant van Hotel Stiemerheide extra aandacht te geven en letterlijk plus figuurlijk op een sokkel te plaatsen, bloeide de chef achter dit culinaire verhaal helemaal open. De Kristalijn slaagde erin om in een korte periode mee de gastronomische Limburgse kaart te kleuren. De stijgende waardering van Gault&Millau en de komst van de Michelin ster zijn dan ook een logisch gevolg. Restaurant De Kristalijn is een kwalitatieve culinaire parel waar het zeer aangenaam vertoeven is.

Het nieuwe hypermoderne gebouw, een kubusvormige blok, zweeft als het ware te midden van het groene landschap. In het interieur werden deze strakke lijnen doorgetrokken met veel glas, warme kleuren en een immense open keuken. De zeteltjes zijn zeer comfortabel en de stijlvolle verlichting fleurt het geheel op.

Chef ‘Koen Somers’ staat ondertussen bijna 15 jaar aan het fornuis bij Siemerheide en maakte met de Kristalijn de sprong naar topgastronomie. Na de verhuis ontbolsterde hij samen met zijn keukenteam in een stroomversnelling naar een hoger niveau. De open keuken kon hij volledig zelf mee uittekenen en dat moet een enorme drijfveer gegeven hebben. Dit is vandaag duidelijk merkbaar in zijn keuken waar passie, precisie en verfijning zorgen voor culinaire hoogstandjes. Sous chef Pieter Starmans werkte voorheen nog bij Oud Sluis en Pure C en is één van die young potentials die we zeker in het oog moeten houden.

Al van bij de aankomst met de perfecte ontvangst van gastheer Guido Rogiers is duidelijk dat de finesse ook in de bediening zit. Er is een gevarieerde à la carte keuze met 6 voorgerechten en 6 hoofdgerechten. Een mooie prijs-kwaliteit krijg je met het menu ‘De Kristalijn’ waar je kan kiezen uit 4-gangen (65€) of 5-gangen (79€).

We starten met een cocktail van Bombay Gin met Earl grey thee in een granité en schuim, een parel van limoen en limonade. Met de geserveerde amuses weet Somers al meteen te bevestigen. Mooi verfijnde hapjes hebben fraîcheur, intensiteit en worden stijlvol gepresenteerd.

Parel van gin tonic met gezouten citroen

Waldorfsalade

Kippenlever & rode bes

Creatie van wortel, sinaas & soja

Zalm op lage temperatuur gegaard, zachte paprika & aubergine

Kreeft wordt geserveerd met avocado, kalamansi, bio-groentjes, hennepzaadjes, hennep opgemaakt met kalamansi, bio-groentjes en tarwegerst.

Een perfect gegaard en gekruid stukje Grietbot komt met tomaat, trosartisjok, gebrande bosui en hazelnoot.

Een Paella versie brengt Somers met Bouchotmosselen, sepia, bombay rijst, paprika, courgette en doperwten.

Als hoofdgerecht volgt een knap staaltje vakmanschap en mooie presentatie. Jonge barbarie eend wordt geserveerd met een kroketje van de bout, kersen, selder, meiraapjes, chocoladecrumble met zeezout en een streep chocolade. De eend heeft een perfecte cuison en heeft een diepe smaak, het kroketje is goed en lekker smeuïg. De combinatie met de chocolade is interessant maar gaat wel snel overheersen.

Een eerste dessert komt in de vorm van Frambozen met een champagne mousse, verveine en limoen, gel van verveine & kruiden en een meringue.

Braambessen worden creatief gecombineerd met violet toetsen, yoghurt, amandel cake en een parfait van violet.

Ook bij de koffie is het feest met een wandeling aan zoete hapjes om af te sluiten.

We beëindigden onze vorige review af met de woorden dat ‘De Kristalijn’ in onze Limburgse culi top staat. Ook na deze nieuwe gastronomische wandeling blijft dit een feit. De combinatie met het hotel maakt van De Kristalijn de ideale locatie voor een culinair weekend. Chef Somers brengt verfijning en intensiteit in zijn gerechten maar het hoofdproduct blijft in een degelijke portie aanwezig en staat centraal. Dit in samenhang met een professionele bediening en stijlvol interieur maakt van een nieuw bezoek een evidentie. CY soon!

Be-Gusto

Be-Gusto score:                            16/20
Be-Gusto prijs kwaliteit score: 16,5/20
 
De Kristalijn
Wiemesmeerstraat 105, 3600 Genk
TEl: +32 98 35 58 28
www.dekristalijn.be
Zondag & Maandag gesloten

Original review made for wbpstars.com. Discover the ultimate guide for food lovers, travellers and the restaurant business. Discover many thousands of images and hundreds of films of the most amazing culinary wonders in the world. An exclusive documentation of the very best.

Comments are closed.