Sel Gris – Knokke

 ONLINE RESERVEREN
 Zeedijk 314, 8300 Knokke-Heist
 0032 50 51 49 37
 www.restaurantselgris.be

Woensdag & Donderdag gesloten

Chef: Frederik De Ceuninck

Een bezoek aan restaurant Sel Gris op de Zeedijk van Duinbergen (Knokke-Heist) stond al lang op onze to do. Een mooie wandeling op het strand kreeg begin dit jaar een zeer geslaagd lunch intermezzo bij chef & eigenaar Frederik De Ceuninck van Sel Gris.

Met het feit dat Sel Gris al zoveel jaren een vaste waarde bij de beau monde is, zou je bijna vergeten dat Frederik nog tot de ‘Jong Keukengeweld’ generatie behoort. Frederik Deceuninck was vijfentwintig jaar oud toen hij met Sel Gris begon. Hij deed ervoor drie jaar ervaring op bij de Karmeliet en drie jaar bij Jardin Tropical.

Het restaurant ligt op de Zeedijk met een prachtig zicht achter de grote raampartij naar strand en zee. De gevel kan misschien een opknapbeurt gebruiken maar eenmaal binnen kom je in een oase van stijlvolle rust. Het interieur werd klassiek modern ingericht met lichte kleuren die hedendaags gecombineerd werden met zwarte materialen. Enkele muren kregen een witte akoestische spanwand en de keuken is zichtbaar achter een grote glazen deur. Alle gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit met oog voor detail en de nieuwe design stoelen zitten zeer comfortabel.

Picture by Marie

Picture by Marie’s corner

Wanneer handwerk kunst wordt, luidt de slogan van Sel Gris. In zijn restaurant hecht Frederik veel aandacht aan de presentatie van de gerechten terwijl hij het hoofdproduct een centrale rol laat spelen. Voor de verwezenlijking van dit gepassioneerd verhaal mag Frederik al jaren rekenen op een zeer loyaal team. Marcin Beaufort, voorheen Chateau Neercanne en Le Manoir aux Quat’Saisons , is sous-chef en heeft mee de leiding in de keuken. Een belangrijke schakel want de Frederik komt regelmatig mee in de zaal om gerechten uit te leggen. De zaal staat onder leiding van maître-sommelier Dieter Ryckebosch. Met referenties als De Karmeliet, Oud Sluis en sommelier of Excellence weet je dat het hier goed zit. Patissier Sander Van De Walle zagen we onlangs nog schitteren op de Dessert Battle en kan rekenen op een bagage ervaring van de Oosthoek en het Hof Van Cleve.

Er staat een aperitief kaart op tafel met keuze uit 3 champagnes per glas en een huiscocktail die gemaakt werd in samenwerking met cocktail bar The Pharmacy. Ik kies de zeer correcte Ayala Champagne (14€). Ook is er een aparte Champagne kaart met maar liefst 70 referenties. Van de klassiekers en toppers tot enkele natuurlijke referenties. Een knappe samenstelling. Ook de wijnkaart met meer dan 400 vermeldingen toont de klassieke top chateaus in combinatie met enkele prachtige natuurwijnen, wereldwijnen en het summum uit België.

Picture by Marie

Picture by Marie’s corner

De à la carte kaart vermeldt een achttal voor-en hoofdgerechten met hoogwaardige producten. Tijdens de middag, behalve zondag, wordt er een 3-gangen lunch geserveerd (37€) maar het visitekaartje is het menu ‘Essentie en Smaken’. De versie in 4-gangen geeft keuze tussen twee verschillende voor- en hoofdgerechten (65€) of je kan voor de volledige 6-gangen gaan met alle gerechten (90€).

Na een geslaagd glaasje Ayala Champagne krijgen we een serieuze tafelvulling met verfijnde amuses.

Kroepoek met mayonaise van oude kaasSel Gris Knokke - Duinbergen

Salade van verse grijze garnalen met koolrabiSel Gris Knokke - Duinbergen

Oliebol met courgette en komijnSel Gris Knokke - Duinbergen

Choucroute variant met een rookworst mousse, een zuurkool mousse en mosterdSel Gris Knokke - Duinbergen

Krokantje met bloedworst en St. Jakobsvrucht

Cakeje van zwarte olijf met kikkererwt en pancettaSel Gris Knokke - Duinbergen

Eetbaar zakje met rijst van pijnboompitten en mosterdpoederSel Gris Knokke - Duinbergen

Scheermesjes met tapioca en passievruchtSel Gris Knokke - Duinbergen

Oosters bouillon soepje met noodels en zeewierSel Gris Knokke - Duinbergen

Op tafel komt eerst een leuke degustatie van vier verschillende schitterende olijfolies.Sel Gris Knokke - Duinbergen

We starten het menu met de Zeeuwse platte oesters die geserveerd worden met een schuim van de jus van sjalot, palmhart, couscous, bleekselder en een ijspastille van selder. Deze frisse combinatie heeft voldoende diepgang en selder matched uiteraard perfect met de oester. In het glas komt een riesling van het Weingut Haart.Sel Gris Knokke - Duinbergen

Aan de overkant wordt er gekozen voor de combinatie van geitenkaas met eendenlever, verschillende rode biet structuren, zwarte bes en appel.Sel Gris Knokke - Duinbergen

Tussendoor komt er een smeuïge sorbet van mosterd. Een passage die voor mij niet moet want de mosterd is net te uitgesproken om te verfrissen voor het hoofdgerecht.Sel Gris Knokke - Duinbergen

Als hoofdgerecht volgt er Hertenkalf met een jus van zoethout, schorseneer, gemarineerde peertjes, crème van schorseneer & kweepeer, kroketje van sjalot en oesterzwammen. Het hertenkalf heeft een uitstekende cuison en wordt begeleid met een delicieuse natuurjus met lichte toets van zoethout. De gemarineerde peertjes die vermeld werden ontbreken op mijn bord. Tafelgenoot heeft meer perengeluk. Dit wordt echter vlug vergeten met een zeer lekkere rode grenache uit Italië. Deze rode Cannonau di Sardegna van het huis Mora & Memo past perfect met hinten donker fruit zoals bessen en bramen. Hij heeft een volle textuur en toch zachte tannines.Sel Gris Knokke - Duinbergen

Het 4-gangen menu heeft geen twee voorgerechten maar wel twee desserts. Als eerste komt een mooie combinatie van gemarineerde ananas met een jus van basilicum, avocado crème, krokant van rijst en structuren van pandan en citrus. Het samenbrengen van het vette van de avocado met de frisse citrustoetsen is zeer geslaagd. Patissier Sander Van De Walle scoort met finesse, intensiteit en fraîcheur. Ook de wijn pairing is van hoog niveau met een sublieme Oostenrijkse Kracher Spätlese 2013 van de muskat ottonel, pinot gris en welschriesling druiven.Sel Gris Knokke - Duinbergen

Nadien volgt een tweede dessert met koffie en amanatsu smaken, praliné en pompoen. Ook hier een dessert op hoog niveau en een leuke match door de verwerking van praliné met pompoen.Sel Gris Knokke - Duinbergen

Bij de koffie komt de chariot met mignardises en elke gast krijgt nog een doosje met pralines mee naar huis.Sel Gris Knokke - Duinbergen Sel Gris Knokke - Duinbergen Sel Gris Knokke - Duinbergen

Serieus onder de indruk van de prestaties van alweer een topteam zijn we klaar voor het tweede deel van de strandwandeling. Chef De Ceuninck brengt verfijning en uitgebalanceerde smaken met de juiste aandacht voor presentatie. Hij zal enkel ingrediënten samenbrengen als de smaken en texturen elkaar aanvullen en dit een meerwaarde voor het gerecht betekent. Zo kregen we vandaag een paar onverwachte maar zeer geslaagde combinaties. Sel Gris is hedendaags en kan rekenen op een zeer gepassioneerd jong team. Op de website zien we bij 2015 staan dat men een brainstorming start voor een nieuw horeca concept midden 2017. Wij zijn alvast zeer benieuwd!

Be-Gusto

Be-Gusto score:                             16/20
Be-Gusto prijs kwaliteit score: 16/20
 
Sel Gris
Online Reserveren
Zeedijk 314, 8300 Knokke-Heist
Tel: +32 50 51 49 37
www.restaurantselgris.be
Woensdag & Donderdag gesloten
Comments
One Response to “Sel Gris – Knokke”
Trackbacks
Check out what others are saying...