L’Air de Rien – Fontin

L’Air de Rien: terroir & natuur

 Online Reserveren
Chemin de la Xhavée 23, 4130 Fontin-Esneux
0032 4 225 26 24
www.lairderien.be

Zaterdag middag, Zondag & Maandag middag gesloten,

Chef: Stéphane Diffels

Restaurant L’Air de Rien rekenen we bij één van de nieuwe sensaties in onze Belgische gastronomie. Een verhaal vol passie en doorzettingsvermogen waarbij chef Stéphane Diffels, autodidact nota bene, bleef volharden en sinds 2009 evolueerde richting creatieve topgastronomie. We zijn meer dan tevreden dat we een lange rit investeerden voor een bezoek aan dit L’Air de Rien!

Chef Stéphane Diffels zag met zijn restaurant een professionele droom waarheid worden. Na enkele tegenslagen bleef hij volharden en zich volledig geven. Hij was immers overtuigd dat de keuken zijn leven echt zin zou geven. Zodoende bleef hij gaan, “L’Air de Rien”, alsof het niks was.L'Air de Rien Fontin - Esneux

De stad Luik ligt vlakbij, maar als we op het dorpsplein van Fontin arriveren, dan wanen we ons toch in een andere wereld. Het dorp ligt immers knus weggeborgen op de hoogten van Esneux. De kleine heuvels en typische boerderij-achtige, lemen huizen doen je onmiddellijk vergeten dat je slechts een paar kilometer buiten Luik bent.L'Air de Rien Fontin - Esneux

Stéphane Diffels is een chef met een duidelijke visie en baant zich een weg in de belevings- en terroir gastronomie. Hij wordt regelmatig getypeerd als de Waalse Kobe Desramaults. Dat deze laatste een voorbeeld functie heeft voor de chef is dan ook geen geheim. Aan tafel schuiven bij L’Air de Rien opent een boek over de streek, een verhaal van ambachtslui en producenten. Lokalen ingrediënten en materialen spelen een hoofdrol in de culinaire tocht die je beleeft.L'Air de Rien Fontin - Esneux

Het restaurant is gevestigd in een klein en onopvallend gebouw in het centrum van het dorp. Het interieur is eenvoudig maar warm, met veel hout en donkere kleuren. Met de inrichting wil Stéphane het verhaal van de regio vertellen: keien van de Ourthe, aardewerk van pottenbakkers uit de buurt, een boomstronken uit de naburige bossen … allemaal elementen die het verhaal versterken. Uit de bossen haalt Stéphane diverse scheuten. Langs de paden plukt hij wilde kruiden. Langsheen de Ourthevallei doet hij inspiratie op. L’Air de Rien een ontdekkingstocht doorheen de streek.L'Air de Rien Fontin - Esneux

De prijzen blijven zeer laagdrempelig. Zo is er een 2-gangen lunch voor 23€ en een 3-gangen lunch voor 30€. ’s Avonds kan je genieten van het menu Découverte. Een schouwspel met een arsenaal aan amuses en 8-gangen (67€). De ultieme totaalbeleving zit uiteraard in het 10-gangen menu L’Air de Rien (75€). Compliciteit en vertrouwen zijn de sleutelwoorden hier op de heuvels van Esneux. Daarom heeft de chef met opzet de traditionele kaart afgezworen en gekozen voor een intuïtief menu, gericht op ontdekking en degustatie.

L’Air de Rien: bij aankomst een simpel huisje. L’Air de Rien: het lijkt op niks maar als je goed kijkt, zit er veel in!L'Air de Rien Fontin - Esneux

De amuses zijn alvast veelbelovend. Een mooie variatie zowel qua smaken, texturen als presentatie. Zeer verzorgd, een beetje funky en verrassend. Ook de Belgian Taste Buds proeven dat het hier snor zit.

Radijs & lavasL'Air de Rien Fontin - Esneux18761916910_c27be61647_z

Gefermenteerde wortel & venkelzaadL'Air de Rien Fontin - Esneux

Chips van coquille St. Jacques & linzenL'Air de Rien Fontin - Esneux

Scheermesjes met Oost-Indische kersL'Air de Rien Fontin - Esneux

Sneeuw van foie gras op een lepel met eronder kweepeer & hazelnotenL'Air de Rien Fontin - Esneux

Gerookte forel en velouté van foie grasL'Air de Rien Fontin - Esneux

Gepoft brood, Hervekaas, Luikse siroop & varkens huid met een miso mayonaiseL'Air de Rien Fontin - Esneux

Als eerste gerecht komt de Forel van Ondenval met een kruidengranité en een crème van wilde kruiden. Een frisse start met mooie intensiteit, wel iets teveel granité. In het glas komt de Cuvée Marine van het Domaine de Ménard.L'Air de Rien Fontin - Esneux

Een gepocheerd ei op 64° wordt geserveerd in Carbonara stijl met een crème van spek & uien. Hierbij wordt de Chardonnay 2013 van het Domaine Dupont-Fahn geschonken.L'Air de Rien Fontin - Esneux

Een mooi stukje tarbot komt met gekarameliseerde prei en een jus van prei.L'Air de Rien Fontin - Esneux

De medium langoustine met perfecte garing wordt gecombineerd met witte kool, beurre noisette en een emulsie van langoustine.L'Air de Rien Fontin - Esneux

Ongecompliceerd en super lekker, witte asperges met een jus van peren en beurre blanc. Hierbij de Bastide du Claux uit de Luberon.L'Air de Rien Fontin - Esneux

Het Holstein rundsvlees met een diepe smaak krijgt gezelschap van uitjes die gevuld zijn met een compote van sjalot en rozemarijn. Ook de Pinot Noir, Bourgogne ’13 van Sylvaine Potaille past perfect.L'Air de Rien Fontin - Esneux

Een perfect gebakken Kalfszwezerik wordt geserveerd met knoflook en een mayonaise van zwarte look. Genieten noemen ze dat! Sommelier Marc brengt hierbij de biologische L’Abbé Dîne 2013 uit de Côtes du Rhône.L'Air de Rien Fontin - Esneux

Bij een stukje brioche komt de Oude Herdier kaas en het gerecht wordt afgewerkt met peertjes in azijn.L'Air de Rien Fontin - Esneux

Yoghurt vanuit het dorp komt met een coulis van appelen. In deze bereiding had nog een extra touch mogen steken om de eentonigheid wat weg te nemen.L'Air de Rien Fontin - Esneux

Afsluiten doen we met rabarber & jenever en een crème van chiboust.L'Air de Rien Fontin - Esneux

De aangepaste wijnen bij het menu worden geserveerd voor 42€ en hierbij speelt sommelier Marc Delvenne de hoofdrol. Hij koos de wijnen, afgaande op zijn intuïtie, bij kleine domeinen. Wijnen met karakter die met respect voor de grond waarop de druiven worden geteeld of biodynamisch maar ook met passie worden gemaakt. Het zijn vaak zeldzame wijnen, gemaakt door eerlijke wijnbouwers.

Van rekken vullen in de supermarkt naar een topkeuken! Een verhaal dat mij enorm intrigeerde. Stéphane Diffels heeft een visie en ontwikkelde zijn eigen stijl. Zijn terroir gerichte keuken is minutieus maar tegelijkertijd verrassend en doordacht eenvoudig. Om deze variaties in goede banen te leiden, speelt de chef met texturen en laat hij zich inspireren door de omgeving, de natuur en de terroir. De verplaatsing meer dan waard, CY soon!

Be-Gusto

Be-Gusto score:                           15,5/20

Be-Gusto prijs kwaliteit score: 16/20

 

L’Air de Rien

Chemin de la Xhavée 23, 4130 Fontin-Esneux

Tel: ++32 4 225 26 24

www.lairderien.be

Zaterdag middag, Zondag & Maandag middag gesloten

 

 

Comments are closed.