Bord’eau – Amsterdam

Restaurant Bord’eau: Creatief uitgepuurd

 Online Reservations
Nieuwe Doelenstraat 2-14, 1012 CP Amsterdam
0031 20 531 16 19
www.bordeau.nl

Zondag en maandag gesloten

Executive Chef: Richard van Oostenbrugge

Restaurant Bord’eau is het gastronomische restaurant van Hotel De L’Europe. Dit luxe hotel gelegen in het centrum van Amsterdam behoort tot de absolute top van zijn regio. Hotel de L’Europe is één van de meest legendarische hotels van Amsterdam en is lid van de affiliatie ‘The Leading Hotels of the World’. Het hotel is eigendom van de Heineken-groep en er wordt jaarlijks geïnvesteerd om de gasten een ultieme hotel en gastronomie ervaring te laten beleven.

Het hotel en ook het restaurant Bord’eau bevinden zich aan de oevers van de rivier de Amstel in het historische centrum van Amsterdam. De aantrekkelijke locatie biedt een prachtig uitzicht op de rivier en het centrum van één van Europa’s mooiste steden. Restaurant Bord’eau evolueerde de laatste jaren enorm en biedt een uiterst kwalitatieve culinaire ervaring. Onder leiding van Executive Chef Richard van Oostenbrugge, chef van het jaar 2014 bij Gault&Millau, zorgt het ervaren team voor een inspirerende product keuken.

Het interieur van het restaurant past perfect bij de standaard die het hotel wil uitdragen; luxueus, gezellig, intiem en tijdloos. Witte, bruine en gouden kleuren accentueren de chique sfeer en enkele moderne accenten worden verweven met de authentieke elementen van het pand. Een mooie glazen wand gevuld met flessen wijn scheidt het restaurant van de private dining room. Gasten die een tafel aan de voorzijde van het restaurant hebben, genieten van een prachtig uitzicht op de Amstel en de prachtige Munttoren die uit 1620 dateert.

Executive Chef Richard van Oostenbrugge zwaait de culinaire scepter in restaurant Bord’eau en kan rekenen in zijn restaurant op chef Thomas Groot en Sous Chef Jef van den Hout. In slechts een paar jaar, transformeerde Richard en zijn team het restaurant in één van de beste keukens van Nederland.

Richard van Oostenbrugge beheerst de Franse basistechnieken als geen ander en gebruikt alleen de beste ingrediënten voor zijn gerechten. Hij houdt van uitstekende basisproducten en brengt verfijning door deze hedendaags te bewerken. Onder het motto voeg enkel toe wat nodig is om het gerecht naar een hoger niveau te tillen, serveert hij creatieve doch beheerste gerechten.

Als je de kans hebt, ga zeker ook proeven van zijn beroemd appel dessert. Een parel van een dessert waarbij een appel wordt gereconstrueerd met geblazen suiker, een kern van appel sorbet, appel zaden van chocolade. Een taartje met gemarineerde granny smith en caramel vormt de basis van dit gerecht dat al heel de wereld rondging. Erg origineel, creatief en prachtig in de presentatie. In het restaurant herken je nog het organisatie vermogen en finesse van een echte maître. Hier zorgt maître Erik van Kampen voor de nodige schwung. Op de kaart vinden we uiteraard een mooie à la carte aanbod met exquise producten. Een 3-gangen lunch menu wordt aangeboden aan 48€ en de 4-gangen aan 63€. Het degustatie menu Bord’eau wordt geserveerd in 5-gangen (108€) of 6-gangen (118€) en is zeker een aanrader na onze degustatie.

De wijnen zijn een extra troef van restaurant Bord’eau. Het hotel en restaurant bieden een impressionante wijnkaart en het pand beschikt over een nog indrukwekkendere kelder. Niet minder dan 8.000 flessen, 800 labels en een top-notch inzameling met exclusieve top Bordeaux en Bourgognes, maar ook exclusieve flessen uit Italië en de rest van de wereld zijn opgenomen in deze authentieke kelder. Sommelier & Beverage Manager Dannis Apeldoorn en Sommelier Jasper van den Hoogen begeleiden u vlekkeloos door deze prachtige lijst of ze stellen een zeer interessant wijnarrangement voor in combinatie met het gekozen menu.

We starten met een glaasje Champagne Billecart-Salmon brut reserve en enkele verfijnde amuses. Met de gel van gevogelte bouillon krijgen we een aarzelende start maar met de oester, champagneparels en oesterparels toont de chef meteen een topniveau met diepgang, creativiteit en passende smaken.

Gel van gevogelte bouillon

Salade van Noordzeekrab, gerookte avocado, piment d’espelette en beignet van Noordzeekrab

Zeeuwse platte oester warm geserveerd met beurre blanc, champagne parel en oester parels

Bij een tweede aperitief Gales Auxerrois 2013, Remich Grand Premier Cru met mooie aroma’s van peer en appel krijgen we nog een rijke amuse. Tartaar van lozere kalf met als mergpijp een aardappel, beluga kaviaar, zure room en een vinaigrette van merg en kalfswang.

Met Les Costes komt er aan tafel alvast een top olijfolie.

Het eerste gerecht toont weer finesse, frisheid en diepgang. Een mooi spel van verschillende texturen varieert een couscous van rijst met doperwten, romanesco, groene asperges, gepofte rijst, olie van pistache en een crème van Pierre Robert zachte roomkaas.

Een Coquille werd als zee-egel gesneden en komt met zwarte truffel, peterselie en een jus op basis van ossenstaart. In het glas komt de Cérvoles 2013 uit Lleida met intense aroma’s van tropisch fruit en toasty toetsen.

Oosterscheldekreeft werd op lage temperatuur gegaard in zeewater en heeft zo een lichte zoute toets. Hierbij komt verse alphonso mango, zilveruitjes en een saus van garam masala. Een gerecht dat een reis rond de wereld maakt en met een uitstekende jus met perfect zuurtje. Ook qua diepgang en presentatie een bestseller. We drinken hierbij een chenin – Anjou blanc, Les Pierres Gerard, van het Domaine de la Bergerie uit de Loire.

Als nieuw gerecht in de menu serveert de chef tussendoor een stukje zeetong op de graat gebraden. Hierbij komt een duxelle, schijfjes rauwe champignons de Paris, en gevulde champignon. Het geheel wordt afgewerkt met schaafsel van eendenlever, een crème van citrus en als saus een extract van Noordzee vruchten met kokkels en oester.

Tarbot werd zacht gegaard en mist een beetje kruiding en korst. Hierbij komt kalfsmerg, een bordelaise saus, snijbiet en croutons. Als pairing bij de rode wijn saus komt in het glas de Gorgo Ca Nova uit Italië.

Met puurheid en intensiteit imponeert de chef met zijn ‘Volaille à la Royale’. De Nederlandse blauwhoender wordt geserveerd met eendenlever, truffel en een zeer rijke sauce royale. Gezouten radijs en citrus zorgen voor balans. We proeven hierbij van de Chateau Giscours 2010, een Margaux met mooi verweven tannines, zwart fruit en een fluweel zachte afdronk.

Een kaas chariot om van te dromen passeert even de revue. Hierbij gelukkig veel kazen uit Nederland en ook enkele voor ons minder bekende. We degusteren onder andere: Nagelkaas uit Overijse met kruidnagel, Rode A Filetta kaas, Veenstra Schapenkaas, Blauwe klaver uit Noord Holland en Lady’s Blue uit Drentse Nooitgedacht. Deze laatste is trouwens fenomenaal met pit, romigheid en toch verfijndheid.

Als Pré-dessert komt Manjari chocolade met roquefort en koffie.

Dan is het tijd voor een langverwacht moment waarbij we de bekende Appel van Bord’eau mogen degusteren. Het klokhuis dessert bestaat uit geblazen suiker, een klokkenhuis is sorbet van appel en de pitjes zijn van chocolade. Het geheel wordt geserveerd op een op een taartje met gemarineerde granny smith en caramel.

We sluiten een zeer geslaagd bezoek aan restaurant Bord’eau af met enkele smaakvolle mignardises.

Hotel de L’Europe zorgt voor een klassevolle verademing in de drukke stad Amsterdam terwijl restaurant Bord’eau op topniveau gezwind zijn opmars verder zet. Met een aangename mix van creativiteit, verfijndheid en het gebruik van top ingrediënten imponeert chef Richard van Oostenbrugge. De meeste van zijn gerechten kregen een perfecte afwerking met sauzen en een jus waar net voldoende pit en zuurtjes inzitten. Reken hierbij de fantastische ligging, het uitzicht, een top wijnkaart en een stijlvolle bediening en je weet dat Restaurant Bord’eau een ‘must visit’ is in Amsterdam.

Be-Gusto

Be-Gusto score:                           17,5/20

Be-Gusto prijs/kwaliteit score: 17,5/20

 

Restaurant Bord’eau

Online reserveren

Nieuwe Doelenstraat 2-14, 1012 CP Amsterdam

Tel: +31 20 531 16 19

www.bordeau.nl

Zondag & maandag gesloten

Original review made for wbpstars.com. Discover the ultimate guide for food lovers, travellers and the restaurant business. Discover many thousands of images and hundreds of films of the most amazing culinary wonders in the world. An exclusive documentation of the very best.

Comments are closed.