‘t Nonnetje – Harderwijk

‘t Nonnetje: Karaktervol tafelen 

 Online Reserveren
Vischmarkt 38, 3841 BG Harderwijk, Nederland
0031 341 415 848  
www.hetnonnetje.nl

Zondag, Maandag en dinsdag middag gesloten

Chef: Michel van der Kroft

‘t Nonnetje is een karaktervol restaurant gevestigd in de kleine stad Harderwijk in het noordelijke deel van Nederland. Op het pittoreske centrale plein ‘de Vischmarkt’ ontdek je dit warme en sfeervolle restaurant. Harderwijk is trouwens een gezellige en schilderachtige stad die uiterst geschikt is voor een weekendje weg.

Eigenaar en gastheer Robert-Jan Nijland beheert al jaren het restaurant met veel schwung. De afgelopen jaren werden enkele extra investeringen gedaan in het pand om op gastronomisch topniveau te kunnen meespelen. Robert-Jan verheft gastvrijheid tot kunst door zijn persoonlijke en ontspannen benadering. De visie van ongedwongen genieten van topgastronomie werkt overduidelijk. Met een fijn oog voor detail zorgt hij samen met zijn team voor een familiale super ervaring.

Het interieur van het kleine maar gezellige restaurant is warm en charmant. De houten tafels werden speciaal gemaakt voor het restaurant en verschillende houten structuren van het voormalige vissershuis werden behouden. Het interieur is tijdloos en is voorzien van warme donkere kleuren, kleurrijke schilderijen en diverse artistieke elementen.

Chef-kok Michel Van Der Kroft staat sinds 2006 aan het fornuis bij ’t Nonnetje. Voorheen deed hij ervaring op in diverse toprestaurants in Ierland, Zwitserland en Nederland (De Kersentuin en Le Garage). Als gepassioneerde chef-kok kookt hij met een ziel en dat merk je duidelijk in zijn gerechten. Pure en intense smaken vormen steevast de basis voor zijn gerechten. Hierbij gebruikt hij altijd verse en herkenbare ingrediënten met extra aandacht voor gezonde voeding. Er moet niet altijd voor de klassieke luxe producten gekozen worden maar ook met alternatieve ingrediënten kan er creatief op gastronomisch niveau gekookt worden. In de keuken wordt chef-kok Michel bijgestaan ​​door Sous Chef Geoffrey van Melick. Eind vorig jaar werd hun visie beloond met een tweede ster.

Het restaurant serveert een à la carte kaart onder de vorm van Alliance signature dishes. Zo zijn er de diverse bereidingen van langoustines, de ossenhaas Rossini of het graslam uit de Flevopolder. De lunch staat zeer scherp geprijsd aan 35€ en ook het degustatiemenu loont de moeite. Hier serveert de chef een seizoensgebonden wandeling in vier(57,5€), vijf(70€), zes(80€) of zeven(90€) gangen. Ook is een volledig vegetarisch menu in verschillende gangen beschikbaar.

We starten onze degustatie in dit zeer gezellige pand met een glaasje champagne Ruinart Brut. Hierbij komen huisgemaakte kaasvlinders van Beemster kaas als snack met een crème van geitenkaas, basilicum olie en kruiden.

De chef volgt met een uitstekende Zeeuwse creuse oester met een vinaigrette en parel van duindoornbes, segmenten van pomelo en een merengue van citrus en zeewier.

Geen trein aan amuses bij restaurant ’t Nonnetje maar nog één groter proevertje alvorens met het degustatiemenu te starten. Er komt een Griekse risoni pastasalade met tomaat, paprika, olijf, feta, puur sap van de ingrediënten, feta en ijs van groene olijf.

Tartaar van Ierse ossenhaas wordt als americain gebracht met ingelegde ansjovis, emulsie van ansjovis, ui bereidingen, kruiden. Het geheel wordt afgewerkt met een bouillon van sjalot die maar liefst 72 uur gaarde. Hierbij drinken we een Bourgogne aligoté van Pierre D’Heilly et Martine Huberdeau.

Aan de overkant wordt er geproefd van een vegetarisch gerecht. De Peruaanse Quinoa salade waarbij een terroirbodem gemaakt werd met zwarte quinoa. Verder is er een crème van avocado en aloe vera, asperges, mais, galapeno pepers, padron peper, sorbet van avocado met limoen en koriander. De cracker is van rode gepofte quinoa, in goud poeder. Een super vegetarisch gerecht rond quinoa waar nog iets meer smeuïgheid in gebracht kan worden. In het glas een Siciliaanse verfrissing met de Lucido, Marco De Bartoli 2013.

Een reis naar Thailand omvat drie bereidingen van Langoustine. De staart werd geroosterd in open vuur, de bouillon getrokken van de karkassen en een tartaar van rauwe langoustine. Dit gerecht scoort en wordt verfijnd afgewerkt met kroepoek, paksoi, kaffir, citruswortel, een espuma van groene Thaise curry, citroengras en groene pepers. De Oost Indische kers zorgt voor scherpte. Robert-Jan zet hier verrassend de Luxemburgse Gales Auxerrois 2013 naast van Remich Hopertsbour. Deze frisse witte wijn past mooi met zijn exotische aroma’s en de lichte kruidigheid.

Van de Alliance signatuur gerechten wordt ons de terrine van foie gras geserveerd. Deze werd omwikkeld met een laagje gerookte paling. Aan de binnenzijde komt er Aceto Balsamico van 25 jaar oud. Deze rijkelijke combinatie krijgt balans en structuur door bereidingen van rode biet, vijgen met paling, gedehydrateerde rode biet, merengue en schuim en sorbet van rode biet. De Aceto geeft met zijn zuren tegengewicht aan het vette van de foie en de paling. Hierbij drinken we een licht oxidatieve Chenin, cuvée Sophie van Chateau de La Roche – Loire 2012.

Aan de overzijde nog een Alliance signatuur met de Carabineros. Dit gerecht is een soort van ode aan de chef zijn vrouw Maria uit Portugal. De Carabineros komen uit de Algarve en de staart werd gepeld maar de kop die vol smaak zit wordt gelukkig mee geserveerd. Gewoon puur is dit al genieten maar de chef serveert het uitstekend met een bakeljau brandade van kabeljauw, artisjok, een crème van artisjok, chorizo olie en een garnaal cracker. We nippen even van de Manzanilla sherry van Bodegas Rey Fernando Castilla.

Schelvis werd met de lijn gevangen en krijgt een laagje van lardo collonata. De afwerking gebeurt met Spaanse tuinbonen, lamsoor, enoki, Hollandse AAA asperges, een bouillon van ossenstaart en Japanse rijstazijn Sambai voor de umami smaak. Apart komt nog een bitterbal van ossenstaart naast de minerale Quinta de Saes 2014 van Alvaro Castro uit de Dao regio.

Een vegetarisch alternatief is een delicieuse salade van geroosterde fregola die bereid werd met een brunoise van rauwe groene en witte asperges, zwammen, puntjes asperge, doperwten en schuim van Parmezaan.

Het ‘Ei van de chef’ komt elk seizoen met een andere invulling terug. Vandaag is dit een gepocheerd zacht gekookt ei in een nestje van kataifi deeg. Geserveerd met perfect gegaarde witte asperges, anijs, 10maand oude Beemster kaas, opperdoes aardappeltjes die in knikker formaat gerookt werden, Bellota ham Joselito, espuma van daslook en daslook bloem.

Als hoofdgerecht serveert men het graslam uit Flevoland. Van dit Tesselaar lam krijgen we de tong, nek en een koteletje. De afwerking is een crème van aubergine, gekonfijte trostomaat, kaas Brin d’amour uit Corsica en een lamsjus met komijn.

De prachtige kaas-chariot werd samengesteld door kaasmeesters Van Tricht en geproefd met de 10 jaar oude Niepoort white Tawny. Lepelkaas torte de Oveja, Maroilles uit de Elzas, Grevenbroecker Achelse blauwe en Rossini korst.

Het feest is nog niet gedaan want het keukenteam imponeert met één van de beste desserts van het jaar. Dessert exotique met ijs van Thai curry, mousse van mango, ananas, passie vrucht, gember, gel van yuzu, lychee, zwart sesam zaad, pitaya vrucht, kiwi, mango, een coulis van passievrucht en een cilinder van gedehydrateerde mango gevuld met een mousse van papaya. De mini kokos is een panna cotta van kokos melk.

Aan tafel komt ook nog een verfijnd dessert met rabarber structuren, een bal van karamel en chocolade gevuld met rabarbersap, sorbet van groene rabarber met basilicum parels erop. Verder ook nog lambada aardbei gegaard in eigen vocht, gel van aarbei en merlot azijn, mousse van rozen, aardbei ge-airbrusht met chocolade en pistache. Heerlijk ook de pairing met een Clairette de die, Poulet & Fils volgens de Tradition Methode Dioise Ancestrale.

Afsluiten doen we met de friandises & koffie.

Koken vanuit het hart is het motto van de chef en inderdaad deze passie was duidelijk waarneembaar tijdens deze uitgebreide degustatie. Restaurant ‘t Nonnetje is een bijzonder restaurant met een haast onklopbare prijs-kwaliteit verhouding. Gastheer Robert-Jan Nijland en chef Michel Van Der Kroft vormen een zeer succesvol duo. Ondanks hun twee sterren blijft de beleving zeer informeel en kan je genieten van een uitstekende culinaire ervaring. Het was een eerste bezoek maar zeker niet het laatste! CY soon,

Be-Gusto

Be-Gusto score:                           16,5/20

Be-Gusto prijs kwaliteit score: 17/20

‘t Nonnetje

Vischmarkt 38, 3841 BG Harderwijk

Tel: +31 341 415 848

www.hetnonnetje.nl

Zondag, Maandag en dinsdag middag gesloten

Original review made for wbpstars.com. Discover the ultimate guide for food lovers, travellers and the restaurant business. Discover many thousands of images and hundreds of films of the most amazing culinary wonders in the world. An exclusive documentation of the very best.

Comments
One Response to “‘t Nonnetje – Harderwijk”
  1. Carla says:

    Mooi! Precies zoals ik al verwachtte.