Cuchara – Lommel

Cuchara: The root is on fire

 Online Reservations
Lepelstraat 3, 3920 Lommel
0032 11 75 74 35
www.cuchara.be

Zondag & Maandag gesloten

Chef: Jan Tournier

Restaurant Cuchara in Lommel werd volledig gerenoveerd. We twijfelden dan ook geen seconde om snel een kijkje te gaan nemen naar deze nieuwe toko van culinair kunstenaar Jan Tournier.

Jan Tournier, Jong Keukengeweld Chef en uiteraard ook één van de Flanders Kitchen Rebels, is een chef met een visie en duidelijke identiteit. Wat ons zo aanspreekt aan zijn stijl is dat deze anders is, weg van het hedendaagse, simplistisch, puur en zeer intens. Een stijl waar je voor moet zijn maar die je nergens anders ervaart. Het is zijn kunstzinnige aanpak met oog voor presentatie en veel diepgang die dit één van ’s lands meest interessante restaurants maakt. En inderdaad…Lommel is dichterbij dan je zou denken!

©Michael dehaspe

©Michael dehaspe

Het moderne restaurant verhuisde integraal naar de achterbouw van het bestaande huis en zorgt voor een gloednieuwe restaurantbeleving. Het nieuwe interieur brengt nog meer synergie met de gerechten en gastronomische kunstwerken van de chef. Warme materialen, minimalistisch meubilair én een indrukwekkende glazen sculptuur, Root genaamd. Root, zoals de zeven meter lange glazen boom heet, werpt een nieuw licht op Tourniers ‘kookkunst’ waarin hij Lommel, de glasblaaskunst én zijn roots een warm hart toedraagt.

© Manu Bloemen

© Manu Bloemen

Het warme interieur van het nieuwe restaurant ontpopt zich als een strak gestileerd geheel waarin enkel ronde tafels worden gebruikt. Het intieme karakter wordt versterkt door de zwarte wand waarop kunstenares Esther Barend in situ een vierluik maakte. Eyecatchers zijn de bar aan de ingang en de ruime wijnkelder achteraan de zaal.

© Manu Bloemen

© Manu Bloemen

De goudkleurige draad doorheen de ruimte, die achteraan overgaat in een gloednieuwe wijnkamer, wordt gevormd door een glazen plafond sculptuur. ‘Root’ is een glazen boom die door glaskunstenaar Jeroen Maes werd ontworpen en waarvoor hij samen met Jan een boom ging uitzoeken in de Lommelse bossen om deze dan in glas uit te voeren. De roots van Lommelaar Jan Tournier krijgen kracht door de integratie van ‘root’ doorheen het restaurant.

© Manu Bloemen

© Manu Bloemen

De nieuwe zaal is er niet op gericht om de capaciteit te verhogen, wel om zijn ideeën over gezellig tafelen, minimalistische architectuur en integratie van kunst te bekomen. Het belevingsverhaal werd ook op de kaart geïntegreerd. Geen à la carte meer maar enkel keuze uit een Cuchara experience in 12-(73€) of 14(81€) gangen. Dit is een samenstelling met een 7-tal amuses en 7 kleine gerechten. Voor de wijn-beleving leggen we steevast ons lot in handen van sommelier Jeffrey Snoeks, één van de grootste jonge talenten in ons land.

© Manu Bloemen

© Manu Bloemen

Om te starten serveert Jeffrey naast enkele klassiekers ook de Priorat Vermouth Nature. Deze vermouth brengt een mooi evenwicht tussen zoet en bitter. Met aroma’s van noten, vanille en rozemarijn krijg je verrassende sensaties.

We starten met kip & appelmoes. Een krokant van kip op kippengaas werd geserveerd met een luchtige dip van granny smith appel en yuzu.Cuchara Lommel - Jan Tournier

Op een krokant van Nori komt haringkaviaar met gepofte quinoa en gerookte yoghurt. Een sublieme smaakbom. Vrij zout dus drinken we lustig ons glas Vermouth leeg.Cuchara Lommel - Jan Tournier

Een zacht smeltende granité van honingtomaat werd afgewerkt met limoen zeste. Hier toont Jan zijn stijl waarin hij de intense smaak van het product door middel van techniek zeer puur kan brengen.Cuchara Lommel - Jan Tournier

Het ijspoeder van foie gras is een blijver voor de Cuchara experience. Vandaag werd deze fenomenaal gecombineerd met schuim van de Bastardo druif voor de zoete toets. Hierbij komt als aangepast proevertje de pure bastardos projectos wijn.Cuchara Lommel - Jan Tournier

Voor de Culinaire Ambiance werden enkele creatieve kreeft gerechten uitgewerkt. Een geluk dat we er één van kunnen proeven want dit is topklasse. Een frisse kreeft salade komt met een vel van karnemelk en een jus van mierikswortel.Cuchara Lommel - Jan Tournier

Genoeg hout in de Lommelse bossen dacht de chef en hij zette een houtbouillon op het menu die getrokken werd van eikenhout. Schitterend intens, één nadeel …te klein om goed te proeven.Cuchara Lommel - Jan Tournier

We blijven bij bos en boom met een minder geslaagd krokantje in het mos van een Bonsai boom met een crème van bosui, shiso en look.Cuchara Lommel - Jan Tournier

Als brood variant serveert Cuchara mooi krokant gebakken zuurdesem toast met een dip van Mimolette kaas. Hemels en gelukkig met refill!Cuchara Lommel - Jan Tournier

Een salade van Noordzee krab wordt kunstzinnig geserveerd met een cracker van zee-alg, bevroren dashi, basilicumolie, inktvis inkt, kefir en luchtige avocado structuren.Cuchara Lommel - Jan Tournier

Een gepocheerd hoeve-eitje komt in ‘Tournier stijl’ met wilde paddenstoelen, een crème van beurre noisette en een bouillon van eekhoorntjesbrood.Cuchara Lommel - Jan Tournier

Met een verbluffende match van speenvarken en geitenkaas krijgt de chef de tafel even stil. Melkvarken werd perfect gegaard en afgewerkt met een mooie korst. Hierbij zorgt de crème van bloemkool en geitenkaas voor synergie terwijl de amarant crunch brengt. Ook in het glas is het feest met de magnum Quinta do Corujão 2012 uit Dao Portugal.Cuchara Lommel - Jan Tournier

Vorig jaar zorgde het boerderij hert van de chef voor een extase aan tafel en ook vandaag slaagt hij erin om dit traag gegaard dier knap te brengen. Bloedworst en boerderijhert, rode ui en een crème van knolselder met koffie zorgen voor de samenhang.Cuchara Lommel - Jan Tournier

Braambes met een dip van rode biet, munt en chili peper.Cuchara Lommel - Jan Tournier

Een eerste kaasintermezzo werd geserveerd op een koolputterskaas. Fijne knapperige broodjes werden gebrand in houtskool en gevuld met een kaascrème.Cuchara Lommel - Jan Tournier

Zachte Fleurette, zalf van vijgen, ijspoeder van koolputterskaas met macadamia noten.Cuchara Lommel - Jan Tournier

De ‘Lommels zand’ variatie van vandaag is uiteraard een knipoog naar het geblazen glas. Zand en glaskunst, chocolade, mousse van yuzo, hazelnoot. Een afsluiter die kan tellen en het Lommels verhaal compleet maakt.Cuchara Lommel - Jan Tournier

In de zaal maakt maître-sommelier Jeffrey Snoeks duidelijk het verschil met een frivole maar zeer professionele bediening. De geserveerde wine-pairing gaat nooit vervelen en is een absolute aanrader. Cuchara brengt een explorer-stijl die bij je moet passen, maar eens fan dan zal de Lommelse beleving zonder twijfel een terugkerend culinair event worden. Met zijn innovatieve benadering en speciale techniek-keuken tovert de chef met veel souplesse een brok aan creativiteit op het bord. Qua presentatie zorgt Jan voor visuele perfectie. En dit alles met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Voor de criticasters, dit is 5,7€ per hapje/gerecht! Voor wie nog moest twijfelen. Lommel is zeker niet ver wanneer je met een gastronomische tevredenheid kan terugrijden. CY soon,

Geniet mee van de film ‘Root’

 

Be-Gusto score:                           16,5/20

Be-Gusto prijs/kwaliteit score: 17/20

 

Cuchara

Online Reserveren

Lepelstraat 3, 3920 Lommel

Tel: +32 11 75 74 35

www.cuchara.be

Zondag & Maandag geslotenCuchara Lommel - Jan Tournier Cuchara Lommel - Jan Tournier Cuchara Lommel - Jan Tournier

Comments are closed.