De Bokkedoorns – Overveen

De Bokkedoorns: Topgastronomie aan het meer

 Online Reserveren
Zeeweg 53, 2051 EB Overveen, Nederland
+ 31 23 526 3600
www.bokkedoorns.nl

Maandag en zaterdag middag gesloten

Chef: Menno Post

Restaurant De Bokkedoorns is al jaren een culinair instituut in Overveen, een klein stadje in de buurt van de kust in Nederland. Het restaurant is opgericht in 1961 en evolueerde door de jaren heen tot een gastronomische tempel met een uitstekende reputatie. Het restaurant wordt beheerd door eigenaar John Beeren. Een professioneel en gedreven team zorgt ervoor dat culinaire topkwaliteit geleverd wordt in een buitengewone omgeving met een oase van rust.

Het restaurant ligt in een uniek duingebied met een weids uitzicht op een prachtig meer tussen de duinen. De setting en de sfeer is zeer ontspannend.

Het interieur van het restaurant is klassiek met een moderne twist, met grijs, bruin, wit en oranje kleuren. Kleurrijke, modernistische kunstwerken sieren de muren. Er zijn twee compartimenten en één van hen kan worden gebruikt als een ‘private dining room’. Bij mooi weer, kan je dineren op het overdekte terras net naast het meer. De hele setting is luxueus en straalt rust.

Chef Menno Post is verantwoordelijk voor de keuken van De Bokkedoorns. Menno werkte 13 jaar voor de bekende Nederlandse chef Ron Blaauw en is sinds 2013 chef bij De Bokkedoorns toen hij overnam van chef Lucas Rive. Bij de Bokkedoorns wordt hij bijgestaan door sous-chef Roy Eijkelkamp.

De stijl van Chef Menno is een klassiek geïnterpreteerde keuken met een Franse basis die hij een vernieuwende twist geeft. Hij behandelt kwaliteitsproducten met respect en beperkt de verwerking van de ingrediënten. Vis is zeer belangrijk voor de Chef. In het bord vertaalt deze filosofie zich naar moderne, eerlijke en verfijnde gerechten.

Gastheer en Sommelier Peter Bruins is al meer dan 36 jaar het gezicht van De Bokkedoorns. Hij brengt voornamelijk Europese wijnen om bij Chef Menno’s gerechten te serveren. Mineraliteit, frisheid en zuren zijn belangrijke aspecten in zijn wijnkeuze.

Naast een mooie à la carte met topproducten heeft men ook een waaier aan menu keuzes. Een vier gangen Alliance menu (80€), een Gastronomisch vijf gangen menu (95€), het Nos Délices menu in zes-gangen (110€) of een Bokkedoorns menu van zeven gangen (125€).

We starten ons Bokkedoorns menu met de ‘schatkist van de Bokkedoorns’. Deze creatieve presentatie bevat een parel van oester en passievrucht, een taco met koffie en Campari, een robijn van ganzenlever en een goudklomp van ansjovis en yoghurt. De schatkist toont potentieel maar imponeert nog niet. De passievrucht en aardbei overheersen hun compositie maar later zal blijken dat de echte schatten nog moeten komen.

Met een cappuccino van kreeft met goed gegaarde stukje kreeft, een krokant met pata negra en een crème van kalamansi krijgt de chef ons een eerste keer stil. Een verfijnde versie met mooie intensiteit.

Wanneer de chef ons zijn eerste gerecht presenteert begrijpen we de erkenning die hij opbouwde. Een terrine van tomaat die gemarineerd werd in bloody mary heeft veel diepgang. Hierbij komt gepocheerde kreeft, een heldere bouillon van tomaat, avocado creme, diverse tomaten variëteiten en lavas olie. Een signatuur gerecht die moeiteloos de top 5 voorgerechten van ons culinair jaar haalt. In het glas komt voldoende fraîcheur en body met de Grüner Veltliner Moosburgerin van Josef Bründlmayer Grafenegg uit Kremstal – Oostenrijk.

Tartaar van kalfsvlees, aardappel en appel salade, dunne sneetjes hooiham, kaviaar en ijs van roggebrood. Dit is een variant op een traditioneel boerengerecht en wordt geserveerd met de Vouvray 2011 van Marc Brédif.

Kwaliteitsproducten krijgen een speciale plaats bij De Bokkedoorns en dat toont de chef met een knappe compositie met een perfect gebakken langoustine, sausje van de langoustine, gekonfijte aardappel, een bol van brioche brood gevuld met een tartaar van langoustine en het geheel wordt afgewerkt met olie van vanille.

Geroosterde coquille komt met de krokant gebakken vang (buikwand) van Iberico varken. Dit stukje van de flank werd gekarameliseerd en wordt gebracht met een sabayon van Oloroso sherry, een crème van gemarineerde pompoen, pompoen zaden, geroosterde kleine worteltjes en groene boksoi (mini paksoi).

Riz de veau werd krokant gebakken in tandoori kruiden en hierbij komen wortel variaties, salty fingers en een jus op basis van laurier.

Duif werd op karkas gebraden en kreeg een garnituur van mais, piccalilly, een toffee van polenta, popcorn, eekhoorntjesbrood, een saus met Madeira en uiteraard het boutje van de duif.

Een mooie synergie creëerde de chef door zijn gebakken Foie gras te combineren met kers, pistache, een sponge cake van pistache en de saus die verrijkt werd met foie gras. De toetsen yoghurt crème zorgen voor de frissere toets. Het serveren van de foie gras na het hoofdgerecht en voor het dessert blijkt een juiste keuze. Hierbij komt een uitstekende Riesling Spätlese 2008 van Schloss Lieser.

© Adriaan Van Looy

© Adriaan Van Looy

Een ‘Black & White’ crème brûlée creatie is het eerste dessert. De dropvariant bevat onder meer ijs van yoghurt met zwart-wit en drop in verschillende structuren. De Monbazillac Les Brumes 2013 zorgt voor de begeleiding. Een topdessert als je van drop houdt.

© Adriaan Van Looy

© Adriaan Van Looy

De chef sluit af met terug een fris intermezzo door een Aardbei dessert te serveren. In een bouillon van aardbei komen diverse soorten aardbei, ijs van yuzu, een marshmallow aardbei, een aardbei reconstructie van yoghurt en een reconstructie van witte chocolade, schuimpjes van viool, crème van yoghurt en viool en sorbet van Mojito.

© Adriaan Van Looy

© Adriaan Van Looy

Mignardises

© Adriaan Van Looy

© Adriaan Van Looy

© Adriaan Van Looy

© Adriaan Van Looy

In een steeds veranderend culinair landschap, is restaurant De Bokkedoorns er in geslaagd om een ​​solide gastronomische reputatie door de jaren heen te bouwen. De jonge en dynamische brigade, aangevoerd door chef-kok Menno Post, toont dat met een klassieke basis ook hedendaags gekookt kan worden. Dit in combinatie met stijlvolle presentaties, een dynamisch team en een prachtige locatie maakt De Bokkedoorns zeker een adres om te onthouden!

Be-Gusto score:                           17,5/20

Be-Gusto prijs/kwaliteit score: 17,5/20

 

De Bokkedoorns

Online Reserveren

Zeeweg 53, 2051 EB Overveen, Nederland

Tel: + 31 23 526 3600

www.bokkedoorns.nl

Maandag en zaterdag middag gesloten

Comments are closed.