Gist – Antwerpen

Gist: Experience dining in ‘t Stad

 ONLINE RESERVEREN
Kaasstraat 2, 2000 Antwerpen
+32 3 295 66 27
www.restaurantgist.be
Dinsdag en Woensdag gesloten

Chef: Dario Puglia

Gist is het nieuwe restaurant in Antwerpen van Dario Puglia a.k.a. Gigi Bocuse of Gigi Il Bullo. Bij de restaurantnaam Gigi Il Bullo weerklonk teveel de ‘Italian touch’ volgens de chef maar door de wijziging naar Gist typeert de naam volledig de ziel van de chef en zijn kookstijl. Gist is natuurlijk en zorgt voor rijzende en zeer intense gerechten. Eenvoud en toch genialiteit. Een naamswijziging was echter niet voldoende want ook de keukeninfrastructuur van het pand in de Leopold De Waelstraat had teveel beperkingen. Dario en Mieke kozen niet voor Parijs, Milaan of New York maar bleven in ‘t Stad. Het centrum nota bene en wel vlakbij de grote markt, de Schelde en het Steen.Gist - Antwerpen - Gigi il Bullo

Bij de inrichting kreeg gastvrouw Mieke duidelijk haar zin en ze drukte haar stempel door. De chef en team zie je zweten en zwoegen in de open keuken achter het grote glas in lood. De tafels zijn  elegant gedekt en het witte linnen zorgt voor het contrast met de natural looks van de gerechten. Het ‘#only the brave verhaal’ zet zich voort met enkele opvallende kunstwerken. We nemen graag plaats onder het werk ‘Trousers’ van Karel Fonteyne uit de Deuss galerij.Gist - Antwerpen - Gigi il Bullo

Brood en kaas komen steevast uit eigen atelier bij Gist. Rundsvlees Txogitxu wordt secuur door Immanol – de meat goeroe van het Baskenland – geselecteerd. En misschien hoort Dario het liever niet maar hij brengt nu eenmaal de allerbeste risotto van het land. De ene keer met beenmerg, dan weer met brandnetels of een andere atypische maar sublieme invalshoek.Gist - Antwerpen - Gigi il Bullo

De eerlijkheid en echtheid van zijn keuken vertaalt zich ook in de wijnkaart: van sappige, frisse wijnen tot complexe karakters van wijnboeren uit diverse regio’s van Europa. Altijd gemaakt met respect voor de terroir & het product op een natuurlijke manier. Op de kaart staat ook een mooie selectie Belgische ambachtelijke bieren.

Sous Chef Pieter Verbeke

Great that Sous-Chef Pieter Verbeke is back in Belgium

In vergelijking met vroeger kreeg de à la carte kaart meer aandacht. Je kan de chef nog altijd het vertrouwen geven met zijn carte blanche degustatie menu in 4-gangen (49€) of 6-gangen (69€).

Aperitieven doe je bij Gist in een aparte ruimte met bar. We starten met een Zanotto Col Fondo 2013 – Bianco Frizzante, een licht sprankelende wijn van de glera druif uit Colli Trevigiani. Hierbij komt als knabbel chips in ganzenvet gebakken. Van ons mogen ze in deze aperitief ruimte gerust de andere amuses ook al serveren.Gist - Antwerpen - Gigi il Bullo

Eenmaal aan tafel serveert Dario de volgende hapjes en ook zijn signatuur. Focaccia van de chef met een huisgemaakte paté van kippenlever.

Huisbereid brood: klassiek en glutenvrij met boekweit.Gist - Antwerpen - Gigi il Bullo

De chef volgt met een heerlijke bagna càuda. Uitmuntend in eenvoud, intens en verfijnd in smaak: een kommetje met krokante groenten wordt geserveerd met de bagna càuda of warme dipsaus van olijfolie, ansjovis en look. Met de handen te eten al was bestek handig geweest om die laatste druppels toch ook binnen te spelen.Gist - Antwerpen - Gigi il Bullo

Huisgemaakte kop met mosterdzaad.Gist - Antwerpen - Gigi il Bullo

Mini-bouillon van kip.Gist - Antwerpen - Gigi il Bullo

Uit de selectie voorgerechten komt als eerste proevertje een Bretoense sardine met huismuurkruid, mierikswortel, druiven en zonnebloempitten.Gist - Antwerpen - Gigi il Bullo

We genieten verder van paling met eekhoorntjesbrood, hazelnoot, kervel en een kruidenolie. Eenvoudig maar meesterlijk en smaakvol gecombineerd.Gist - Antwerpen - Gigi il Bullo

De risotto bulkt ook vandaag van volle smaken met beenmerg, een crumble van zwarte olijf en enkele citroentoetsen om fraîcheur te brengen.Gist - Antwerpen - Gigi il Bullo

Bij de hoofdgerechten op de kaart staat tegenwoordig Txogitxu. De dunne lende Txogitxu uit het Baskenland werd zorgvuldig gerijpt en wordt op de plancha gebakken. Dario serveert dit prachtstuk met radicchio die in de oven gegaard werd, een crème van boerenkool, waterkers en schijfjes aardpeer. Hierbij pepersaus of mayonaise vragen behoort tot het radicalisme. De kwaliteit en bereiding van het vlees is lovenswaardig en wordt gebracht in een compositie met durf en pit. In verhouding zouden we meer aardpeer en iets minder radicchio brengen.Gist - Antwerpen - Gigi il Bullo Gist - Antwerpen - Gigi il Bullo

De akoestiek in de zaal kan nog verbeteren maar de sound die uit de borden komt zit op een hoog niveau. Even proeven van de homemade geitenkaas met conference peer en karwijzaad.Gist - Antwerpen - Gigi il Bullo

De laatste halte met als dessert een parfait van sabayon met mandarijn, amandel en duindoornbes imponeert minder dan de hartige gerechten.Gist - Antwerpen - Gigi il Bullo

Citroenmadeleine en mignardises from mr Rabbit.Gist - Antwerpen - Gigi il Bullo

Het is een kunst om verfijning te geven aan rustieke gerechten maar daar zie je dat chef Dario zijn metier kent. Dit is een keuken zonder poespas, met zuivere en diepe smaken. Met enkele organisatorische upgrades en verbeteringen qua timing staat het als een paal boven water. Gist is top! Pure ambacht van een koppige maar zelfzekere en geniale chef. CY soon,

Be-Gusto

 

Be-Gusto Score:                 14,5/20

Be-Gusto Prijs/kwaliteit: 14,5/20

Gist

Online Reserveren

Kaasstraat 2, 2000 Antwerpen

Tel: 0032 3 295 66 27

www.restaurantgist.be

Txogitxu - os van 18 jaar

Txogitxu – os van 18 jaar

Comments
One Response to “Gist – Antwerpen”