La Botte – Genk

La Botte Genk – Italiaanse verfijning

 ONLINE RESERVEREN
Europalaan 99, 3600 Genk
 +32 89 36 25 45
www.labotte.be
Dinsdag & Woensdag gesloten

Chef: Giuseppe Giacomazza

Chef Peppe van restaurant La Botte in Genk moeten we niet meer voorstellen. Reeds vijf jaar lang schittert hij bij Njam!tv en zijn programma’s behoren steevast tot de meest inspirerende van de reeks.

Wanneer je zijn restaurant La Botte in Genk binnenwandelt dan voel je de vibes. De Italiaanse warmte, de vriendelijkheid en vooral een welkom gevoel zoals enkel de beste Italiaanse restaurants kunnen serveren. Zo is La Botte al jaren een druk bezochte casa in Genk met uitgebreide menukaart. Enkele maanden geleden gooide de familiezaak het over een andere boeg. Aan de overkant van de straat werd een nieuwe zaak geopend zodat La Botte nog meer gastronomische verfijning kreeg. ‘Peppe’s’ biedt een oplossing voor iedereen want in deze Italiaanse Bistro kan je terecht voor huisbereide pasta’s, pizza’s en authentieke gerechten. De oplossing voor je zoektocht naar de beste ingrediënten wordt ook geboden in deze concept winkel want je vindt er de beste Italiaanse producten zoals olijfolie, gedroogde tomaten, delicatessen en wijnen.

Voor de snelle hap kan je dus terecht bij Peppe’s en restaurant La Botte wordt nog meer geprofileerd als Italiaans gastronomisch walhalla. Het aantal couverts werd verminderd, de kaart is nu iets kleiner maar de smaken ontploffen volledig. L’arte della cucina schakelt nog een niveau hoger en de selectie van top ingrediënten primeert als nooit tevoren.

© La Botte

© La Botte

Meer dan 35 jaar geleden opende vader Giacomazza het restaurant in centrum Genk. De ziel en de passie werd duidelijk overgedragen want Peppe ontpopte zich als een uiterst gedreven chef terwijl zijn broer Gaspare als geen ander de beste Italiaanse wijnen met de nodige schwung weet te combineren. Het verhaal van een familiezaak zoals we er jammer genoeg nog maar weinig tegenkomen.

De menukaart neemt je mee op reis door het mooie Italië. Kwaliteitsproducten uit alle regio’s worden met respect voor cultuur en historie smaakvol gecombineerd. Extra aandacht voor Sicilië, de heimat van de familie. Op de kaart ook vandaag nog altijd een ruime keuze met koude en warme antipasti, huisgemaakte deegwaren en enkele verse vis- en vleesgerechten. De dessert kaart is zeer gevarieerd en uitgebreid. Niet verwonderlijk want Sicilië staat bekend voor zijn zoetekauwen. Na een wijnbegeleiding van sommelier Gaspare zou je zo in de wagen willen springen om zelf de Italiaanse wijnen te gaan ontdekken tijdens een wijnreis.

Het startschot wordt gegeven met een Vermouth Bianco van Contratto. Een aromabom met maar liefst 50 kruiden en zeer verfijnde afdronk. Hierbij komt als eerste hapje een combinatie van fregola sarda met linzen.

Een bordje met rolletjes vitello tonnato en carpaccio wordt in het midden gezet om te delen. De vitello tonnato van sappig vlees kreeg een Nespresso toets en het rundsvlees van Dierendonck werd gemarineerd in de speciale Spring Gin inspired by Peppe.La Botte Genk - Peppe

Met een burrata van uitstekende kwaliteit in combinatie met rijpe Siciliaanse kerstomaten en wilde oregano toont de chef de visie van het huis. Puur, in balans, perfect gekruid en producten van premium kwaliteit. In het glas komt een Trebbiano D’Abruzzo 2005 van het huis Azienda Agricola Valentini. Een Trebbiano – perfect op dronk – van het hoogste niveau met mooie synergie tussen enerzijds het minerale en anderzijds het rijpere fruit met honingtoetsen.La Botte Genk - Peppe

We gaan verder met een bigoli pasta vongole met gamberi rosso uit Sicilië, gepocheerde tomaatjes, sausje met cime di rapa en limone di Amalfi. De traditie van deze pasta afkomstig uit Verona wil dat deze lintpasta zo dik als een breinaald moet zijn. In combinatie met de Siciliaanse producten een bord vol diepgang en toch verfijning door de subtiele afwerking met de rode gamba’s, een excellente saus van cime di rapa bladstelen en limoen toets.La Botte Genk - Peppe

Een pasta bigoli carbonara is de moderne uitvoering van de bekende carbonara. De bigoli pasta wordt afgewerkt met een tagliata van Chianina runds, een gepocheerd ei van ‘Parisi’, gerookte peterselie en een crème van pompoen.La Botte Genk - Peppe

Met een ravioli plin uit Piemonte krijgt de chef ons even stil. De ravioli del plin of kleine ravioli met door de duim gemaakte neepjes is gevuld met pluma Piemontese. Hierbij komt een kalfsragout, een sausje met Barbera, rozemarijn, salie en het geheel wordt rijkelijk afgewerkt met Parmezaan en truffel. Absolute klasse! Ook de wine pairing is hemels. De Capogatto van Jurij Fiore, IGT Alta valle della Greve Toscane, heeft een lange afdronk met fluweelzachte tannines. De aroma’s van bosvruchten met een lichte kruidigheid zorgen voor de cohesie met het gerecht.La Botte Genk - Peppe La Botte Genk - Peppe

La Botte Genk - Peppe Het hoofdgerecht is tonijn met een krokante korst van zwart sesamzaad, een te overheersende crème van gerookte aardappelen en zwarte look en tropea ui gemarineerd in balsamico.La Botte Genk - Peppe

Ik verwacht mij aan een typisch Italiaans dessert wanneer we de chef zijn ding laten doen. Maar als dolci brengt hij geen panna cotta, tiramisu of Sicilian cassata maar toont hij durf door een Dame Blanche te brengen met chocolade uit Sicilië. Een overheerlijke Dame Blanche met ijs op basis van een crème anglaise serveert hij met een chocolade saus van Modica uit Sicilië (via Dom. Persoone) en amarena kers uit Fabbri. Een sublieme combinatie met smeuïg en smaakvol ijs die een perfecte chocolade saus erbij geserveerd krijgt. Gedurfd in België om met Siciliaanse chocolade te werken maar eerlijk is eerlijk, hiervoor ga je terug.La Botte Genk - Peppe La Botte Genk - Peppe

La Botte is al jaren een huis van vertrouwen. Een topadres met een ziel en de garantie voor verse pasta’s van uitstekende kwaliteit. De meer dan geslaagde maaltijd inspireerde ons alvast tot het boeken van onze eerste trip naar Sicilië deze zomer. A presto!

Be-Gusto

 

Be-Gusto experience: 15,5/20

Be-Gusto value for money: 15,5/20

 

La Botte

Online Reserveren

Europalaan 99, 3600 Genk

Tel: +32 89 36 25 45

www.labotte.be

Dinsdag & Woensdag gesloten

 

Comments
3 Responses to “La Botte – Genk”
 1. Patrick Meert says:

  La Botte is gaan kreunen onder zijn TV succes. Het is een fabriek geworden. 5 jaar voordien kon ik akkoord gaan met al die lof. Toen was je een klant, die op handen gedragen werd. Centen en commercieel succes. Wanneer gaan waarden als authenticiteit opnieuw de belangrijke plaats innemen in de beleving van het restaurantbezoek?. Ik sta weliswaar vol bewondering voor wat Giusseppe, zijn papa en zijn broer gerealiseerd hebben, maar die initiële en intense belevenis is gewoon weg.

 2. Patrick Meert says:

  Mijn commentaar van 24/03 heeft blijkbaar veel emoties losgeweekt. Misschien is het nu wel belangrijk om de exacte historiek m.b.t. tot mijn quote te vermelden. Het ‘fabriek’ gevoel heb ik ervaren tijdens mijn laatste 2 à 3 bezoeken, die weliswaar dateren van 2 à 3 jaar terug. Ik uitte mijn gevoel van spijt omwille van de te drukke bezetting van het restaurant. Intussen heb ik van diverse bronnen mogen vernemen dat de grote televisie belangstelling en -drukte geluwd is en het restaurant opnieuw zijn gemoedelijke sfeer teruggevonden heeft. Er staat mij dus maar een ding te doen: opnieuw naar La Botte gaan proeven van wat ik vroeger altijd zo positief ervaren heb: de Italiaanse convivialiteit, de kwaliteit en de authenticiteit van de Siciliaanse keuken van Pepe en de prachtige wijnkaart van Gaspare. Tot binnenkort!

 3. Dirk Vanderstock says:

  Da Gand, congratulazioni, Peppe
  We komen er binnenkort graag terug.