Fleur de Lin – Zele

Fleur de Lin: Stijlvol genieten

 ONLINE RESERVEREN
Lokerenbaan 100, 9240 Zele
 0032 52 44 45 00
www.restaurantfleurdelin.be

Chef: Lode De Roover

Tijdens de wittebroodsweken van Fleur de Lin ongeveer twee jaar geleden brachten we het enthousiaste horeca duo reeds een dubbel bezoek. Telkens verlieten we Fleur de Lin met grote tevredenheid. Nieuwsgierig naar de evolutie van dit kosmopolitisch restaurant keerden we met plezier terug naar Zele.

Het restaurant, gelegen in de voormalige kantoorgebouwen van de nostalgische oude spinnerij Zevensterre, is nu volledig af. Met achteraan ook een mooi terras en ruime parkeergelegenheid. De naam “Fleur de Lin” staat voor vlasbloem en is dan ook een knipoog naar de spinnerij die er vroeger huisde.

Chef Lode De Roover heeft alles om in de elite van de Belgische gastronomie mee te draaien. Via intermezzo’s bij Comme chez Soi, La Bergerie, De Lijsterbes en De Plezanten Hof belandde hij uiteindelijk bij restaurant Eyckerhof in Bornem als sous-chef. In 2011 werd Lode uitgeroepen tot Eerste kok van België tijdens de prestigieuze kookwedstrijd Prosper Montagné. Hij toonde zich niet alleen fit in culinaire wedstrijden maar stuwt ook zijn sous chefs naar een hoger niveau. Zo ging zijn ‘second’ vorig jaar ook aan de haal met dezelfde titel. Een goede chef heeft een sterke vrouw nodig en dat vind je zeker bij Fleur de Lin met de enthousiaste schwung van gastvrouw Barbara Dhondt.

In de barruimte vooraan neem je relax plaats voor het aperitief met verfijnde amuses. Het restaurant zelf ligt in een riante ruimte met in het midden een grote toog. Deze lange toog is nog origineel van de spinnerij en errond werd de knappe wijnklimaatkast gebouwd. Het interieur combineert op schitterende wijze een industrial look met het authentieke art-deco en hedendaagse kleuren en materialen. Aan de zijkant bleven de oude authentieke houten kantoorkasten behouden en perfect geïntegreerd. Dit alles afgewisseld met de moderne zeteltjes en de gerokte tafels geeft Fleur de Lin de nodige stijlvolle uitstraling.Fleur de Lin Zele

Op de à la carte kaart vinden we voornamelijk mooie kwaliteitsvolle producten zoals langoustine, zwezerik, grietfilet en ganzenlever. Een uitstekende prijs/kwaliteit serveert de chef ook met zijn menu’s. Zo is er een 3-gangen lunch volgens marktaanbod aan 38€. Verder is er een 3-gangen diner menu ‘Proeven’ voor 50€, een 4-gangen menu ‘Ontdekken’ voor 65€ en een 6-gangen degustatiemenu ‘Genieten’ voor 85€.

Vandaag nemen we plaats aan tafel met de inspirator van Food4Inspiration & Tripping chefs. Bij een mocktail met vlierbloesem, rode bessensiroop en fever tree elderflower komen zeer verzorgde amuses.Fleur de Lin Zele

Rots van eekhoorntjes brood met bosui.Fleur de Lin Zele

Wafeltje van zee-alg met een crème van makreel en garnaal.Fleur de Lin Zele

Een flinterdunne cannelloni van rode biet komt met foie gras.Fleur de Lin Zele

Brandade met Noordzee krab en kwartel ei.Fleur de Lin Zele

Gepoft broodje met tomaten poeder.Fleur de Lin Zele

Parelgerst met een schuim van knolselder en cremeux van bloedworst.Fleur de Lin Zele

Het eerste gerecht van het menu vandaag is een variant op de klassieke Vitello Tonato. Een tartaar van Holstein kalfsvlees wordt geserveerd met structuren van pickles en inktvis. De tonijn toets wordt in een dashi bouillon verwerkt. Het kalfsvlees is vers en van een uitstekende kwaliteit. De bouillon is iets te zwak om het geheel met de pickles te complementeren.Fleur de Lin Zele

De chef volgt met een sublieme combinatie van langoustine met parelhoenoester. Hierbij komt artisjok, courgette, soja scheuten en schuim van miso. Ook de sot l’y laisse van parelhoen werd in soja gegaard.Fleur de Lin Zele

Wilde lijnzeebaars excellent gegaard komt met schorseneer die afgewerkt werd met lardo di colonato. Verder ook nog paksoi, pijpajuin en paddenstoeltjes.Fleur de Lin Zele

Van de Duif uit Anjou serveert Lode niet alleen de filet maar ook het boutje en het borststuk. Hierbij combineert hij enkele crosnes of Japanse andoorn, jonge worteltjes, cantharel en witlof. De filet werd traag-gegaard en afgebrand.Fleur de Lin Zele

Als dessert volgt de Bounty anno 2016. Als bounty liefhebber alweer een schot in de roos waarbij de chef subliem kokos, amandel structuren en een ijsgekoelde parfait van chocolade combineert. Top!Fleur de Lin Zele

Fleur de Lin ZeleDe chef kiest voor mooie producten, die hij met veel eerbied behandelt en voldoende puurheid laat behouden. Hierbij combineert hij op een speelse manier verschillende garnituren die een bereiding krijgen met voldoende diepgang en finesse. Ook voor het tempo waarop men de gerechten van deze culinaire wandeling serveert moeten we het jonge koppel een pluim geven. One to watch!

Be-Gusto

Be-Gusto score:                 16/20

Be-Gusto prijs/kwaliteit: 16/20

 

Fleur De Lin

Lokerenbaan 100, 9240 Zele

Tel: +32 52 44 45 00

www.restaurantfleurdelin.be

 

Comments are closed.