Trente – Leuven

Trente: Creativiteit & kunst

 Online Reserveren
Muntstraat 36, 3000 Leuven
 0032 16 20 30 30
www.trente.be
 
Chef: Bart Springael

De Leuvens Muntstraat is zowat het culinaire hart van Leuven. Restaurants van alle niveaus bieden een mooi gevarieerd aanbod. Trente is al jaren een referentie en chef Bart Springael voelt zich volledig in zijn sas in de piepkleine keuken en doet de Kwintenomie volledig vergeten.Trente Leuven Muntstraat

Bij ons vorig bezoek aan Trente was het de gepassioneerde gastheer sommelier David Daenens die indruk maakte. Ook vandaag zorgt hij voor een overweldigende uitleg over het nieuwe concept, de verbouwingen en het speciale menu waar kunst een speciale rol kreeg.Trente Leuven Muntstraat

Het kleine maar gezellige restaurant biedt plaats aan een 20tal couverts en werd begin 2016 volledig gerenoveerd. In de keuken krijgt Bart Springael de hulp van sous-chef Jos Crabbé. Ze zijn perfect op elkaar afgestemd en dat is ook nodig in deze keuken van slechts enkele vierkante meters. De gerechten zijn seizoensgebonden, een beetje bistronomisch met de juiste verfijning.Trente Leuven Muntstraat

Voor de 10e verjaardag van het restaurant werd dus een ‘kunst’ menu gecreëerd. Het is een speciaal menu want chef Bart is eigenlijk autodidact in de keuken en kunst historicus van opleiding. Bij dit menu wordt elk gerecht gelinkt aan een kunst werk en aan een gerecht inspiratie van een bekende chef. Een menu waar passie en historie elkaar smaakvol kruisen werd gedurende één maand geserveerd. Chef Bart kon met deze creativiteit alvast serieus imponeren.

Art @ Trente

“Malevich”

* Krokant van aardpeerschillen in hooi gegaard met een voortreffelijke dip van aardpeer en walnootolie.

* Het krokantje verwijst naar de bladeren in het werk “Malevich” van Giuseppe Penone.

* Inspiration: gerecht van Rasmus Kofoed – GeraniumTrente Leuven Muntstraat

“Petite Casserole de Moules”

* Mosseltjes met oude geuze, dragonmosterd en tomaat.

* Niet alleen de presentatie, maar ook de kleuren verwijzen naar Marcel Broodthaers, die meerdere werken maakte rond het thema van de Belgische vlag.

* Inspiration: Pierre Wynants – Comme chez soi.Trente Leuven Muntstraat Trente Leuven Muntstraat

“Aubergine Japonaise”

* Gebak en crème van aubergine met zwarte look, miso, inktvisinkt en zwart sesamzaad.

* Hommage aan Frans Masereel.

* Inspiration: Pascal Bardot – L’Astrance. Hij zette een oude Japanse lakmethode van aubergine naar zijn hand.Trente Leuven Muntstraat

“Thai Achrome”

* Gepekelde schelvis met een crème van Tom Kha Kai, gepeelde beukenzwammen en poeder van kokosnoot.

* Hommage aan Piero Manzoni.

* Inspiration: Naar een recept van Sergio Herman – Oud Sluis.Trente Leuven Muntstraat

“The Giverny Garden”

* Zalmeitjes met crème van gerookte zalm, zuring, appelblossom en bouillon van zuring en granny smith.

* De uitwerking probeert in kleur en tekening het beeld van de tuinen van Monet op te roepen

* Inspiration: zalm en zuring van les frères Troisgros – Maison Troisgros.Trente Leuven Muntstraat

“Zeeberg”

* Selder met zilte planten, algen, groene thee en zeezout. Fenomenaal mooi in evenwicht en je eet precies oester zonder oester. Knap werk.

* Hommage aan een monumentaal berglandschap van Thierry De Cordier.

* Inspiration: signatuurgerecht van Heston Blumenthal “The Sounds of the Sea”.Trente Leuven Muntstraat

“Le Sculpteur de Beurre”

* Griet met bloemkool, hazelnoot en beurre noisette.

* Michaël Borremans, groot boterblok met een hele rij mensenkoppen

* Inspiration= René Redzeppi – Noma.Trente Leuven Muntstraat

“Empire of Flora”

* Eend werd perfect gebakken en geserveerd met structuren van wortel, zaden, bloemen en kruiden.

* Hommage aan Cy Twombly: het kleurrijke en natuurlijk grillige patroon van het gerecht verwijst naar het schilderij “Empire of Flora”.

* Inspiration: de klassieker “Gargoulliou” van Michel Bras.Trente Leuven Muntstraat

“Mardi:Rouge, le régime chromatique”

* Rib eye van rund met rode ui, rode biet en een rode wijn wijnsaus. Bistronomisch lekker

* Het kleurendiëet van Sophie Calle met rood op dinsdag. Moet het nu net lukken dat we dinsdag zijn.

* Inspiration: Kobe Desramaults – In de Wulf.Trente Leuven Muntstraat

“Prédessert”

* Granny Smith, kamille en verveine

* Gepresenteerd op een kleine versie van ‘Zoon van Man’ van René Magritte.

* Inspiration: Franzen – Stockholm.Trente Leuven Muntstraat Trente Leuven Muntstraat

“Food for Thought”

* Texturen van Reypenaer kaas van één en twee jaar rijping en honing.

* Joseph Beuys – Fat Chair

* Inspiration: “Parmigani cheeze, five stages” van Massimo Bottura – Osteria Francescana.Trente Leuven Muntstraat

“The Blind leading the Blind #30”

* Chocolade structuren met koffie en dadel.

* Homage aan Peter Buggenhout.

* Inspiration: “Chocolate en Texturas” van Albert Adriá.Trente Leuven Muntstraat

Een meesterwerk zoals ze zeggen! Zeer knap werk van chef Bart Springael waarbij hij zijn eigen gerechten met een duidelijke inspiratie bron weergeeft. Geen kopieën maar geïnspireerde eigen werken. Een verhaal dat zeker toekomst biedt in enkele gerechten. Een heel menu op deze manier uitwerken is natuurlijk perfect voor een 10 jarig bestaan maar teveel voor elk menu. Één gerecht op deze manier presenteren is zeker een meerwaarde. Trente te Leuven is een bezoek meer dan waard!

Be-Gusto

 

Be-Gusto score:                     14,5/20

Be-Gusto value for money: 14,5/20

 

Trente

Muntstraat 36, 3000 Leuven

Tel: +32 16 20 30 30

www.trente.be

Comments are closed.