L’Envie – Zwevegem
L’Envie – Gastronomische Goesting
Helkijnstraat 38, 8554 Zwevegem | |
0032 56 22 19 83 | |
www.lenvie-restaurant.com |
Op de rand van West-Vlaanderen en Henegouwen openden David en Inez met restaurant L’Envie het begin van hun levenswerk. In volle overtuiging dat topgastronomie in elk gehucht kan slagen werd er in de Helkijnstraat postgevat. Om dit adres te bereiken kronkel je naar Sint-Denijs, een deelgemeente van het West-Vlaamse Zwevegem, ten zuiden van Kortrijk.
David Grosdent, afkomstig uit Eupen, was voorheen sous-chef bij het Brusselse Sea Grill van Yves Mattagne. Daarvoor passeerde David eerst bij onder meer L’Ecailler du Palais Royal, Manoir de Lébioles en Château du Mylord. Zijn vriendin Inès Vankeirsbilck komt uit Roeselare, was patissier in de Sea Grill maar zorgt vandaag zonder verpinken voor een vlekkeloos service in de zaal. Op haar curriculum staat ook Boury, Château du Mylord, en L’Auberge du Vieux Puits.
Het gerestaureerde burgerhuis kreeg een moderne achterbouw en werd stijlvol ingericht. Bij het binnenkomen is er eerst een bar met aperitiefruimte en haardvuur. In de smallere ruimte is er plaats voor 20 couverts aan strak gedekte tafels en de laatste tafels bieden zicht op de open keuken.
De chef is vastberaden en toont de richting. Kwaliteit wordt hier gewaardeerd. Hoevekip uit de Landes, Langoustines, Royal Belgian Caviar maar anderzijds worden ook groenten en ingrediënten vanuit de regio verwerkt zoals warmoes en rapen. Je kiest voor een 4-gangen Découverte menu, een 6-gangen Plaisir menu of het 7-gangen Signature menu. De gerechten kunnen ook à la carte in aangepaste porties besteld worden waardoor het jonge koppel de lat meteen hoog legt.
Ook de wijnkaart bruist meteen van enthousiasme. Een uitstekende mix van bekende referenties en eigen ontdekkingen door de wijnreizen heen. Opvallend is de ruime selectie Bourgognes voor een jong restaurant.
Waar vele restaurants ons van bij het begin ontmoedigen met een Crodino als alcoholvrij aperitief weet Inès meteen te bevestigen. Een fris alternatief met sinaas en passievruchten komt op tafel om de amuses te begeleiden.
Kroepoek van zeewier en oester met bergamot
Taartje van garnaal met verse garnalen
Soepje met foie gras en Madeira
Als eerste voorgerecht serveert de chef een tartaar van Simmenthal rund, met ansjovis crème, basilicum, kappers, dragon en ijs van Parmezaan. Een geslaagde combinatie met voldoende fraîcheur, kruiding en diepgang.
Niet verwonderlijk dat de chef met zijn visgerecht het beste intermezzo van de avond brengt. De heek werd perfect gegaard en met gevoel voor finesse gecombineerd met waterkers, warmoes, spinazie, vongole en een emulsie van kokosmelk en waterkers.
De Hoevekip uit de Landes is bovenaan mooi krokant maar voor de rest is de garing niet gelijkmatig. Rauwe stukken en onderaan is de structuur weg. Naar samenhang en uitvoering van de bijgerechten zit het wel weer perfect met smaakvol gegaarde cevenne ui, een duxelle van paddenstoelen, rapen en artisjok.
Afsluiten doen we met een ode aan de bloedsinaasappelen van de Spanjaard Humberto. Met zijn organic farm gaat hij prat tegen de industrie en levert rechtstreeks zijn eigen productie aan de restaurants over heel Europa. De chef combineert dit topproduct met ijs van bloedsinaas, pistachenoot, een cremeux bol van pistache en vanille en marshmallow.
Huisgemaakte mignardises met onder andere verse financier met ananas en een cannelé sieren de tafel bij de koffie.
Dit wordt een huis van vertrouwen! Hopelijk heeft Zwevegem er ook zin in. L’Envie CY Soon!
Be-Gusto
Be-Gusto score: 14,5/20
Be-Gusto value for money: 14,5/20
Restaurant L’Envie
Helkijnstraat 38, 8554 Zwevegem
Tel: +32 56 22 19 83