Zoethout – Wellen

Zoethout: Een Pure keuken met streekproducten

 Online Reserveren
Vloeiherkstraat 14, 3830 Wellen
 0032 12 21 64 53
www.zoethout.be

Chef: Laurens Snykers

Ons bezoek vorig jaar aan restaurant Zoethout rekenden we bij één van de mooiste culinaire ontdekkingen van het jaar. Op jonge leeftijd wist de chef ons al te verrassen met veel maturiteit, creativiteit en puurheid in het bord. Een tweede bezoek was dan ook een evidentie want de nieuwsgierigheid naar de evolutie van chef Snykers is groot. Ook dit keer vormen enthousiasme, durf en passie de ingrediënten van een kookstijl met ziel en potentieel.

Restaurant Zoethout ligt in Wellen, aan de rand van de fruitstreek Haspengouw. Het complex heeft ook een feestzaal en de achterliggende parking is dan ook zeer ruim. In de vierkantshoeve uit 1796 was vroeger restaurant Ter Poorte gevestigd. Bij aankomst in het restaurant worden we weer vriendelijk en professioneel ontvangen door gastvrouw Lien Buntinx.Restaurant Zoethout - Wellen

Laurens Snykers heeft al enkele knappe referenties met Auberge du Pécheur, Aan tafel bij Luc Bellings en Vous lé Vous op zijn curriculum staan. Met zijn eigen versie van een productkeuken, serveert de chef in letterlijke zin van eigen bodem. Achter de hoeve ligt een moestuin van 1,2 hectare die hij samen met zijn schoonvader bewerkt. Vele groenten, fruit en kruiden zijn zo kraakvers. In contrast met de stijl van het gebouw en interieur is dit een zeer eigentijdse keuken met een beetje funky karakter. In stijl een beetje te vergelijken met L’Air de Rien uit Esneux. Zoethout brengt geen à la carte maar legt de nadruk op een gevarieerd culinair menu. Je kan er genieten van een degustatiemenu in 5-gangen (62€) of 8-gangen (82€).Restaurant Zoethout - Wellen

We starten meteen met een spervuur aan creatieve en smaakvolle hapjes.

  • Kroepoek van boschampignons met een dip van groene kruidenRestaurant Zoethout - Wellen
  • Oosterscheldepaling met een espuma van algen en zeeboonRestaurant Zoethout - Wellen
  • Krokante kippenhuid en een dip van rode biet met kers & rode biet met een crème van kippenlevertjesRestaurant Zoethout - Wellen
  • Gedroogd spek & Krokant van quinoa met een crème van eigeel en jalapenosRestaurant Zoethout - Wellen

Op tafel komt vers en krokant huisbereid brood.Restaurant Zoethout - Wellen

Coquilles uit Dieppe serveert de chef met gepekelde romanesco, bloemkool en een beetje vogelmuur kruid.Restaurant Zoethout - Wellen

Met een sublieme bereiding van gepekelde zalmforel met gebrande kool, venkel olie en een vinaigrette van koolbladeren krijgt Laurens ons even stil. Prachtig in balans met mooie intense smaken.Restaurant Zoethout - Wellen

Bij een glaasje uitstekende Pinot Gris 2014 van het Limburgse huis Aldeneyck hoort het volgende voorgerecht. Skrei krijgt een combinatie van gebrande schorseneer, algen poeder, een saus van algen en winterpostelein.Restaurant Zoethout - Wellen

Het Limousin rund uit Zoutleeuw werd in de Green Egg gegaard, kreeg een mooie korst en bleef botermals vanbinnen. Een perfecte bereiding die gecombineerd werd met een jus van rozemarijn, grotchampignons en daslook.Restaurant Zoethout - Wellen

Ook met de kaas-chariot tonen Laurens en Lien dat ze doordacht en met passie te werk gaan. Ze presenteren een ruime selectie Belgische kazen van verschillende affineurs. Hierbij zit ook een uitgebreide selectie geitenkazen.Restaurant Zoethout - WellenRestaurant Zoethout - Wellen

Het dessert met de gefermenteerde Nashi peer, het ijs van peer en Vrolingse stroop bracht iets minder spektakel maar dan komt er nog de speciale verrassingskist. Een mooi gepresenteerde box vol petits fours die allemaal huisgemaakt zijn.Restaurant Zoethout - Wellen

Restaurant Zoethout - WellenZoethout is een restaurant dat onbegrijpelijk vaak onder de radar van de aandacht vertoeft. Nochtans proef je dat hier een chef werkt met visie, passie en enorm veel potentieel. Leuk voor de beleving is dat de chefs afwisselend mee aan tafel komen en de gerechten zorgvuldig presenteren. Extra troeven zijn de eigen moestuin, de fruitbomen achter het domein en de mooi verzorgde kruidentuin.

Be-Gusto

 

Be-Gusto score:                           15/20

Be-Gusto prijs kwaliteit score: 15/20
Restaurant Zoethout

Online Reserveren

Vloeiherkstraat 14, 3830 Wellen
Tel: +32 12 21 64 53
www.zoethout.be

Comments are closed.