EssenCiel – Leuven

Essenciel: Creatieve gastronomie

 
Muntstraat 23, 3000 Leuven 
+32  16 29 06 00
www.essenciel.be

Chef: Niels Brants

Restaurant EssenCiel groeide in een mum van tijd uit tot een gastronomische trekpleister in Leuven centrum. Jong Keukengeweld chef Niels Brants behoort dan ook tot één van de grootste ‘young potentials’ van de creatieve gastronomie. Nieuwsgierig naar zijn evolutie gingen we twee jaar na ons eerste bezoek terug om te proeven van het menu ‘Essence’.

Restaurant EssenCiel is gelegen in de Leuvense Muntstraat in het kleine pand waar vroeger de bekende Oesterbar gevestigd was. Dit nieuwe avontuur is een creatie van Niels Brants en vriendin Romina Charels. Niels was twee jaar lang de sous-chef van Thierry Theys bij het tweesterren restaurant Nuance in Duffel. Ook Romina werkte bij Nuance alvorens ze besloten om op jonge leeftijd een eigen restaurant te starten.EssenCiel Leuven

Het interieur kreeg dit jaar al een opfrissing. Het witte linnen werd verwijderd en gasten genieten van hun maaltijd die geserveerd op het ruwe houten tafels. Een hedendaagse inrichting waar hout en donkere accenten voor warmte en gezelligheid zorgen. De open keuken bevindt zich aan de achterkant van het restaurant en is opvallend klein. Het restaurant biedt plaats aan 24 couverts.EssenCiel Leuven

De kookstijl van Niels kan worden omschreven als creatief gastronomisch. Een zeer arbeidsintensieve, nauwkeurige stijl met intense smaakexplosies. De chef gebruikt veel verschillende structuren om het mondgevoel spannend te houden. De presentatie is belangrijk en bloemen, verse kruiden, kleuren en verschillende vormen worden toegevoegd om de gerechten te verfraaien. De chef onderscheidt zich door moderne en frisse gerechten met veel diepgang op tafel te brengen. In de keuken wordt Niels bijgestaan door sous-chef Jens Németh.

Gastvrouw Romina is verantwoordelijk voor de bediening en serveert de gasten met een jeugdig en professioneel enthousiasme. Zij wordt bijgestaan door sommelier Bram Moens, die een wijnarrangement brengt om perfect samen te gaan met de chef zijn gerechten. Er is logischer wijze een beperkte à la carte kaart. Interessant is het menu ‘Essence’ dat in 4-gangen(54€), 5-gangen (66€) of 6-gangen (76€) gekozen kan worden.

Ze geven het startshot van het Essence Menu met een glaasje Champagne en een gevarieerde selectie aan hapjes.

Cake van linzen met zwarte olijfEssenCiel Leuven<<

Krokant van Parmezaan met een crème van picklesEssenCiel Leuven

Komkommer, ruccola, groene meloen en een jus van tonic met komkommerEssenCiel Leuven

Soft shell crab, couscous en een crème van paprikaEssenCiel Leuven

Gerookte paling combineert de chef met uitstekend gegrilde kropsla, appel en radijs. Apart komt ook nog gebakken paling met daslook, spinazie en olie van daslook.EssenCiel Leuven EssenCiel Leuven

Een delicieuse bereiding van langoustine combineert een perfecte gaartijd met beetgare groene asperge, morieltjes, kruiden en bloemen.EssenCiel Leuven

Gebakken ganzenlever komt met gele bietjes , een gel van passievrucht en schuim van champignon met apart nog een perfect flinterdun krokantje van foie gras.EssenCiel Leuven EssenCiel Leuven

Dorade filet met coquille, witlof, spelt en een verfijnde jus met mok ale.EssenCiel Leuven

Rundsvlees, 8 weken gerijpt bij slager Theys uit Duffel wordt geserveerd met een crème van koriander en pompoen. Hierbij ook traaggegaarde pompoen en een evenwichtige saus met ras el hanout. Apart komt yoghurt met sesam en haloumi kaas met een crème van aubergine.EssenCiel Leuven EssenCiel Leuven

Dessert Guns n Roses: qua presentatie en smaak intensiteit een absolute topper. Roos, vanille en lychee smaakvol afgewisseld met een bol van hibiscus en ijs van kokos en roos. Knap in de roos geschoten met creativiteit en finesse.EssenCiel Leuven

Witte chocolade, sponge cake, Philadelphia kaas, bergamot en venkel.EssenCiel Leuven

EssenCiel LeuvenHet is overduidelijk dat EssenCiel gestaag zijn weg naar boven timmert! De ontspannen sfeer in combinatie met verfijnde en smaakvolle gerechten zorgt ervoor dat ze kunnen rekenen op veel vast cliënteel. Reserveren is dan ook een essentieel als je wil genieten van de gastronomische creativiteit van EssenCiel!

Be-Gusto

 

Be-Gusto Score:                 15,5/20

Be-Gusto Prijs/kwaliteit: 15,5/20

 

EssenCiel

Muntstraat 23, 3000 Leuven

Tel.: +32 16 29 06 00

www.essenciel.be

Comments
One Response to “EssenCiel – Leuven”
  1. Herlinde says:

    Top adresje in Leuven!!