Rossi – Leuven
ROSSI: simple but refined
Standonckstraat 2, 3000 Leuven | |
+32 16 624848 | |
www.ristoranterossi.be |
Chef: Felice Miluzzi
Restaurant Rossi in het historisch centrum van Leuven heeft niet alleen de looks maar ook de ziel van een echte Italiaan. Chef Felice Miluzzi kan meer en meer rekenen op een trouw publiek en zijn Cucina Italiana imponeert door een eenvoudige puurheid.
Het is haast ondenkbaar dat Felice uit zijn piepkleine keuken zo een tempo kan brengen. Bij Rossi is het een komen en gaan van gasten. Van één pastagerecht tot een volledig degustatie menu. No stress, just good vibes! Het interieur kreeg gelukkig niet al te veel chichi en zo worden de herkenbare rood-wit geblokte tafelkleden geplastificeerd op tafel gebruikt. Tafels staan knus dicht bij elkaar en de stoelen in alle kleuren accentueren de eenvoud. Op het ruime terras kan je bij mooi weer ook genieten van La Cucina di Felice.
In het bord één en al Italië en zo vergeet je haast direct het beperkte comfort. Felice weet waar hij de accenten moet leggen. Als basis is er de Italiaanse traditie die de chef verrijkt met enkele persoonlijke toetsen, ideeën en ervaringen. Dagelijks brengt de chef een nieuwe suggestie in voorgerecht en pastagerecht (16,5€) of hoofdgerecht (22,5€). Een dagmenu met 2 gerechten komt op 25€ en 39€ voor de 3-gangen. Daarnaast zijn er ook nog enkele degustatiemenu’s en indien je volledig wil kennismaken met de variaties die de chef kan bieden dan bestel je op voorhand het 8-gangen Menu Inspirazione (96€).
We starten met als aperitief een Cynar, een bitter gemaakt van de bladeren van artisjok.
Hierbij komt ‘Schiacciatina di patate e capperi con polpo e cipolle di Tropea’ of krokant met aardappel, kappers, octopus, champignons, ui van Tropea en het geheel werd afgewerkt met 5 kruiden van Shangai. De vrouw van de chef is afkomstig uit Shangai waardoor we ook op het bord een mooi huwelijk krijgen.
‘Lingua affumicata con salsa verde e Puntarelle alla Romana’: kalfstong met puntarella en salsa verde.
‘Ceci neri di Altamura con baccalà’ fritto ,spinaci e pancetta croccante’: crème van kikkererwten met baccala, de huid van baccala, spinazie en pancetta.
‘Spaghetti con vongole veraci e cime di rapa’: pasta vongole met overheersende cime de rape.
‘Ravioli di ricotta e tartufo ai funghi’: zeer lekkere ravioli met gerookte ricotta, zwarte truffel en champignons.
‘Spaghetti alla chitarra all’Amatriciana’: pasta met varkensvlees, tomaat en pecorino kaas.
‘Rana pescatrice con bietola ,olive,acciughe e salsa di peperoni’: zeeduivel met Italiaanse snijbiet, olijven, ansjovis en pepersaus.
‘Coniglio in Porchetta con radicchio e Puntarelle ripassate’:konijn in een porchetta bereiding met radicchio, puntarella en look.
‘Risotto cacio e Pepe con Herve kaas ,pepe Sichuan e sciroppo di Liegi’: een ietwat vreemde combinatie van beetgare risotto met Herve kaas, Sichuan peper, poeder van aubergine en Luikse stroop.
‘Spuma al limone e lampone’: citroenespuma met poeder van rode biet en framboos.
‘Cheese cake con Pere marinate alla lavanda e cioccolato’: cheesecake met peer, lavendel, saus van chocolade en poeder van amandel. Elke maand serveert Felice een nieuwe cheesecake variant!
‘Torta moretta di mamma Rosanna Nutella e panna’
De kookstijl van Felice kende sinds zijn komst in België negen jaar geleden een mooie evolutie. Zijn fundamenten van de traditionele Italiaanse keuken bleven behouden en met enkele persoonlijke tintjes weet hij keer op keer te verrassen. Als aanbidder van de slowfood alliantie weet de chef als geen ander het product en de herkomst te respecteren.
Rossi komt dan ook mee op ons lijstje van Italiaanse restaurants in België waar passie, puurheid en ziel nog centraal staan.
Alla prossima volta,
Be-gusto
Be-Gusto Score: 13,5/20
Be-Gusto Prijs/kwaliteit: 13,5/20
Rossi
Standonckstraat 2, 3000 Leuven
Tel: +32 16 624848