Willem Hiele – Koksijde

Willem Hiele – Creatieve puurheid

Pylyserlaan 138, 8670 Koksijde
0032 475 22 52 14
http://www.willemhiele.be

Chef: Willem Hiele

Het is niet evident voor een chef om gasten tegenwoordig te prikkelen. De lat ligt alsmaar hoger en de verwachtingen op restaurant vragen meer dan gewoon lekker eten. Een bezoek aan Willem Hiele moest en zou een hoogtepunt worden. En dan kom je in een verlaten straat in Koksijde aan bij een pand dat niet laat vermoeden dat er een restaurant huisvest. Het klassieke vissershuisje moet je via de achterzijde van de tuin betreden. En plotseling komt dat feelgood moment bij het binnenkomen en weet je dat je goed zit. Een sfeer met authenticiteit. Een chef met een kookstijl waar ziel in zit en een gastvrouw die perfect aanvoelt en de chef bijstaat in zijn visie. Willem Hiele maakt het helemaal waar. Bruut van buiten en vol verfijning en smaak in het bord. Touchdown zou ik zeggen!

©Pieter D’Hoop

Enkele jaren geleden verbouwde Hiele het historisch vissershuisje van zijn ouders zodat er aan de achterzijde van de woning een table d’hôte geïntegreerd kon worden. Daar startte hij met zijn visie en uitgepuurde creaties. Enkele jaren later kwamen er een paar tafels bij en nu ontvangt hij samen met gastvrouw Shannah Zeebroek bijna 20 couverts. De evolutie werd snel opgemerkt en Hiele werd ontdekking van het jaar bij Gault&Millau en kreeg prompt twee koksmutsen en 15/20.

©Pieter D’Hoop

Enkele weken geleden beschreven we de brute ontbolstering van Hiele nog in het Venuez magazine nr40. “Als kleine jongen speelde hij altijd in de duinen met het geluid van de klotsende golven en schreeuwende meeuwen op de achtergrond. Door zijn grootnonkel die ijslandvaarder was, kwam hij een eerste keer in aanraking met de zilte smaken. Hiele bracht een deel van zijn jeugd door in de tuin van zijn vader en zo ontstond de verbondenheid met de natuur. Snoep was voor hem het kauwen op onrijpe kruisbesjes, myrtilles en vlierbessen. Verschillende reizen en ontdekkingstochten prikkelden de drang om zelf achter het fornuis te gaan staan. Eerst met een gastentafel en sinds vorig jaar is deze inspirerende tafel die verscholen zit aan de achterzijde van een vissershuisje, ook toegankelijk voor individuele boekingen. Lekker ruw en ongedwongen met veel intensiteit en passie in het bord, dirigeert hij zonder complexen een wervelend menu. “

©Pieter D’Hoop

Zijn Frans-Belgische keuken heeft een sterke focus op seizoens-ingrediënten en uiteraard het beste uit de nabijgelegen Noordzee. Groenten en kruiden komen vaak uit de eigen tuin en worden met passie verwerkt in een mooi degustatie menu. Bij de carte blanche beleving (95€) zet de chef zijn culinaire idylle voor je open. Daarnaast is er ook een kleine wandeling tijdens de week (75€) en een lunchmenu (45€).

©Pieter D’Hoop

We starten onze wandeling met een arsenaal aan smaakvolle hapjes. Eerst een gebrande wortel die eerst in gember gekookt werd en afgewerkt is met rode wortel.

Dan volgt Hiele met een eerste explosie. Een toastje van gebakken roggelever komt met een crème van munt en erwt. Geniaal!

Een Noordzee dashi met de kuit van makreel, boterraap en Noordzeekrab is mooi in balans.

Scheermesjes komen met gefermenteerde look en bergamot.

Een tartaar van oester wordt gepaired met een shot van appels uit de tuin en komkommer.

Een ode aan ‘purple rain’ is een spies van duindoorn met daarop een versie van bouchot mosseltjes in een beignet beslag met St Idesbald bier, een dip van venkel en sumac kruiden.

Ook het brood is van topniveau.

Tartaar van reebok komt met gepekelde groenten, veenbes en cassis, hangop met mierikswortel en een olie van lavas en rode biet.

Een Schotse langoustine van uitstekende kwaliteit werd gebrand en licht gekonfijt. Hierbij een tartaar van knolselder, schorseneer, wei en olie van langoustine.

De coquille werd enkele minuten voor het serveren maar uit de schelp gehaald en komt met haring kaviaar, een olie van de coraille, zure room en geplukt baardmos. Delicieus!

Een mix van boschampignons met een kwartelei en een bouillon van cepes met croutons.

De bisque van langoustine met koffieroom is een signatuur van de chef en een smaakbom die dagen later nog nazindert!

Reebok civet met een choucroute van rode biet, crumble van macadamia en cevenne ui.

De rug van ree met een perfecte bakwijze vormt de basis voor het hoofdgerecht. Hierbij komt appelmoes, aardpeer,  een splash van vlierbloesem en cassis en intense wildjus met voldoende diepgang.

Jekes peer met krokante pecannoot en mandarijn.

De komende maanden zal het vissershuisje nog verbouwd worden. Benieuwd of het buitentoilet zal blijven? De authenticiteit, warme sfeer en genialiteit van een chef met visie zullen zeker niet ontbreken…

Are you ready for the Willem Hiele experience?

Be-Gusto

 

Be-Gusto score:                     8/10

Be-Gusto value for money: 8/10

 

Willem Hiele

Pylyserlaan 138, 8670 Koksijde

Phone +32 475 22 52 14

www.willemhiele.be

Comments
One Response to “Willem Hiele – Koksijde”
  1. Roelandts says:

    Amai wat een leuke ontdekking was dit… gewoon op goed vallen uit op google naar een goed restootje gezocht en via de recensies uitgekomen op dit. Niets op aan te merken, zowel qua bediening, interieur, eten was alles gewoonweg zoals het hoort te zijn. lang geleden dat ik nog zo genoten heb. En het cliché is dan als volgt “wij gaan terug”. Misschien toch een geluk dat we van het leuvense zijn en daarmee niet regelmatig kunnen passeren, want budgettair zou het een kleine aderlating worden vrees ik, maar toch 😉