Antwerpen Proeft 2017

KLIK hier voor ANTWERPEN PROEFT 2018!

——————————————————

Antwerpen Proeft 2017  – Een culinaire wandeling

Het Culinair festival Antwerpen Proeft vindt plaats tijdens dit verlengd weekend, van vrijdag 28 april tot en met maandag 1 mei. Met zowel outdoor als indoor stands van restaurants, foodtrucks, bars en terrassen kunnen ze ook dit jaar weer alle weersomstandigheden aan. Wij gingen tijdens de eerste uurtjes alvast even proeven van het culinair aanbod.

Topchefs, creatieve foodtrucks, kwalitatieve wijn standen, kookdemonstraties en enkele standen met producenten. Ook dit jaar heeft Antwerpen Proeft weer veel te bieden! Het festival evolueert meer en meer naar een event met een totaalaanbod en selectie chefs die uit verschillende regio’s komen. Maak vlug je eigen selectie en bepaal de culinaire wandeling voor één dezer dagen. Want ‘Antwerpen Proeft!’ http://www.proeft.be/gerechtjes.html

 • We passeren Café Torino waar je rustig kan genieten van enkele Vermout cocktails met bijhorende foodpairing. Chef Francesco De Candia is ready to serve!
 • Ons eerste gerecht is meteen een voltreffer. Foodie San ‘Luc Hoornaert’ ontvangt elke dag een andere topchef en vandaag was dat Thijs Vervloet van restaurant Colette in Westerlo. Met een taartje van noordzeekrab met avocado, asperge en vinaigrette van kropsla met daslook olie ligt de lat al wel heel hoog. Ook de volgende dagen beloven aan deze stand veelbelovend te worden met morgen het culinair talent DIM, dan VRIJMOED die het Gault&Millau dessert van het jaar met stilton kaas zal maken en op maandag Karen Torosyan van restaurant Bozar – de Artisan van het Jaar 2017! Indeed…het is een probleem dat we niet elke dag kunnen langskomen!
 • We ontmoeten de sympathieke familie Tsang van restaurant O&O en ‘proeven’ van de lekkere Franse oesters die in samenwerking met de Oesterparel geserveerd worden.
 • Bressiaanse garnalen, het streekproduct van Breskens krijgt alle roem door de ‘gastronomische kroket’ die restaurant Spetters ermee brengt. Spetters serveert deze garnaalkroket met een curry sausje en we eten ‘natuurlijk’ uit  het vuistje.
 • Bij Marcel serveren ze Schotse zalm die in gin gemarineerd werd met een beetje Avruga, wilde selder, appel en venkel.

 

 • Niet onbelangrijk. Kwaliteitswijnen met een verhaal! We blijven in België en genieten van de mooie selectie die Belgian Wines ook dit jaar weer maakte.
 • Als je dan toch in deze hal even pauzeert dan zeker eens passeren bij Wonky met hun Healthy dips van geredde groenten. Groenten die de supermarkt rekken niet halen worden ‘eervol’ gered en smaken verrukkelijk.
 • Restaurant B23 opent binnenkort een nieuwe Bistro Mature in Deurne en serveert op Antwerpen Proeft een stukje ecologische Belgische baars met artisjok en bientje met miso.
 • Restaurant La Paix brengt een selectie ‘kroketjes’. Een bord met 6 proevertjes van “La cuisine belge en croquettes”: kaas-, garnaal-, stoemp-, stoofvlees-, witlof- en vol-au-ventkroket. De stoofvlees-kroket is hemels.
 • Bij Sepideh Sedaghatnia van restaurant Divin by Sepi kan je ook dit jaar weer de kaviaar binnen lepelen. 
 • AEG pakt dit jaar uit met kleppers on stage. Zo kan je vier dagen lang proeven – zonder reserveren Mr VS – van de gerechten van Nick Bril van restaurant The Jane! Wij degusteerden alvast een stukje parelhoen, gepresenteerd met een ravioli gevuld met vlees van de dij en foie gras, knolselderij en hooi. 
 • we pauzeren weer even met een kwaliteitsinjectie ‘Hierbas‘. Zeker doen!
 • Uiteraard is Duvel-Moortgat ook dit jaar van de partij en aan hun foodstand kan de eerste twee dagen genieten van de ‘real food’ van restaurant Black Smoke! Black Smoke brengt serious BBQ naar Antwerpen en dit weekend naar Antwerpen Proeft. Zondag en Maandag kan je hier de kleppers van de Butcher’s Son vinden. Wij genoten vandaag van een ‘rock your socks off’ moment met de BBQ Pulled Beef Brioche van Black Smoke: traag gegaard rundvlees met saus van Liefmans Oud Bruin, brioche broodje, jalapeño-coleslaw en knapperige augurk.

Smossen mag!

 • Konditori: we verhuisden recent naar Antwerpen Zuid en één van de zaligheden is wel de nabijheid van bakkerij Konditori. Excellent brood, sublieme baguettes en uitstekende koffiekoeken. Konditori ik ben fan. Vandaag op Antwerpen Proeft volgt de bevestiging met de Choux-Choux Noah: een mega soes met gelée exotique, karamelstructuren en een melk-en-karamelganache. Zelfs handig verpakt zodat je het mee naar huis kan smokkelen. Maar ja wie kan nu wachten met smullen.
 • De culinaire wandeling sluiten we af bij Top chocolatier-patissier Joost Arijs die ons weer een delirium bezorgt met zijn biscuit van matcha met een crémeux van de Japanse groene Matcha thee, witte-chocolademousse, coulis van citrus en passievrucht-en-mangosorbet.

De meeste bordjes op Antwerpen Proeft zijn trouwens van Disposables.bio! Zij bieden een breed scala aan uitstekend biologisch afbreekbaar wegwerpservies. Op zaterdag avond serveren ze trouwens samen met Nick Bril exclusief iets speciaal! Bezoekers aan het culinaire evenement Antwerpen Proeft zullen dan getrakteerd worden op een even bijzondere als pikante culinaire demonstratie. Nick Bril van restaurant The Jane zal zijn gerechten niet presenteren op een servies maar op het naakte lichaam van internationaal model Marisa Papen. Doel: op artistieke wijze aandacht vragen voor de problematiek rond plastic afval. En nee…we mochten vandaag nog niet voorproeven van dat parelhoentje.

Beleef zelf Antwerpen Proeft thuis en neem een boek mee van de boekenstand van Lannoo. Wij lieten ons alvast verleiden door de KIP en het EI van ûberfoodie Luc Hoornaert!

Smakelijk en schol, België Proeft!

PS: Naar jaarlijkse gewoonte, excuses voor de vele standen die we dit jaar wegens tijdgebrek niet konden bezoeken.

PRAKTISCH:

Waagnatie · Rijnkaai 150 · 2000 Antwerpen

Openingstijden

Vrijdag 28 april  ·  Food en drinks 16u – 22u  ·  Overdekte buitenbar 16u – 24u
Zaterdag 29 april  ·  Food en drinks 12u – 22u  ·  Overdekte buitenbar 12u – 24u
Zondag 30 april  ·  Food en drinks 12u – 22u  ·  Overdekte buitenbar 12u – 24u
Maandag 1 mei  ·  Food en drinks 12u – 20u  ·  Overdekte buitenbar 12u – 20u

Het bonnensysteem

Op het festival betaal je met speciale AP-bonnen van € 1,25 per stuk.
Deze bonnen zijn alle dagen geldig bij alle stands, zowel voor gerechtjes en drank als voor producten.
Voor de meeste hapjes wordt 4 of 6 AP-bonnen gevraagd.
​Barbonnen van € 1,25 per stuk zijn enkel geldig voor drank aan de overdekte buitenbar en de bars in hal 1 en hal 2.

Comments are closed.