Souvenir – Ieper

Souvenir – Les beaux souvenirs ne meurent jamais’

 Online Reserveren
Surmont de Volsbergestraat 12, 8900 Ieper
0032 57 36 06 06
www.souvenir-restaurant.be

Chef: Vilhjalmur Sigurdarson

In het kleine stadje Ieper zorgt restaurant Souvenir nu al enkele jaren voor de creatieve en verfijnde gastronomie.

Het interieur straalt de juiste energie uit die past bij de uitgepuurde creatieve keuken van de chef. De witte muren en lichte hout accenten worden bijgestaan door leuke designstoeltjes om zo de Scandinavische toets compleet te maken. Reken daarbij op de lach en hartelijke ontvangst van gastvrouw Joke en het plaatje klopt volledig.

Joke Michiel gooide een 10 jaar lange loopbaan als televisieproducente over boord om mee culinair te gaan varen met haar IJslandse Viking. Vilhjalmur Sigurdarson ging even op verkenning naar Londen bij Texture alvorens zijn veroveringstocht door België te starten. Zo passeerde hij onder andere bij In De Wulf van Kobe Desramaults, Hertog Jan en La Buvette.

Le bonheur n’est pas une expérience, c’est un souvenir!

De IJslandse chef staat bekend om zijn voorliefde voor groenten, die veelvuldig figureren in zijn menu. Hij pleit voor een menu formule in verschillende lengtes die dagelijks kunnen variëren om zo de focus op versheid, kwaliteit en betaalbaarheid te houden. Er is een 3-gangen weekmenu aan 38€, een 4-gangen Menu kleine S (58€), Menu S met 5-gangen (68€) of ons advies het Menu grote S (85€) – 6-gangen – dat op zaterdagavonden de enige keuze is.

Bij alle gerechten proef je de visie van de chef. Puur, creatief en met veel aandacht voor intensiteit en evenwicht. Extra aandacht zit er in het gebruik van groenten van gepassioneerde boeren, duurzame visserij en vlees van lokale producenten. De wijnkaart kleurt uiteraard volledig natuurlijk en legt de focus op kleine producenten die duurzaam werken. Een aantal wijnen kunnen ook per glas geproefd kunnen worden.

We starten met enkele verfijnde amuses op het terras aan de voorzijde van het restaurant.

Brood krokant met kaas, look en look bloempjes.

Koolrabi gevuld met eendenlever, gepekelde ui.

Terrine van varken met bloemkool texturen.

Als eerste voorgerecht serveert de chef een uitstekend gekonfijte ‘cornu des andes’ tomaat met gemarineerde kersen en citroen basilicum.

Pladijs werd perfect gebakken en komt met jonge courgette, venkelbloemen en een jus van stekelbes met korianderolie.

Simpel maar oh zo lekker is de aubergine die gegaard werd in een jus van asperge en geserveerd wordt met een mayonaise van gerookte aubergine en een jus van mosterdblad. De aubergine werd gelakt met een intense reductie.

Noordzeelangoustine combineert de chef tot in de perfectie met rode biet die licht gerookt werd, aalbessen en een olie en saus van de koppen.

Onglet kan fenomenaal zijn als de chef er mee kan werken. En dat kan chef Vilhjalmur als geen ander. Het stukje onglet van Limousin is overheerlijk en komt met geglaceerde ui, tuinbonen en een Hollandaise saus.

Pigeon time! Duif werd gerijpt en gerookt en wordt in zijn puurheid geserveerd met gegrilde komkommer en een sausje met venkel olie.

Broodpudding wordt verheven tot een top dessert in combinatie met een karnemelkmousse, rabarber sorbet, krokant van kofiie en koffiepoeder.

“Wine Coup de Coeur”: Cuveé de Garde van Jean-François Ganevat uit de Jura met een blend van 50/50 chardonnay en savagnin. Vinification ‘sous voile’ resulteert in een uitstekende full body wijn met een neus die richting sherry neigt en licht oxidatief karakter met aroma’s van noten.

Ieper is bekend voor zijn rijke historie en cultuur maar sinds enkele jaren ook in de Internationale foodie wereld voor het culinair talent dat restaurant Souvenir etaleert. Met een creatieve productkeuken heeft de chef meer dan bevestigd en deze stop onderweg naar Parijs was meer dan de moeite! ‘Les beaux souvenirs ne meurent jamais.’ CY soon,

Be-Gusto

 

Be-Gusto score:                  8/10

Be-Gusto value for money: 8/10

 

Souvenir

Online Reserveren

Surmont de Volsbergestraat 12, 8900 Ieper

Tel.: +32 57 36 06 06

www.souvenir-restaurant.be

Comments are closed.