Benoit & Bernard Dewitte – Atsushi Tanaka – Ouwegem
Benoit & Bernard Dewitte: Battle met Atsushi Tanaka
Beertegemstraat 52, 9570 Ouwegem | |
0032 9 384 56 52 | |
www.benoitdewitte.be |
Zondag, Maandag gesloten
Chef: Benoit & Bernard Dewitte
Chef: Atsushi Tanaka
Restaurant Benoit & Bernard Dewitte kende de laatste jaren een mooie evolutie. De ligging aan de voet van de Vlaamse Ardennen inspireert duidelijk richting puurheid en natuurlijke creaties. Deze richting prikkelt ook regelmatig buitenlandse chefs en zo kwam de culinaire Picasso, Atsushi Tanaka, op bezoek voor een 4-hands dinner.
Het restaurant van de broers Benoit & Bernard ligt in de schuur van een gerestaureerde hoeve. Dit landelijke decor zorgt meteen voor een idyllische rustfactor. Tijdens de zonnige dagen waan je jezelf in het zuiden van Frankrijk. De essentie van de zaak blijft natuurlijk het creatief vernuft van twee broers die met dezelfde culinaire passie mekaar perfect aanvullen. Qua keukenstijl serveren de broers een lichte productkeuken in een moderne en eigentijdse stijl.
Atsushi Tanaka opende vorig jaar zijn restaurant A.T. in het Parijse 5e arrondissement, vrij centraal en dicht bij de Notre-Dame. Zijn kookstijl is niet Japans, Frans, Mediterraans noch Scandinavisch. Het is een mix waarin hij creatief combineert en vooral kunstzinnig presenteert . Het resultaat is een zeer creatieve, lichte en intense stijl. Atsushi’s resumé is indrukwekkend en bevat artiesten als Pierre Gagnaire in Parijs, Quique Dacosta (Denia), Pastorale (Antwerpen) en Sergio Herman van Oud Sluis, maar ook de top-Scandinavische restaurants zoals Geranium in Kopenhagen en Frantzén en Oaxen Krog te Stockholm.
Special thanks Sarah Eechaut voor de prachtige foto’s.
We starten met de Champagne Vertus Doyard, Cuvée Vendemiaire Premier Cru
Krokant van jeneverbes op tafel
Benoit start met een kwartel eitje met een crème van zwarte look.
Atsushi komt met zijn gekend krokantje van steenkool en een beetje crème van rijst.
Linzen met een crème van morteau worst en een crème van raap door Benoit.
Een signatuur van A.T.: Prei met een zalf van beurre noisette, gemarineerd in rode biet. Top!
De bouillon van eend met een beetje jenever van Benoit is mooi intens.
Atsushi brengt de mosseltjes met knolselder en aardpeer in een mossel bouillon.
——-
Na een veelbelovende start met creatieve amuse wordt de tartaar van Dorade geserveerd met cevenne ui en een jus van Franse selder. In het glas een Domaine Plouzeau 2014, sauvignon blanc die de nodige extra fraîcheur brengt.
Een Thon ‘Camouflage’ van Atsushi. Van mij mag de tonijn iets minder gecamoufleerd worden. Hierbij brengt Bernard een verrassende Sylvaner van het Domaine Laurent Bannwarth 2013. Floraal, licht fruitig en een mooie afdronk.
Benoit komt in full speed en imponeert met een prachtige combinatie van rode biet met geitenkaas. De jus is een vinaigrette van walnoten en de pairing is er met Le petit blanc sec 2011, een chenin blanc met een lichte amandel toets.
Wulken worden gecombineerd met girolles en een jus van eekhoorntjesbrood. Hierbij drinken we ‘La Cuvée 100 noms 2012. Het verhaal van de 100 namen op de fles die de wijnmaker hielpen toen hij in de problemen zat en bijna failliet ging.
Benoit toont creativiteit met mooi krokant gebakken kalfszwezeriken met witlof, een saus van saffraan en Oud Groenendaler. Hierbij de grenache Mas D’Intras 2014.
Atsushi, Bernard en Benoit creëerden samen het hoofdgerecht. Duif, bladbroccoli en aardpeer schitterend gepaired met de biodynamische La Ferme Saint-Pierre 2013, een Syrah uit de Ventoux.
Appeltjes uit de tuin van Ouwegem krijgen karakter met karamel en een crème van praliné.
Het laatste dessert bekoort minder deze keer wanner het ‘Hinoki’ gerecht van A.T. komt. Hinoki is hout dat in melk geïnfuseerd word en van de melk maakt men dan een soort crème en dit wordt afgewerkt met blauwe bosbesjes.
Met een restaurant vol chefs, foodies en enthousiastelingen wordt er sfeervol afgesloten met een goed glas natuurwijn.
Topavond!
Be-Gusto,
Benoit & Bernard Dewitte
Beertegemstraat 52, 9570 Ouwegem
Tel: +32 9 384 56 52
Zondag, Maandag gesloten
A.T. Restaurant
4 Rue du Cardinal Lemoine, 75005 Paris
Tel: +33 1 56 81 94 08
Métro : Cardinal Lemoine – Maubert – Mutualité
Closed Sunday and Monday