Bún – Antwerpen
BÚN: Vietnamese Streetfood
ONLINE RESERVEREN | |
Sint-Jorispoort 22, 2000 Antwerpen | |
0032 3 234 04 16 | |
www.bun.be |
Antwerpen heeft er een nieuwe culinaire hotspot bij. Met BÚN opende aan de Sint-Jorispoort het eerste Vietnamees Streetfood restaurant. Na een eerste succesvolle kennismaking met BÚN op Antwerpen Proeft was het uitkijken naar ons bezoekje aan BÚN van Huibrecht & Hoa.
Wie de laatste jaren bij het Pure C van Syrco Bakker en Sergio Herman passeerde zal zich zeker de energieke restaurant manager Huibrecht Berends herinneren. Kort na de intrede van The Jane in Antwerpen verhuisde Huibrecht dus ook naar Antwerpen. Samen met zijn geliefde Hoa Truong werd het kleinschalige BÚN geopend. Hoa verdiende haar strepen ook in de horeca en was jarenlang de rechterhand van haar zus die in Brussel restaurant Little Asia uitbaat. Gezien de goede reputatie van beide zaken kunnen we ons dus aan een kwaliteitsvol culinair verhaal verwachten.
Met hun BÚN concept kozen de Vietnamese Hoa Truong en de Nederlander Huibrecht Berends voor een Aziatisch Streetfood-concept dat aangepast werd aan de Europese eetcultuur. Zo worden bepaalde ingrediënten in de klassieke Vietnamese gerechten vervangen door lokale producten want ook de versheid en het milieubewustzijn is belangrijk. Bún staat voor soep en noedel gerechten wat meteen de rode draad doorheen de menukaart vormt.
Er is plaats voor een 12 tal couverts in barsetting of low seating en ook afhaalgerechten behoren tot de mogelijkheden. De inrichting werd bijna volledig door Hoa en Huibrecht zelf verwezenlijkt in het pand waar vroeger de bekende sushi zaak Ko’uzi zat. Deze laatste verhuisde naar een groter pand enkele meters verderop. Naast de stijlvolle bar in blank hout werd er gekozen voor een opvallende muur met Graffiti-art van artiest Steve Locatelli die een stel vechtende hanen illustreerde.
Zelf zijn we geen Azië-kenners maar velen vertellen ons dat de food scène in Vietnam misschien wel de beste van Azië is. Met de slogan van BÚN, “We love to bring you the flavours, the scents and the freshness of the food you can find in the streets of Vietnam”, werd onze eetlust alvast serieus geprikkeld.
Er is een gevarieerde à la carte mogelijkheid met zowel kleine als grotere gerechten. Deze zijn vaak ook om te delen. Op de kaart staan bijvoorbeeld verse lenterolletjes met inktvis, makreel of black tiger prawns (9€). Aandacht is er ook voor ons Brasvar varken met deep fried rolls van Brasvar (10€) of rijst noodles met Brasvar (15€). Er is ook een noedel soep met kruiden en West Vlaams rood rund (12€) of de rijst noedels met la lot blad en gegrild WVLR rund (18€). Wij vroegen het kersverse chefs duo om ons een soort van kennismakingswandeling doorheen de gerechten te serveren.
We starten met een zeer correcte witte wijn Amor Mio 2013, La Staffa uit Marche Italië van de malvasia druif (5,5€). Om nadien na een paar gerechten over te schakelen naar de witte Rebula 2012 Kmetija Stekar, Brda uit Slovenië (7,5€).
Als eerste proevertje komt rijstpapier dat in de hete luchtoven en dus zonder vet gebakken werd met witte sesam en een zoet-zuur dipsausje.
In Vietnam wordt gedroogde inktvis als snack tussendoor genuttigd maar Huibrecht waarschuwt dat het je ding moet zijn. De gedroogde inktvis eten en delen we al scheurend rau ram kruid dat door moeder Truong zelf gekweekt wordt en de pikante sriracha saus. Zeker mijn ding niet en te leerachtig maar wel interessant om te proeven hoe intens de smaak wordt na het drogen van de inktvis.
Verse lenterolletjes met garnaal, shiso, koriander, munt, wortel en komkommer komen met een huisgemaakte bonensaus met pinda.
Een eerste hoogtepunt zit in de Black Tiger garnaal met krokante rijstvlokjes, pandan blad, witte sesam en zoet zure saus.
Bij BÚN staat versheid centraal en het was dan ook even wachten op de visleverancier die te laat komt. Het wachten is echter de moeite waard want met de geroosterde amandelschelpen scoort Huibrecht alweer een voltreffer. De amandelschelpjes worden smaakvol afgewerkt met lente-ui, een vissaus vinaigrette en pinda. Een topper die vol smaakintensiteit en pit zit zonder pikant te zijn.
Als BÚN onder stoom komt en Huibrecht in full concentration aan het fornuis staat gebeuren er sublieme bereidingen. Banh Cuom, een rijstbeslag dat op doek onder stoom gegaard wordt is flinterdun en heerlijk gevuld met kwartel, judasoren en lente-ui. Delicatesse, subtiliteit en finesse zijn hier op zijn plaats.
We proeven ook nog van de springroll met makreel & kurkuma op de bbq bereid en van de springroll met pijlstaartinktvis op de bbq met limoen, gember, rau ram en een vissaus vinaigrette.
Bij de nems met brasvar spiering, judasoor zwam, soja, vermicelli, wortel en rijstpapier is het de bedoeling om dit zoals een wrap in een groot slablad met de komkommer te wikkelen.
De Pho bo noedel soep met brasvar schenkel en stukjes rundsvlees van West Vlaams rood rund, shiso, lente-ui, bananenbloem, sambal en gedroogde pepers is dan weer minder mijn ding.
Afsluiten doen we met het voortreffelijke rolletje gegrild rundsvlees van West Vlaams rood rund met kurkuma, citroengras, look, gember en rijst noedels.
Onze kennismaking met de vele gerechten van BÚN was uitermate interessant en het passionele verhaal van Hoa en Huibrecht proef je in de gerechten. Versheid staat steevast op het menu van deze opgewaardeerde streetfood keuken. Met de verbluffende cohesie van de Banh Cuom en de aangename structuur & smaak van de Black tiger prawn met krokante rijstvlokjes wist BÚN ons meer dan te overtuigen. Deze nieuwkomer in Antwerpen zal vaker op onze visite lijst staan en dit zowel voor lunch als diner. CY soon,
Be-Gusto
BÚN Vietnamese Streetfood Sin-Jorispoort 22, 2000 Antwerpen TEl: +32 3 234 04 16 www.bún.be Woensdag & zondagmiddag gesloten Lunch en diner zonder reservatie, reserveren mogelijk vanaf 20u via de website. Be-Gusto score: 14/20