Magis* – Tongeren

Magis* : “Meer in het Biessenhuys”
Chef: Dimitry Lysens

ONLINE RESERVEREN

Lees ook onze meest recente ervaring

Een bezoek aan Tongeren doe je tegenwoordig niet meer alleen voor Ambiorix, voor de oudste stad van België, voor het Gallo Romeins museum of voor de grootste zondag antiekmarkt van het land, nee voortaan ook voor een magisch bezoek aan restaurant“Magis”.

Magis

Het verhaal van chef Dimitry Lysens en gastvrouw Aagje Moens is schitterend en geeft al aan hoeveel liefde er hier voor de koksmuts is. Universitaire diploma’s werden aan de kant gezet voor de horeca liefde. Dimitry Leyssens werd door studentenjobs als afwasser door de horeca gebeten en wat volgde was een doorgedreven training in talrijke sterren zaken. Nadien volgde hun roeping door de passie voor gastronomie en wijnkennis.

Sinds Juni 2007 is restaurant Magis gevestigd in een schitterend historisch pand. Het Biessenhuys dateert uit de 13e eeuw en werd opgericht door de Hospitaalridders van de Duitse Kruisvadersorde te Alden Biezen.

Magis, Latijn voor “meer” of  “groter”, een figuurlijke verwijzing naar hun concept waarbij ze de fijnproever met een beetje extra smaak, ten overstaan van hun collega’s, willen verwennen. In het interieur hebben ze dat magische gevoel alvast doorgetrokken in de schitterende kunstwerken. In het middengedeelte hangt onder andere een prachtig werk van Raf Verjans, “Ulysses op Wandel”, in de privé ruimte vooraan vinden we een carbon werk van Ron Arad, “ De Boekenworm” maar het pronkstuk is ongetwijfeld een keramisch beeld van Octave Landuyt, dat in een met glas ommuurde patio aan de inkom geplaatst werd.

Magis-beeld Octave Landuyt

Door zijn creatieve bereidingen behaalde chef Lysens reeds eerder een Michelinster en het lidmaatschap van de Jeunes Restaurateurs d’Europe. Dit jaar bekroonde ook Gault Millau restaurant Magis met een stijging naar 17/20 en vooral de bekroning tot “Jonge Vlaamse topchef van het jaar”.

De ontvangst is goed en we zijn zeer tevreden met een tafel voor de mooie moderne haard. Het interieur is modern en straalt ook veel warmte uit. Als aperitief weet men mij direct te overtuigen met een streekproduct, de “Champinnot” uit Jesseren. Een mooie mousserende extra brut, niet gedoseerd en dus minder zoet. We volgen de raad van mening culinair recensent en nemen het Magis menu, 5-gangen voor 64€ en 6-gangen voor 78€.

Amuses: Kroepoek van varkenshuid met een kaaszalfje, canneloni van kreeft en een foie gras ball.

Varkenshuid, kreeft, foie gras © Be-Gusto

Amuses: Fish en chip, dipsaus van mosseltjes; wasabi sorbet met een spongecake van zwarte olijf, inktvis en een crème van tonijn; Gel van garnaal consommé, zure room en waterkers, Cappuccino van sot-l’y-laisse en espuma van champignons .

Gel van garnaal © Be-Gusto

Als eerste voorgerecht wordt er een sashimi van wilde zeebaars geserveerd met rammenas, koolrabi, yuzu, scheermesje, komkommer structuren  en zalfjes van pompoen en aubergine. Zeer mooie contrasten in structuur en smaak. Als witte wijn werd er een glas Cauhapé uit de Jurançon geserveerd, deze wijn van gros manseng druif was voor mij iets te geroosterd om met dit gerecht te gaan. Te weinig zuren ondanks de citrus toetsen en voornamelijk exotische hinten. Het gerecht was super maar de wijn had iets te weinig frisheid.

Zeebaars & scheermesje © Be-Gusto

Het tweede gerecht was een sublieme combinatie van kreeft met gerookte eendenlever, snijbiet en chioggia, deze laatste biet geeft een mooie zacht zoete toets aan het gerecht. Een verrassende combinatie dat ons zeker smaakt. Als witte wijn wordt er een Garrigues grenache blanc geserveerd, vrij complex maar ook niet overtuigend.

Kreeft & eendenlever © Be-Gusto

Als volgende gerecht werd een creatie geserveerd van rillettes met bloedworst, aardpeer, knolselder, truffel en een schuim van champignon. Een absolute winterse topper, uitstekend van smaak.

Rillettes & bloedworst © Be-Gusto

Het hoofdgerecht was mooi rosé gebakken duif-filet met een boutje, duivenlever, kroketje van schorseneer, crosnes, kikkererwt en pied de mouton. Wederom een mooi gerecht met pure smaken en perfecte garing.

Duif © Be-Gusto

Als eerste dessert wordt een combinatie geserveerd van citrus met mandarijn spongecake, mousse van yoghurt, zwarte thee & citroengras. Een degelijk gerecht maar niet mijn persoonlijke hoogvlieger.

Citrus & Yoghurt © Be-Gusto

Het tweede dessert is “Dulce de leche”, karnemelk, karamel & meringue. Een mooi zachte en zoete melk combinatie met karamel toetsen.

Dulce de Leche © Be-Gusto

Het magis menu is aan absolute aanrader voor een betaalbare gastronomische wandeling, we hebben hier schitterende gebalanceerde gerechten gekregen vol creativiteit met het product altijd centraal. De wijnselectie had iets uitdagender en verrassender gemogen. Leuk initiatief op maandagavond want dan is de BYO actie, “Bring Your Own Wine”. Een bezoek aan dit schitterende historische pand is een verre verplaatsing zeker waard, maar een combinatie met een verblijf in het design “Hotel Eburon” maakt de culinaire city trip nog beter!

Magis 
ONLINE RESERVEREN
Hemelingenstraat 23, 3700 Tongeren
TEl: +32 12.74.34.64
www.restaurantmagis.be
Dinsdag & Woensdag gesloten
Be-Gusto score: 16.5/20
Comments
3 Responses to “Magis* – Tongeren”
Trackbacks
Check out what others are saying...