Magis – Tongeren

Magis: “Gastronomische inspiratie in het Biessenhuys”

Chef: Dimitry Lysens

DIRECT ONLINE RESERVEREN

Pictures ©Adriaan Van Looy, for www.wbpstars.com

Het laatste jaar stond voor Dimitri Lysens en Aagje Moens in het teken van de opening van Bistro Bis op de eerste verdieping. We vergeten echter niet dat hun sterrenzaak op de benedenverdieping een dagelijks inspiratie vormt voor culinair topniveau. Door deze twee schitterende en complementaire concepten in het Tongerse Biessenhuys is de oudste stad van Vlaanderen dus niet alleen een ‘must visit’ voor Ambiorix maar zeker ook voor het gastronomische walhalla in de Hemelingenstraat.Magis Tongeren

Het verhaal van chef Dimitry Lysens en gastvrouw Aagje Moens is knap. Universitaire diploma’s werden al snel aan de kant gezet voor deze uitdaging. Dimitry werd door studentenjobs als afwasser door de horeca gebeten en wat volgde was een doorgedreven training in talrijke sterrenzaken. Sinds Juni 2007 is restaurant Magis gevestigd in een schitterend historisch pand. Het Biessenhuys dateert uit de 13e eeuw en werd opgericht door de Hospitaalridders van de Duitse Kruisvadersorde te Alden Biezen.Magis Tongeren

Magis, Latijn voor “meer” of  “groter”, is een figuurlijke verwijzing naar hun concept waarbij ze de fijnproever met een toets extra smaak willen verrassen. Voor ons betekent ‘Magis’ alvast meer bezoeken aan Tongeren brengen! Het interieur van dit authentieke pand met historie is stijlvol en vormt een comfortabele setting voor hedendaags tafelen. In het middengedeelte hangt onder andere een prachtig werk van Raf Verjans, “Ulysses op Wandel” dat ook een akoestische oplossing brengt. In de privé ruimte vooraan vinden we een carbon werk van Ron Arad, “ De Boekenworm” maar het pronkstuk is ongetwijfeld een keramisch beeld van Octave Landuyt, dat in een met glas ommuurde patio aan de inkom geplaatst werd.Magis Tongeren Magis Tongeren Magis Tongeren

Met het behalen van een Michelin ster en een mooie score van 17/20 bij Gault&Millau kan Magis terecht zijn plaats innemen bij de culinaire Limburgse top. Samen met sous chef Philippe Vroonen en een gemotiveerd team bouwt Dimitri dagelijks aan een creatieve en smaakvolle keuken. Met moderne technieken zorgt hij voor een uitdagende stijl die de Frans-Belgische keuken op een verfijnde manier weergeeft. We merken een duidelijke evolutie sinds ons laatste bezoek met extra aandacht voor de diepe smaken van het product en ook het funky gehalte van Bistro Bis zorgt voor extra ideeën.

Dimitri Lysens & Aagje Moens

Dimitri Lysens & Aagje Moens

Philippe Vroonen

Philippe Vroonen

Naast een beperkte à la carte met seizoensgebonden gerechten biedt Magis ook de keuze uit één van de menu’s met een mooie prijs/kwaliteit verhouding. Er is het verrassingsmenu in drie (40€) of vier (50€) gangen of het Menu Magis met vijf (70€) of zes (85€) gangen. Aanlokkelijk is ook de all-inn chrono lunch voor 50€ waarbij in één uur tijd aperitief, hapjes, voor- en hoofdgerecht, koffie en mignardises geserveerd worden.

Kitchen @ Magis

Kitchen @ Magis

We starten het Menu Magis met de Cuvée Trilogie, een streekproduct van het domein Champinnot uit Jesseren als brut nature. Nadien volgen 3 fingerfood hapjes en maar liefst 4 verfijnde amuses.Magis Tongeren

Finger food: Andijvieblad, sesam, crème van ricotta en crème van gebrande walnootMagis Tongeren

Finger food: Mousse van gerookte paling & veldsla

Finger food: Paarse wortel & olijfMagis Tongeren

Gepekelde biet, sorbet van rode biet & appel, mousse van dashiMagis Tongeren

Gebrande calamares, jus van basilicum, sugarsnaps, bloedappelsien, postelein & peper uit NepalMagis Tongeren

Foie gras, met rode biet geïmpregneerde appel, kweepeer & geschaafde amandelMagis Tongeren

Schorseneer, Espuma van pastinaak, beurre noisette, hazelnoot & gruyère uit AlpageMagis Tongeren

Een startschot dat kan tellen en waarbij Dimitri meteen toont dat verfijning en uitgebalanceerde smaaksensaties hand in hand gaan bij Magis. De paarse wortel met olijf is verbluffend terwijl de gepekelde biet met de frisse sorbet van appel en biet de perfecte combinatie vormt met de mousse van dashi. Het hapje met de gebrande calamares en de geïmpregneerde appel hebben een meer funky karakter en de creatie van schorseneren met pastinaak, hazelnoot en Alpage kaas imponeert door subtiliteit in smaakperfectie. Met zo een aftrap is het meteen duidelijk dat we hier op een magisch culinair avontuur kunnen rekenen.

De tendens zet zich voort want de Gillardeau oester met sneeuw van oestervocht, borage cress, saus van algen, mierikswortelsaus, toast van zwart brood & mango behoort door zijn perfecte frâicheur en aangename texturen bij de betere voorgerechten van het jaar. Aagje serveert hierbij de Clot de l’Oum Cine-Panettone 2011 uit de Côtes Du Roussillon. Een assemblage van grenache gris & blanc, carignan blanc, macabeu en muscat die verrassend veel mineraliteit geeft.Magis Tongeren

We gaan verder met een correct gebakken Sint-Jakobsvrucht, mosseltjes, scheermesjes, tapijtschelp, spinazie, puntarella, cedraat en schuim van kokosmelk & koriander. Deze ‘Thai styled seafood dish’ heeft een perfect evenwicht tussen zuren en de Aziatische toetsen. In het glas komt hier een lokale chardonnay wijn bij van het bekende domein Clos d’Opleeuw. Deze Vlaamse 2011 vinificatie proefden we al eerder en kan nog net zijn mannetje staan bij dit kruidige gerecht.Magis Tongeren

Dan is het tijd voor wat extra power met Oosters gelakt Pata Negra buikspek, boerenkool, raap, nigelle zaad & zilverui. Qua smaak en garing alweer super.Magis Tongeren

Ook het extra tussengerecht met Ossenstaart, aardpeer, kardoen & truffel weet door zijn intensiteit duidelijk te scoren. Hierbij komt een lichte Côtes du Rhône, Sierra du Sud 2011 van het Domaine Gramenon.Magis Tongeren

Het hoofdgerecht is werkelijk subliem. Niet alleen is de filet van ree perfect gebakken maar de bijhorende hamburger van de reebout heeft minder de looks maar absoluut wel de smaak. Hierbij wordt schorseneer, een crème van kastanje en maniok chips mooi gepresenteerd. Apart nog een kommetje met paddenstoelen pied de mouton en cantharellen. De pairing met de Faugéres 2009 van het Domaine Leon Barral is ook perfect.Magis Tongeren Magis Tongeren Magis Tongeren

Het pré-dessert is een sorbet van wortel, pompoen en een mousse van kastanje.Magis Tongeren

Het eerste dessert met stukjes Peer, nashi-peer, hibiscus en groene thee mocht meer zuur hebben en wordt geserveerd met een Riesling van het huis Loch.Magis Tongeren

Terwijl de desserts bij ons vorige bezoek niet konden overtuigen zitten we vandaag toch wel perplex door een knap intermezzo met Praliné, Yuzu, koffie en ijs van wattleseed. Wattleseed nog nooit van dat beest gehoord maar Aagje verklaart: dit is een poeder van het zaad van de eetbare Acacia planten uit Australië. Het resultaat situeert zich een beetje tussen koffie en nootmuskaat. Hierbij komt een Muscat Ottonel 2012 van Velich uit het Burgenland – Oostenrijk.Magis Tongeren

Dit succesverhaal sluiten we af met enkele mignardises in de vorm van een Foret noir, eclair en een tartelette citroen & meringue.Magis Tongeren Magis Tongeren

Moet ik nog vermelden dat ik fan ben en door de Biessenhuyse gastronomie graag regelmatig naar mijn Limburgse heimat terugkeer. De keuken van Dimitri kende een mooie evolutie, de bediening is uiterst professioneel en loopt geolied terwijl het interieur stijlvol en gezellig is. Wanneer je je begeeft naar de eerste etage van het Biessenhuys kom je dan weer in een volledig andere sfeer. Daar verwelkomt chef Johan Haiverlain je samen met zijn funky team voor een stevige brok bistronomie plezier bij Bistro Bis.

Johan Haiverlain - Bistro Bis

Johan Haiverlain – Bistro Bis

Een bezoek aan dit schitterende historische pand is een verre verplaatsing zeker waard, maar een combinatie met een verblijf in het design “Hotel Eburon” maakt de culinaire city trip nog beter! Voor ons was dit de perfecte afsluiter van een meer dan geslaagd weekend.

Hotel Eburon Tongeren

Hotel Eburon Tongeren

Be-Gusto

Magis 
ONLINE RESERVEREN
Hemelingenstraat 23, 3700 Tongeren
TEl: +32 12.74.34.64
www.restaurantmagis.be
Dinsdag & Woensdag gesloten
Be-Gusto score: 17/20
 
Bistro Bis
ONLINE RESERVEREN
Hemelingenstraat 23, 3700 Tongeren
TEl: +32 12 74 34 66
www.bistrobis.be
Vrijdag, Zaterdag, Zondag geopend van 18u30-22u
Be-Gusto score: 15/20
Prijs/kwaliteit: 16/20

Comments are closed.