Brasserie Wouter (De Koopvaardij) – Antwerpen-Stabroek

Brasserie Wouter (De Koopvaardij): “Van Restaurant naar Brasserie”
Chef: Wouter Van Tichelen

Na de restaurant sluiting van een 1,5 jaar besliste Wouter Van Tichelen om vanaf 30 Oktober een nieuwe doorstart te maken in het schitterende pand te Stabroek. Ditmaal in de vorm van een meer laagdrempelige brasserie.

Streekproducten en dagsuggesties zijn de basis van de nieuwe kaart. De vaste menukaart brengt klassiekers op een verfijnde manier en tegen een betaalbare prijs. Op zondag is het ‘gebraadmenudag’, de enige dag waarop er een menuutje geserveerd wordt.

Meer info binnenkort na ons bezoek of op: www.brasseriewouter.be

____________________________________________________________________________________________

In restaurant De Koopvaardij kunnen we gegrond spreken van “jong keukengeweld”. Het traject dat beide chefs reeds aflegden is noemenswaardig en de kwaliteit die ze nu al enkele jaren brengen spreekt van “kunnen”.

De Koopvaardij

Ondertussen is De Koopvaardij al 6 jaar open en 5 jaar bekroond met 1 michelinster. De naam Koopvaardij werd gelinkt aan de koopvaardijschepen die vroeger in de nabije haven hun voedingswaren & specerijen aan wal brachten. Deze specerijen volgen een rode draad door het verhaal van restaurant De Koopvaardij met zijn smaakmakers. Het is dan ook geen verrassing, dat hier gekookt wordt met veel wereldse ingrediënten en speciale smaakcombinaties. Het restaurant is gelegen in een prachtige villa in pastoriestijl met een stijlvolle entree en ruime parkeergelegenheid. Het interieur is strak en modern met warme tinten, parket vloer en veel ruimte tussen de tafels. Aan de achterzijde heeft men buiten ook een aangenaam terras.

De Koopvaardij

Chef Tim Meuleneire deed voornamelijk ervaring op in Frankrijk, onder andere bij Alain Ducasse en in Hostellerie des Frénes. In 2009 won Tim de Prix Prosper Montagné. Chef Wouter Van Tichelen had reeds De Karmeliet, Hof Van Cleve en De Librije op zijn lijst staan alvorens in 2006 samen met Tim aan het Koopvaardij verhaal te beginnen. Ook in de zaal hebben we hetzelfde jeugdig enthousiasme met de 2 zussen van Wouter, Veerle & Rosalie.

Terras De Koopvaardij

Onze bezoeken aan De Koopvaardij zijn steeds met een stevige positieve noot geëindigd en we zijn het niet vaak oneens met Gault Millau maar bij de score van 14 moet ik toch even fronsen. Dit verdient beter, benieuwd wat de specerijen wandeling ons vandaag brengt.

Als aperitief kies ik één der Belgische trots, een mousserende wijn uit Limburg: De Zilveren Parel van Château Genoels-Elderen. Méthode traditioneel en 36 maanden op fles gerijpt. Absolute Belgische top met mooie rijpe appel en citrus aroma’s. We missen wel de aanwezigheid van een volleerde sommelier maar de aangename toon is gezet. Als amuse krijgen we een bordje met vier hartige deeggebakjes. Verschillende bewerkingen met oa wulken, rode biet & erwtjes met bottarga maar 4 gelijke structuren reflecteren niet het niveau van de andere gerechten die we hier gewoon zijn.

Amuses

Hibiscus: Lauwe compote van Cevenne ajuin en tuinbonen met zurkel, rabarber en oude geitenkaas. Qua smaken een absoluut topgerecht, zeer lekker met lichte zuren en een mooie balans in de combinatie van lauw met koud en warm.

Cevenne ajuin, tuinbonen, zurkel, rabarber

Lavas: Rode Poon met Zeeuwse kokkels, belotta ham en een emulsie van groene selder. De emulsie van groene selder geeft de nodige frisheid en het nodige bordplezier.

Rode poon met kokkels & belotta

Voatsiperifery peper: Mechelse koekoek met chutney van Medjoul dadels, gesmolten raapjes en lichte gevogeltejus. De zachte raap structuren waren absoluut perfect van garing en zeer intens in smaak.  Deze bijzonder smaakvolle wilde “oerwoud” peper uit Madagaskar geeft een mooie meerwaarde aan het gerecht en past excellent bij het fruitige karakter van de dadels.

Mechelse koekoek

Ter vervanging van een gerecht met Achelse Blauwe kaas vragen we een alternatief en krijgen een taartje van citroen en meringue met een sorbet van rabarber.

Citroen-meringue taartje

Miso pasta van gefermenteerde soja-bonen: Krokante koekjes van gegrilde rijstbloem met pudding van genmaïcha thee en ijs van miso. Deze echte Japanse groene thee is mooi zoet en de combinatie met het miso ijs perfect, te meer door de afwerking met zachte chocolade. Verrassend met mooie smaakbommetjes!

Miso & Genmaïcha thee

Bij restaurant De Koopvaardij ga je natuurlijk niet naar huis alvorens de laatste gaatjes op te vullen met het bezoek van de alom bekende trolley met afsluiters, snoepjes en fijngebak zorgen nog eens extra voor een “evening to remember”.  Ons gevoel wordt bevestigd want Tim en Wouter brengen een zeer volwassenen keuken met mooie smaakpatronen en respect voor het product. Duidelijk een keuken die mooi geëvolueerd is. Ondanks een zeer vriendelijke bediening kan hier misschien een nog hoger niveau bereikt worden, ook in de wijnbeleving is zeker nog marge voor hogere scores. Kleine tip voor de chefs, toon je trots en kom een keer in de zaal, dit geeft een absolute meerwaarde. We zijn overtuigd dat De Koopvaardij zijn tocht stijlvol verder vaart en dat we nog veel over deze jonge talenten zullen horen!

De Koopvaardij

De Koopvaardij
Hoogeind 96, 2940 Stabroek
TEl: +32 3 297.60.25
www.dekoopvaardij.be
Dinsdag & woensdag gesloten
Be-Gusto score: 16/20
 
 
 
 
 
Comments
One Response to “Brasserie Wouter (De Koopvaardij) – Antwerpen-Stabroek”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] De Koopvaardij, Stabroek (gesloten) […]