Helsen – Kasterlee

Helsen: ‘Jonge gastronomische parel in de kempen’

Chef: Frédéric Helsen

ONLINE RESERVEREN

Lees ook onze meest recente ervaring!

Ondertussen is restaurant Helsen alweer een 2-tal jaren geopend en het mag gezegd worden dat deze jonge enthousiastelingen hun start niet gemist hebben. Het harde werk werd onmiddellijk beloond door vermeldingen in ’s lands culinaire gidsen. Volgens insiders zit er potentieel in het verhaal van Frédéric en Wendy. Knap om in deze moeilijke horecatijden een klassiek en stijlvol gastronomisch restaurant op de kaart te zetten.

Chef & bezieler Frédéric heeft in ieder geval al een mooi parcours afgelegd met onder andere passages bij Vin Perdu en ’t Zilte van Vikki Geunes, toen nog in Mol. Samen met zijn vrouw Wendy vormen ze een perfecte symbiose voor Kempische culinaire gastvrijheid. Niet te stijf maar vol van gemeende puurheid. Voor hun droom kozen ze een voormalig postkantoor. Er werd kost nog moeite gespaard om het hedendaagse interieur klassevol aan te kleden, een houten vloer, mooie zwart-wit contrasten, comfortabele stoelen en moderne kunstwerken. In de zomer moeten we zeker een keer terugkomen want het terras aan de achterkant belooft een hotspot te worden.

Restaurant Helsen

Restaurant Helsen

De kaart is eerder beperkt met een paar à la carte mogelijkheden en deze gerechten komen ook terug in het degustatiemenu. Een intelligente aanpak natuurlijk en zo kan de chef toch creativiteit op het bord toveren met verse producten. Het degustatiemenu dat democratisch geprijsd is, haalt vaak de bovenhand: 3 gangen voor 44€ – 4 gangen voor 55€ en 5 gangen voor 65€. Een lunch kan al vanaf 30€. Bij zijn keuze heeft de chef extra aandacht voor kwaliteitsproducten en versheid. Wij zijn benieuwd naar deze ‘young potentials’.

Helsen Kasterlee

Helsen Kasterlee

We starten met een bonbon van ganzenlever, rode biet en veenbes. We gaan verder met een erwtencrème en chorizo, een krokantje van garnaal met rouille en een champignontoastje. Met zijn amuses toont Helsen alvast verfijndheid en diepe smaken.

Bonbon ganzenlever

Bonbon ganzenlever

erwt-chorizo-garnaal

erwt-chorizo-garnaal

Champignon

Champignon

We kozen voor de 4-course degustatie (55€) en worden aangenaam verrast met mooie rolletjes Chianina rundsvlees die gevuld zijn met kreeft. Verder nog handgerolde couscous, paprika, avocado en koolrabi. Dit subtiele gerecht zit vol van intense smaken en de combinatie ligt mij volledig.

Chianina & kreeft

Chianina & kreeft

Het vervolg brengt Skrei met verse pasta, pastinaak, spitskool, parmezaan, lente ui en een jus van pastinaak & ansjovis. De skrei is lekker, de presentatie verfijnd.

Skrei

Skrei

De jonge duif uit Anjou wordt geserveerd met verschillende wortelstructuren en gekonfijte aardappel. Apart komt er nog een kommetje met het vlees van de boutjes en een crème van aardappel. De afwerking is telkens mooi al missen we hier een beetje diepgang. Met de wijnkeuze gaan we voor zekerheid en kiezen de Spaanse Vetus (2007) van Bodegas Artevino, een D.O. Toro met een perfecte ronde smaak en mooi verweven tannines. (36€)

Pigeon d'Anjou

Pigeon d’Anjou

We eindigen deze Kempische culinaire trip met een creatie van ananas, kokos, mikan, platte kaas en een vinaigrette van munt.

Ananas & mikan

Ananas & mikan

De buurt rond Kasterlee ontpopt zich stilaan tot gastronomische regio met onder andere: Potiron, Fleur de Sel, De Watermolen en natuurlijk De Pastorie. Differentiëren zal dus de boodschap zijn. Bij restaurant Helsen genoten we van een zeer goede prijs/kwaliteit, er zit veel potentieel in deze keuken. Misschien dat een lokale touch nog een extra dimensie kan geven. De bediening is uiterst professioneel met centraal de volkse vriendelijkheid. Ook de chef draagt zijn steentje bij en doet rustig zijn toer in de zaal. Dit hoort bij het verhaal en culinaire fierheid maakt ook mij gelukkig.

Restaurant Helsen een beleving om te koesteren en ook voor de zomer een adres om met stip te noteren!

In Mei kan je ook genieten van de kookpunten van Chef Helsen tijdens Antwerpen Proeft.

Be-Gusto

Helsen
ONLINE RESERVEREN
Pastorijstraat 27, 2460 Kasterlee
TEl: +32 14 72 92 02
www.restauranthelsen.be
Zondag, Maandag & zaterdag middag gesloten
Be-Gusto score: 15,5/20
Comments
One Response to “Helsen – Kasterlee”
  1. Fré says:

    Éé keer gaan eten en was top. Zeer tevreden over.