Zytho – Kontich

Zytho: “Beer-pairing de nieuwe trend?”

Chef: Mathieu Van Laeken

Meer en meer hoor je tegenwoordig dat bier-pairing aan populariteit gaat winnen. Dat een goed glas bier bij bepaalde gerechten, kazen of desserts een beter alternatief is, wordt meer en meer aanvaardt. Wij Belgen verkondigen deze passie voor bier dan ook graag. Ondanks deze groeiende trend zijn er slechts enkele restaurants die deze evolutie volgen. Ook al is bier nooit echt mijn ding geweest (behalve tijdens de studentencantus), toch ben ik benieuwd naar het resultaat. Zytho is tegenwoordig the place to be in Kontich.

Enkele maanden geleden opende deze brasserie zijn deuren in Kontich. Een zytholoog is een kenner van bier, Brasserie Zytho een logisch gevolg. Dit nieuwe project werd een beetje verrassend ontwikkeld op de beneden verdieping van ‘melrose place’, een service flat concept. De mannen daar zullen content zijn!

Het interieur straalt brasserie-gezelligheid uit en de zaak is goed gevuld voor een doordeweekse avond. We zijn benieuwd naar de chef achter dit verhaal, maar hij is vandaag helaas afwezig. Zytho presenteert een zeer uitgebreide kaart met vele klassiekers maar ook enkele meer verfijnde creaties. Voor de perfecte bier & food symbiose kies je best het 3-gangen Zythology menu (35€) of verder uitgebreid de 4-gangen (42,5€). Voor de aangepaste bieren rekent men respectievelijk 11,5€ en 15€.

We starten met een sprankelend aperitief waarbij men Liefmans Fruitesse opfrist met de Zilveren parel van Genoelselderen. Hier wordt ik vrolijk van, een uitstekende start. Het hapje, een mousse van gerookte zalm, weet mij iets minder te overtuigen.

Escabeche van pijlinktvis, coulis rode puntpaprika & kroepoek van inktvisinkt. Beer-pairing: Vedett extra White. Een frisse combinatie met smaakcohesie en mooie begeleiding van het bier zonder verrassend uit de hoek te komen.

Escabeche van pijlinktvis

Escabeche van pijlinktvis

Gebakken zalm met geroosterde prei, gesauteerde tuinbonen, Noordzee garnalen en een jus van grijze garnalen. Beer-pairing: De Koninck bier. Hier wordt onze Antwerpse trots ‘De Koninck’ duidelijk onrecht aangedaan. Logischer wijze moet ik zeggen dat dit huwelijk niet klopte want de zalm was vanbinnen nog rauw, de garnalen van discutabele kwaliteit en de jus of beter het soepje van garnalen ondermaats. Ook het prei-verhaal liet ik vlug passeren.

Gebakken Zalm & tuinbonen

Gebakken Zalm & tuinbonen

Mousse van witte en donkere chocolade met mokkatexturen. Beer-pairing: Liefmans Cuvée Brut. Toegegeven dit biertje was reeds langer één van mijn favorieten door zijn perfecte balans zoet en zuur. Dit dessert met begeleiding ontpopt zich tot mijn favoriet van de avond. Nooit gedacht dat de bitterheid van de chocolade in combinatie met het fruitige kriekenbier mij zo zou bekoren!

Mousse van witte & donkere chocolade

Mousse van witte & donkere chocolade

Liefmans Cuvée BrutDeze gezellige brasserie heeft zeker potentieel en het bier-verhaal inspireert. We missen wel een aantal minder gekende, uitdagende biertjes maar ik vermoed dat deze evolutie nog wel zal plaatsvinden. Voor de Kontichse industrie in de buurt is Zytho zeker een meerwaarde. Hier wil ik later mijn dag-schoteltjes wel smaken!

Be-Gusto

Brasserie Zytho
Koningin Astridlaan 37, 2550 Kontich
TEl: +32 3.294.14.41
www.brasseriezytho.be
Alle dagen geopend voor ontbijt-luch-diner
Be-Gusto score: 13/20

 

Comments
2 Responses to “Zytho – Kontich”
  1. Carla says:

    Oef, ondanks het leuke idee wat betreft het bier vind ik rauwe zalm, garnalen van discutabele kwaliteit te ernstig om op bezoek te gaan. De dessertcombinatie lijkt me dan wel weer erg leuk. Afgelopen weekend was ik bij Table d’Amis in Kortrijk [url]http://restaurantrecensiesvancarla.wordpress.com/2013/03/09/table-damis-in-kortrijk-8/[/url] waar ze een heuse bierkaart voeren.

  2. Tom says:

    Beer-pairing, sorry hoor maar dit is een zogenaamde trend waar de gebakken lucht vanaf spat. Heden ten dagen moet alles een trendy Engelstalig vleugje hebben in een oersaai strak restaurant waar alle spontaniteit en plezier is weggepoetst met strakke tafeltjes, veel te veel licht en zogenaamde design dingetjes. Bier drink je in een kroeg, een bruine wel te verstaan. Straks wordt bier nog in wijnglazen geserveerd………