Cuichine – Antwerpen

Cuichine: “De verfijnde Kantonese keuken”

Chef: Chuck Tang

ONLINE RESERVEREN

De klassieke Chinese restaurants zijn niet volledig mijn ding maar na een verrassende ervaring bij ‘Hanting’ in Den Haag, weet ik dat de verfijnde versies van Chinatown vaak tot culinair vuurwerk kunnen zorgen. Op ons Antwerps programma dit jaar stonden dan ook restaurant Lam & Yin en Cuichine. Cuichine, een symbiose tussen het Franse Cuisine en Chinoise, ligt niet in het Antwerpse Chinatown maar in het hippere Zurenborg.

Het interieur wordt niet gekenmerkt door de traditionele Chinese lampionnekes en drakenbeelden. Integendeel zelfs, Cuichine tekent voor een strak interieur met hoofdzakelijke zwarte tinten. Ook de mooie houten vloer, de stijlvolle stoeltjes en de krijtborden aan de muur laten niet veel Chinees vermoeden. Het restaurant is vrij smal maar door een grote spiegelwand achteraan wordt de ruimte richting stadstuintje lichtjes vergroot.

Cuichine Antwerpen-DSM Interieur

Cuichine Antwerpen-DSM Interieur

Bezielers van dit project zijn de jonge dertigers Szelim Man en Chuck Tang. Tot groot genoegen serveert chef Chuck Tang ons geen ellelange lijst met genummerde gerechten maar we krijgen een stijlvolle menukaart met een aantal klassiekers die aangevuld worden met de  seizoens-suggesties op het krijtbord. Een 2-gangen lunch is mogelijk aan 18€ en ’s avonds is er het 3 gangen menu carte blanche van de chef aan 35€. De wijnkaart is eerder beperkt maar Szelim heeft begrepen om out of the box te denken en hij kijkt verder dan Bourgogne en Bordeaux. Dit resulteert in een kaart met mooie niet alledaagse en ook biologische wijnen.

Reserveren is trouwens de boodschap want ook vandaag zit Cuichine gezellig vol terwijl het aantal binnenlopende passanten niet op één hand te tellen is. Ook het Gin tonic verhaal liet Cuichine niet onbemind en we starten dan ook met een Filliers Gin. In de amuse, een copie van die van 1 jaar geleden, missen we alvast creativiteit: Kroepoek met wasabi mayonaise en edamane (jonge sojabonen) met zeezout.

Ons eerste gerecht, de tataki van tonijn in sesam korst wordt geserveerd met een sojamayonaise, komkommer en lente-ui (15€). Iets teveel sesam naar mijn gevoel maar kraakvers en kwalitatieve tonijn.

Tataki van tonijn

Tataki van tonijn

Vlees en vis komt door mekaar en vooraleer de coquilles te serveren krijgen we het gebarbecued Duroc varken dat gekarameliseerd werd, hierbij komt een zoetzure koolsalade en pikante Hoisinsaus (13€).

Duroc varken & Hoisin

Duroc varken & Hoisin

De gestoomde Sint Jakobsvruchten met glasnoedels, soja, look en lenteui (16€) ontpoppen zich unaniem tot favoriet van de avond. Mooi van structuur, perfect op smaak en een verfijnde presentatie.

Sint Jakobsvruchten

Sint Jakobsvruchten met glasnoedels

Geen Kantonees zonder een selectie gestoomde Dim Sum. Vandaag een selectie met veggie dim sum, garnaal en runds (10€).

Als hoofdgerecht ga ik voor de dagsuggestie, gestoomde zeetong met gember en paksoi (24€). De 2 kleine stukjes zeetong zijn een beetje flets van smaak, de paksoi is beter en heeft een aangename knabbel.

Gestoomde zeetong

Gestoomde zeetong & paksoi

Afsluiten doen we met een stukje chocoladetaart met gekonfijte gember en vanilleijs. Geen hoogvlieger maar China en desserts, ik weet het nog niet goed!

Szelim Man chef Chuck Tang werden opgegroeid met de traditionele Chinese keuken en wilden voor hun restaurant iets origineler op de kaart zetten en een Chinese keuken serveren met een knipoog naar een modernere verfijnde keuken. Hun project mag zeker geslaagd genoemd worden en er zit veel potentieel in deze visie. Ook qua bediening geen chaotische bedoeningen maar een professionele benadering. Vermits we de Peking Duck vergaten te bestellen komen we zeker een keer terug, CY Soon!

Be-Gusto

Cuichine
ONLINE RESERVEREN
 
Draakstraat 13, 2018 Antwerpen
TEl: +32 3 289 92 45
www.cuichine.be
Maandag & Zaterdagmiddag gesloten
Be-Gusto score: 13/20
Comments
3 Responses to “Cuichine – Antwerpen”
 1. Skaroline says:

  Super hé daar! De pekingduck staat ook nog op mijn lijstje…

 2. Hahn says:

  Beste recensent,

  Interessante recensie en erg smakelijke foto’s. Wel een beetje hoogmoedig commentaar m.b.t. de desserts. Even een enorm land als China ervan betichten geen goede desserts te maken. Dat is straf. Er zijn zoveel verschillende keukens, laat staan desserts in China. En geen zou goed zijn… Dat heeft u al veel geproefd..

  groet,

  Sebastiaan Hahn

 3. begusto says:

  Beste Sebastiaan,
  Bedankt voor uw feedback. We zullen inderdaad nog meerdere desserts moeten proeven en we zijn overtuigd dat er mooie desserts geserveerd worden.
  Tips zijn altijd welkom,
  Mvg
  Be-Gusto