Coeur d’Artichaut – Gent

Coeur d’Artichaut: “een verhaal vol passie”

Is het een nieuwe trend of gewoon een spontane one shot? Inspireer een zwerm foodbloggers en laat ze objectief je nieuwe kaart, concept en interieur beoordelen. Niet zonder risico, nochtans bijten ze niet die foodbloggers!

Het verhaal van Coeur d’Artichaut is er dan ook één vol van passie. Gestart als kleine bistro groeide het uit tot een gastronomisch restaurant in een authentiek pand. Vorig jaar besloot men echter om terug te gaan naar die sfeer van vroeger, meer toegankelijk en zonder de witte gesteven nappen. De authenticiteit en goedlachse smile bleef!

Coeur d'Artichaut

Coeur d’Artichaut

Eric de Wagenaere & Thip Boonchan

Zij zijn de zaakvoerders en durvers van dit project. In een vorig leven was Eric nog meubelmaker en werkzaam bij Volvo Gent. Gebeten door de horeca startte deze duizendpoot en selfmade men als afwasser.  Zijn weg in het walhalla van de Gentse Horeca is dan ook indrukwekkend. Vandaag beheert Eric samen met zijn vrouw Thip niet alleen restaurant Coeur d’Artichaut maar ook Petit Coeur in Gent & Middelkerke, Coeur Catering & feestzaal Liefmans, het pop-up restaurant Gaston en M with a view. Stuk voor stuk creatieve horeca projecten die hoog aangeschreven staan.

Inspirator Eric De Wagenaere

Inspirator Eric de Wagenaere

Tom Van Lysebettens

Deze chef is amper 26 maar in zijn rugzak zitten al een aantal splijtende referenties. Dit jonge keukengeweld passeerde reeds de revue bij Het Gebaar van Roger Vandamme, Volta, C-Jean en Eat Love. Zoals de ‘Bistronomie’ gids het dit jaar zo mooi verwoordde: ‘zijn kaart staat bol van frivole gerechten waar lokale ingrediënten de plaats krijgen die ze verdienen’.

Tom Van Lyssebettens

Tom Van Lysebettens

Not Before Ten

Designer Kurt Hereygers van ‘Not Before Ten’ is de creatieveling die zorgde voor deze geslaagde transformatie. Afgelopen maand werd het ‘Coeur d’Artichaut’ project nog genomineerd voor de prestigieuze Internationale ‘Restaurant & Bar Awards’ in London. Niet verwonderlijk natuurlijk want op een zeer originele manier wist Kurt een back to basics concept neer te zetten. Met de groen geverfde collectie oude kastjes aan de bar creëerde hij een soort kruideniersgevoel. Een meer intiemer gedeelte van het restaurant typeert een soort library-living room. De losse sfeer werd verder benadrukt met eiken tafelbladen en gestoffeerde bistrostoeltjes.

The Challenge

Onder het motto ‘nodig eens een eenzame foodblogger’ uit, gingen Eric en chef Tom de uitdaging aan om 13 foodbloggers een waaier van hun ‘bistronomie’ gerechten te laten proeven. Onze foodzoeker ‘Edward’ zorgde voor de organisatie terwijl cuisinier ‘Pierre’ en avocado ‘Caroline’ voor de foto’s zorgden! Mijn taak beperkte zich na het geslaagde aperitief bij Jiggers, tot proeven en vooral genieten. Objectief oordelen was de boodschap!

Grevelingen oester met mierikswortel en kervel: 3 mooi gepresenteerde oesters, goed op smaak gebracht met een aangename twist. Jammer dat er ‘geshared’ moest worden!

Grevelingen oesters

Grevelingen oesters

Verse geitenkaas met gerookte rode biet en jonge scheutjes: Iets teveel geitenkaas daar waren we het allemaal over eens, nochtans zeer goed van smaak en mooi gedecoreerd.

Geitenkaas en rode biet

Geitenkaas en rode biet

Rilette van kip met lente-ui, dragon & confit de tomate: Fully ‘bistronomie’ weet deze combinatie mij enorm te smaken, niet voor niks het voorgerecht van het maandmenu!

Rilette van kip

Rilette van kip

Zeekat met komkommer, dille en gepofte rijst: het was een echte battle om dit gerecht van mijn collega’s gedeeld te krijgen maar finally we did it! Een gerecht met afwisselde structuren en een aangename beet, misschien had er iets meer pit in mogen zitten.

Zeekat

Zeekat & komkommer

Krokante varkenswang met picklesmayonaise en pommes pont neuf: de chef wist waarschijnlijk dat hij onze ‘favorite of the day’ niet zou moeten laten sharen. De helft minder picklesmayonaise was zeker royaal genoeg maar de hoofdzaak, ons wangetje was perfect.

Varkenswang & pommes pont enuf

Varkenswang & pommes pont neuf

Heilbot met een crème van zachte curry, akkerzwam en lamsoor: Welke buurman ging er solo lopen met dit gerecht?

Heilbot

Heilbot & curry

Asperges met handgerolde couscous, dooier en hazelnoot: de winner der hoofdgerechten met een perfect smakende couscous en asperges met een mooie beet.

Asperges & couscous

Asperges & couscous

Skrei met kokkels, oud Brugge kaas, tomaat en basilicum: Een veelbelovende combinatie die niet volledig tot zijn recht kwam, mede door lichtjes afgekoeld te zijn. De ijskoude zalfjes contrasteerden te fel met de rest.

Skrei

Skrei met kokkels

Mechelse koekoek met Griekse yoghurt en tomatentaart: op de Mechelse koekoek niets aan te merken, het tomatentaartje en de yoghurt konden minder bekoren.

Mechelse koekoek

Mechelse koekoek

Ganache van Tainori chocolade, bramen en platte kaas: tegen de tijd dat ik terug was van een aangename babbel met inspirator Eric, waren deze borden allang gesneuveld.

Ganache &

Ganache & platte kaas

Melkchocolade met passievrucht en speculoos: niet te zwaar met een mooie smaakcohesie, zeker een aanrader.

melk

Melkchocolade gebakje met passievrucht & speculoos

Tartine russe met bosbes: toegeven qua presentatie een mooie variant van de klassieker ‘tartine russe’, desondanks veel te zwaar en te boterig. Met de desserts zou ik op zoek gaan naar frissere en frivole ingevingen.

Tartine Russe

Tartine Russe

We sluiten de avond unaniem af met een brede glimlach want het team van Coeur d’Artichaut wist op een relaxte no-nonsense manier hun nieuw concept kracht bij te zetten. Chef Tom Van Lijsebettens zetten we in de lijst ‘high potentials’ to watch!  Het is duidelijk dat de gedurfde transformatie van Coeur d’Artichaut naar Bistronomie de Gentenaren en ons smaakt!

Be-Gusto

Coeur d’Artichaut
Onderbergen 6, 9000 Gent
TEl: +32 9 225 33 18
www.artichaut.be
Zondag & Maandag gesloten
 
The cast of today:
Comments
3 Responses to “Coeur d’Artichaut – Gent”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Bedankt aan Pieter voor de foto’s! En kijk ook eens naar het verslag van de andere bloggers: Hot Cuisine de De Pierre – Coolinary – Cookanista – Be-Gusto […]

  2. […] Bedankt aan Pieter voor de foto’s! En kijk ook eens naar het verslag van de andere bloggers: Hot Cuisine de De Pierre – Coolinary – Cookanista – Be-Gusto […]