Vina Clara – Borgerhout/Antwerpen

Vina Clara: “Culinair genieten in Art Nouveau stijl te Antwerpen”

Chef: Jef Rietjens

ONLINE RESERVEREN

Lees ook ons meest recente artikel!

Het culinaire palet in Antwerpen heeft veel te bieden en met regelmaat vallen we op een adresje dat weinig aandacht krijgt, een restaurant ons nog niet bekend maar achteraf blijkt dat men niet moet onderdoen voor populistische marketing fenomenen. Restaurant ‘Vina Clara’ werd vorig jaar door het magazine ‘Pittig’ uitgeroepen tot Antwerpse smaakmaker van het jaar. Duidelijk niet onterecht blijkt na deze verfijnde lunch.

Aan het roer van ‘Vina Clara’ staan Nele Schoonbaert en Fred Melo Gutierrez. Nele zorgt als gastvrouw voor de nodige gastvrijheid terwijl Fred in de keuken postvat. Niet als chef echter want Vina Clara is nog één van die atypische plekken waar de uitbater de functie van sous-chef opneemt. Geen simpel verhaal dus maar hier lijkt de tandem met de jonge chef kok ‘Jef Rietjens’ succesvol te werken.

Vina Clara Antwerpen

Vina Clara Antwerpen

Het prachtige pand waar vroeger het restaurant ‘Klare wijn’ gevestigd was, kreeg een flinke re-styling en ‘Vina Clara’ was een feit. Het Art-nouveau gebouw aan de rand van het Boelaarpark straalt historie en klasse uit. De hoge plafonds en de authentieke koepel van glas in lood geven die extra stijlvolle touch. Het huiskamer restaurant is stijlvol en verzorgd ingericht, de stoelen missen wel het nodige comfort. Achteraan krijg je een glimp op de half open keuken en ’s zomers is het aangenaam vertoeven op het stadsterras.

Vina Clara Antwerpen

Vina Clara Antwerpen

Chef Rietjens serveert een à la carte, met 6 voorgerechten en 6 hoofdgerechten volgens de klassieke FR/BE keuken. Het menu carte blanche, geeft de chef vrij spel om volgens marktaanbod zijn verfijning te tonen. 4 gangen à 59€, 5 gangen à 75€ en 6 gangen voor 93€. Verder is er een uitstekende prijs/kwaliteit met het 3-gangen maandmenu voor lunch of diner (35€). We degusteren het 3 gangen menu all inn met aangepaste wijnen, koffie, cava (65€) en zonder aangepaste wijnen (35€)

 • Amuse: Traag gegaarde varkenswang, huisbereide pickles, pittige mayonaise & kwartelei.
  Varkenswang & pickles

  Varkenswang & pickles

   

 • Carpaccio van gemarineerde en gepekelde kabeljauw, krokante snijboon, tempura van zeekraal, dashi en een vinaigrette van snijboontjes. Het gerecht is zeer goed afgesmaakt, mooie texturen en diepe smaken met een goede cohesie.
  Carpaccio van kabeljauw

  Carpaccio van kabeljauw

   

 • Diamanthaas van graangevoederd rund in de green egg gegaard, suikersla, wortel, kruidige pommes pont neuf blokjes & jus met gebrande ui. Mooie pure smaken, klassiek gebracht maar mooi in balans.
  Diamanthaas van Rund

  Diamanthaas van Rund

   

 • Espuma van banaan en cuba libre, banaan, karamel, melasse en rum. Het dessert miste een beetje diepgang, ging iets te snel vervelen en de presentatie kon beter.

  Banaan & Cubra Libre

  Banaan & Cubra Libre

De wijnkaart en aangepaste wijnen zijn vrij klassiek en kunnen een schwung extra aandacht gebruiken, hier missen we het ontbreken van een sommelier. Het geserveerde menu toont een uitstekende prijs/kwaliteit, de prijs van een fles water zou wel herbekeken mogen worden want 8€ is vrij hoog. Wat ons betreft mag de stilte rond Restaurant Vina Clara stilaan doorbroken worden, dit adres bevestigd zijn recente reputatie met glans. Een degelijke Frans-Belgische keuken waar verzorgde gerechten stilaan zijn eigen chefs signatuur krijgen zonder teveel ‘trendgedreven’ te experimenteren. De jonge chef Rietjens is duidelijk nog niet uitverteld!

Be-Gusto

Vina Clara
ONLINE RESERVEREN
Karel De Preterlei 210, 2140 Borgerhout
TEl: +32 3 236 13 82
http://www.vinaclara.be
Zondag & Maandag gesloten

Be-Gusto score: 14/20

Vina Clara Antwerpen

Vina Clara Antwerpen

Comments
2 Responses to “Vina Clara – Borgerhout/Antwerpen”
 1. Carla says:

  Schitterend pand zeg!

 2. MyriamC says:

  Gaan we woensdag eens uitproberen …