Vina Clara – Antwerpen

Vina Clara – Antwerpen

Chef: Jef Rietjes

DIRECT ONLINE RESERVEREN

Na een eerdere geslaagde passage bij restaurant Vina Clara aan het Antwerpse Te Boelaerpark hadden we het geluk om net na de lancering van de nieuwe menukaart terug te gaan proeven. Aan het roer van ‘Vina Clara’ staan Nele Schoonbaert en Fred Melo. Nele zorgt als gastvrouw voor de hartelijke ontvangst terwijl Fred in de keuken staat. Niet als chef echter want in de keuken van Vina Clara neemt de talentvolle jonge chef ‘Jef Rietjes’ dagelijks de leiding. Deze tandem in de keuken lijkt al jaren goed te werken en eind vorig jaar won Vina Clara nog de Gouden Vork 2013 van Zone03.Vina Clara Antwerpen

Het prachtige pand waar vroeger het restaurant ‘Klare wijn’ gevestigd was, kreeg een flinke re-styling en ‘Vina Clara’ zag het daglicht. Het Art-nouveau gebouw aan de rand van het Boelaerpark straalt historie en klasse uit. De hoge plafonds en de authentieke koepel van glas in lood geven die extra karakteristieke touch. Het huiskamer restaurant is stijlvol en verzorgd ingericht en de tafels zijn klassevol gedekt met witte napage, de houten stoelen missen wel net dat tikkeltje extra comfort. In het achterste compartiment van het restaurant krijg je een glimp op de half open keuken en in de zomer is het aangenaam vertoeven op het gezellige terras.Vina Clara Antwerpen

Chef Rietjens serveert seizoensgebonden gerechten volgens de klassieke Frans-Belgische keuken. Er is een uitstekende prijs/kwaliteit met het 3-gangen maandmenu voor lunch of diner aan 35€. Met het degustatiemenu kan je dan weer genieten van de heerlijke seizoengerechten en toont de chef zijn talent. Dit menu kan gekozen worden van drie tot zeven gangen (44€-59€-75€-90€-105€). Aangepaste wijnen kunnen per gang geserveerd worden aan 6€-8€ per glas. Flexibiliteit is een grote troef bij Vina Clara.Vina Clara Antwerpen

Het huisaperitief bitter-zoet in de vorm van cava met huisgemaakte gin, groene thee en gember kan mij vandaag minder bekoren. Op tafel staan reeds enkele knabbels, broodsticks met een dip van paprika en groenten-chips. Nadien volgen nog twee amuses.

Soepje van aardpeer met curry-roomVina Clara Antwerpen

Zalm met blini, krokante groenten en garnaaltjesVina Clara Antwerpen

We kiezen voor enkele aangepaste wijnen en ineens komt chocoholic Isabelle op het toneel. Deze charmante jonge dame en buurvrouw vertolkt tegenwoordig de rol van sommelier met succes. Haar roots lagen niet in de horeca maar door haar aromatisch verhaal met het organiseren van chocoladeproeverijen kwam stilaan de passie voor het proeven en de wereld van aroma’s. Vandaag is ze sommelier in spé en wij proefden dat het goed zat. Ze start met een lekker glas Verdejo 2012 van Diez Siglos uit de Spaanse Rueda.

Jef en Fred hebben vandaag de klassieke vitello hedendaags aangepast en serveren het kalfsvlees met een zalfje van bloemkool, gepekelde groenten, kurkuma, bloemkool, romanesco en een crumble van hazelnoot. Het zalfje mist een beetje smaak en pit, het kalfsvlees is zeer goed en geheel heeft een mooie presentatie.Vina Clara Antwerpen

We gaan onze 5-gangen verder met de Coquilles, structuren van rode biet, olie van biet en vanille en een crumble van zilver-ui en koffie. De rode biet komt in de vorm van een crème van gerookte biet en stukjes gemarineerde rode biet. De coquilles zijn goed gebakken en het geheel krijgt een leuke touch door de olie met vanille en de lekkere crumble. In het glas komt een IGP Pays Doc – Les Hauts de Janeil 2012 van grenache & sauvignon blanc van wijnmaker Francois Lurton.Vina Clara Antwerpen

Het volgende tussengerecht is een combinatie van netjes gebakken kalfszwezeriken, kalfswang, gestoofde witte kool & dille, een crème van pastinaak en gebakken schorseneren. Het geheel wordt afgewerkt met een lekkere jus van de kalfswangetjes. Isabelle gaat hierbij de Mexicaanse toer op met een Zinfadel L.A. Cetto 2012 uit de Mexicaanse Baja California.Vina Clara Antwerpen

Als hoofdgerecht serveert de chef vandaag wilde zeebaars met groene asperges uit Pertuis, een puree met oude Roeselare kaas, beukenzwammen en een mousseline van cepes. De mousseline is zeer lekker en mag zeker nog rijkelijker aanwezig zijn terwijl de oude kaas de puree iets te zwaar maakt in het geheel. De wine pairing is goed met een Saint-Véran 2011van het Domaine du Bois de Fée.Vina Clara Antwerpen

Het dessert vandaag is iets minder dan de vorige gerechten. Partjes bloedsinaasappel komen met het ijs en een curd van de bloedsinaasappel, spongecake, een crumble van kaneel en een cremeux met mascarpone en citrus. Ik heb graag zuren in een dessert maar hier zijn ze te nadrukkelijk aanwezig.Vina Clara Antwerpen

Na een zeer vlotte service kan Vina Clara zijn Gouden vork status met glans bevestigen. Chef Jef serveert een degelijke Frans-Belgische keuken waar hij zijn eigen invulling op een hedendaagse manier aan geeft. Het karaktervolle pand aan de rand van Deurne en Borgerhout vormt de ideale setting voor een avond genieten in stijl. CY Soon,

Be-Gusto

Vina Clara
ONLINE RESERVEREN
Karel De Preterlei 210, 2140 Borgerhout
TEl: +32 3 236 13 82
www.vinaclara.be
Maandag  & Dinsdag gesloten
Be-Gusto score: 14/20

 

 

Last updated by at .

Leave A Comment