Bicyclette – Antwerpen – Restaurantweek 3 tot 9 juni

BICYCLETTE – ANTWERPEN – RESTAURANTWEEK 3 TOT 9 JUNI

ONLINE RESERVEREN

Reeds enkele jaren vormen de Restaurantweek en Dining with stars een deel van mijn culinair verhaal. De ideale manier om enkele nieuwe culinaire spots te ontdekken en vooral een algemeen aanvaard excuus om veel te gaan eten! Volgende week is het eindelijk weer zover –de Restaurantweek – I am ready! Je kan dan voor €27,5 pp  (of € 22,5 voor de lunch) een gastronomisch 3-gangenmenu gaan eten bij een wijde selectie van restaurants (+10 tot 20 euro meer in Gault&Millau gequoteerde en sterrenrestaurants).

In volle voorbereiding voor deze nieuwe editie van de Restaurantweek, rolde er een bericht binnen of Be-Gusto een keer het menu op voorhand wil gaan degusteren. Gecharmeerd en gewapend met notitieboekje trokken we gisteren dan ook naar Bicyclette. Niet lukraak gekozen natuurlijk want het nieuwe Bicyclette werd nog maar enkele weken geleden geopend en maakte volgens insiders een veelbelovende start.

Bicyclette Antwerpen

Bicyclette Antwerpen

Restaurant Bicyclette – de nieuwe Bistro de Luxe – is gelegen aan de Mechelsesteenweg in Antwerpen en zal bij het groot publiek nog wel gekend zijn als het vroegere Greens. Het prachtige Patriciërshuis combineert authentieke en moderne invloeden op een harmonieuze manier samen. Het interieur werd vrij simplistisch en ongedwongen opgevat. Geen nappage op de tafels, een mooie houten vloer en stoeltjes in blank hout. Voelen we hier een lichte ‘Bistronomie’ twist. Op de eerste verdieping zijn er enkele schitterende ruimtes voor groepen en het paradepaardje van Bicyclette is de stadstuin. Een groene oase midden in de volkse buurt die misschien wel één van de mooiste terrassen van ’t Stad vormt.

Bezielers van dit project zijn Willem Van Den Broeck en Cosmo de Candia. Willem – beste Sommelier Prosper Montagné 2010 – kennen we nog van Cuistot en nadien Petit Cuistot. Deze culinaire duizendpoot zorgt voor de passende en niet alledaagse wijnen die Bicyclette moeten typeren. De Italo-Antwerpenaar Cosmo de Candia is ondermeer gekend van het gelijknamig restaurant in Boechout. Een tandem die van Bicyclette een waardige Bistro De Luxe moet maken. Voor het culinaire luik werd de jonge chef Tanguy Thys binnengehaald. Deze oud-leerling van Spermalie in Brugge was onder meer sous-chef bij Cuistot in Lier en restaurant Hippodroom in Antwerpen. Wij zijn benieuwd naar zijn vuurdoop als Chef de Cuisine.

We geven het startschot van de ‘restaurantweek tasting’ met een glaasje Crémant d’Alsace van Boesch – zero dosage en een canneloni van rundsvlees gevuld met een crème van champignons.

Canneloni

Canneloni van rundsvlees

Met een wijnkenner aan het roer laat ik mij graag begeleiden met aangepaste wijnen. Bij het voorgerecht weet Willem alvast mooi te pairen met een Riesling van het huis Kerpen, Wehlener Sonnenuhr 2012. Er zijn trouwens een 6-tal witte en 6 rode wijnen per glas verkrijgbaar. Het voorgerecht dat Tanguy serveert werpt zich meteen op als mijn favoriet van de avond. Makreel werd eerst lichtjes gerookt en nadien gegrild, de salade van krokante groenten, pecorino kaas en de Oosterse vinaigrette geven het gerecht de nodige beet en diepgang.

Makreel

Makreel

Met zijn hoofdgerecht kiest Tanguy voor een degelijk bistro gerecht. Het speenvarken werd licht gepekeld en rosé gegaard. Hierbij komt een artisjok poivrade, aardappelpuree en een dikke streep paprika crème. Het speenvarken is mooi gegaard en vol van smaak, verder heeft dit gerecht iets teveel paprika naar mijn mening. De rode begeleiding zit ook hier goed met een assemblage van Montepulciano en Sangiovese: Rosso Piceno 2010 van de Fattoria San Lorenzo.

Speenvarken

Speenvarken

We sluiten deze 3-gangen af met een biscuit Joconde, peer à la vanille, chocolade mousse en hazelnoot. In dit dessert mis ik harmonie. Misschien had ik dan toch beter de Blueberry Cheesecake van Willem’s tante moeten kiezen! Op de dessert kaart staan namelijk verschillende taarten van Tante Hedwig, beter bekend als Hedwig –de finaliste van het eerste seizoen Beste Hobbykok van Vlaanderen.

Boscuit Joconde

Biscuit Joconde

Met dit Restaurantweek menu aan 27,5€ doet Bicyclette zijn naam als no-nonsense bistro alle eer aan. De wijnen zijn ook duidelijk van degelijke kwaliteit en de keuze per glas is uitgebreid. Verwacht geen moleculair getover of gastronomische show, maar een portie oerdegelijke bistro gerechten gekruid met de nodige passie. Er zijn nog enkele tafeltjes beschikbaar en moest de zon er doorkomen dan is de tuin verzekerd een ‘place to be’. Volg zeker ook de Facebook pagina van Bicyclette!

Een korte analyse van het aanbod op de restaurantweek pagina leert ons dat er nog een aantal kwalitatieve restaurants tafeltjes vrij hebben. Aarzel dan ook niet te lang en schuif aan voor culinair plezier.

Je kan een tafeltje reserveren en jouw plaatsje verzekeren via deze rechtstreekse link: www.restaurantweek.be

De Restaurantweek loopt van  maandag 3 juni tot zondag 9 juni, met mogelijkheid voor lunch of diner.

We zijn alvast benieuwd naar jullie ervaringen!

Be-Gusto

 

Restaurantweek

Diningcity.com

Bicyclette Bistro De Luxe
ONLINE RESERVEREN
Mechelsesteenweg 76, 2018 Antwerpen
TEl: +32 3 257 77 07
www.brasseriebicyclette.be
Facebook ‘Bicyclette’
Maandag gesloten
Bicyclette Antwerpen

Bicyclette Antwerpen

 

 

Comments
One Response to “Bicyclette – Antwerpen – Restaurantweek 3 tot 9 juni”
  1. MyriamC says:

    Ik heb recent een Groupon gekocht voor Bicyclette. Ben zeer benieuwd. Ben enkele jaren geleden een keer bij Cuistot gaan eten en vond prijs/kwaliteit niet denderend (zeg maar: veel te duur voor wat het was). Hopelijk is dat hier anders. Nu ja, voor de prijs van een Groupon voucher kan je niet gefopt zijn natuurlijk.