A Priori – Haaltert

A Priori: “Art by modern cooking!”

Chef: Kristof Coppens

DIRECT ONLINE RESERVEREN

Eigentijds en een tikje eigenzinnig, dat is de beschrijving die Kristof Coppens van restaurant A Priori zijn keuken geeft. Het is deze slagzin die ons inspireert om op ontdekking te gaan naar A Priori. Restaurant A Priori ligt vlak aan de groene oase ‘Het Warandepark’ in centrum Haaltert.

Chef Kristof Coppens behoort tegenwoordig tot de vaste waardes in ons gastronomisch landschap. Na zijn opleiding ging hij onder meer aan de slag bij Apicus en ’t Laurierblad maar na meer dan 15 jaar is zijn eigen kookstijl duidelijk geëvolueerd en merkbaar. Kristof is een voorstander van de moleculaire & cryogene keuken maar hij gebruikt deze technieken enkel om zijn gerechten op een hoger niveau te tillen. Geen overkill dus maar een verhaal van constant bijsturen. A Priori serveert duidelijk een keuken die in beweging blijft. Stilstaan is duidelijk niet aan Coppens besteed want ook bij de JRE is hij zeer actief en als foodconsulent duikt hij vaak op in het buitenland om de Belgische gastronomie alle eer aan te doen. De recente oprichting van zijn online wine-shop ‘Gastro-wines’ is dan weer een soort van tussendoortje. Geen vrees echter voor restaurant bezoekers want Kristof is vooral in zijn keuken te vinden en zorgt samen met gastvrouw Carla Wauters voor een beleving die kan tellen.A Priori Haaltert - Kristof Coppens

Na het file-leed getrotseerd te hebben arriveren we in centrum Haaltert. De strakke voorgevel laat niet vermoeden dat er hier een gastronomische tempel huisvest, de stijl van het huis is duidelijk modern zowel qua bouw als inrichting en sluit zo naadloos aan op de keuken van Kristof. Donkere kleuren worden gecombineerd met het felgroene van de open keuken, de stoelen zijn comfortabel al missen we een tikkeltje gezelligheid in het strakke interieur. Door de grote ramen heb je een mooi zicht op het Warandepark van Haaltert.A Priori Haaltert

De à la carte van A priori is beperkt maar biedt het beste van het seizoen met versheid en kwaliteit centraal. Een 3 gangen lunch wordt gebracht aan 40€ en Kristof’s tasting menu wordt geprezen voor zijn prijs-kwaliteit, 4 gangen voor 64€ en 5 gangen voor 74€. In het kader van een resto.be actie genieten we samen met ‘The Belgian Taste Buds‘ van een 4-gangen menu van de chef, een uitbreiding op dit menu is jammer genoeg niet mogelijk volgens de jonge kelner.

Gin-tonic, het is een hype die tegenwoordig niet meer te vermijden is, de G&T trein stopte nog niet bij A priori en de Gin Tonic keuze is eerder beperkt. Bij de Bombay gin serveert Kristof echter een amuse die alle twijfels wegneemt. Een smaakbom vol verfijning geeft een start die kan tellen. Sardientje met een mousse van zeekraal, kersttomaatje en gel van tomaat. De tweede helft van onze Gin Tonic drinken we zonder mise en bouche.A Priori Haaltert

In het voorgerecht legt Kristof een Griekse twist, waarschijnlijk een inspiratie van zijn culinaire passages vorig jaar in Griekenland. Hij brengt een tartaar van Zwaardvis met een tzatziki, ijsje van rode ui en komkommer. Het gerecht smaakt intens, heeft finesse met frisheid en mooie zuren.A Priori Haaltert

Bij het volgende gerecht zitten we iets klassieker met meer pure smaken. Gebakken Zeetong met witte asperges, tuinbonen, bonenkruid en broccoli. De zeetong is perfect gebakken, zonder te verrassen een mooi geheel.A Priori Haaltert

Als hoofdgerecht volgt een mooi stukje lamsvlees. Het Lamsvlees komt met couscous, aubergine, olijven crème en een gel van gele paprika. Een bord vol stevigheid, pure en diepe smaken.A Priori Haaltert

De chef maakt even een pitstop met een staaltje moleculair geweld. Het klinkt zo simpel maar de Lychee sorbet die in de zaal met stikstof en het nodige show gehalte bereid wordt, is gewoonweg subliem. Zo rijk en fruitig van smaak, zacht in de mond smeltend naar een hoger niveau. Veruit één van de beste sorbets ooit gegeten en zonder afbreuk te doen aan de rest van het menu is dit met voorsprong het deeltje waarvoor ik terug zou keren.A Priori Haaltert

Als vervolg op ‘My sweet dreams’ brengt Coppens een Panna cotta met  speculoos, banaan, vanille, kumquat en chiboest. Niet meteen mijn favoriet van de avond maar de rijkelijke mignardises bij de koffie maken veel goed.A Priori Haaltert

A Priori HaaltertA Priori HaaltertBij de jonge bediening missen we de flair van een sommelier om het verhaal helemaal af te ronden. Chef Coppens toont met zijn gastronomische wandeling bij restaurant A Priori dat een avant-garde keuken een perfecte balans kan bieden aan een klassieke basis. Zonder de draad te verliezen experimenteert hij om de gerechten naar een hoger niveau te tillen. Met zijn stikstof sorbet uitspatting wist Coppens mij zelfs in vervoering te brengen, het zijn zo van die momenten die in een culinair jaarboek verschijnen!

Be-Gusto

A Priori
ONLINE RESERVEREN
Sint-Goriksplein 19, 9450 Haaltert
TEl: +32 53 83 89 54
www.a-priori.be
Zondag & maandag, zaterdag lunch gesloten
Be-Gusto score: 15/20

Comments are closed.