Likoké – Piet Huysentruyt – Les Vans FR

Likoké: “Piet Huysentruyt herboren”

Chef: Piet Huysentruyt        

 

Lees zeker ook ons meest recente artikel van Mei 2014!        

            

Pictures by ‘Shoot That Food‘; English review by ‘Belgian Taste Buds‘; 

Een bezoek aan restaurant Likoké van Piet Huysentruyt werd overduidelijk de topper van een wine & food tour door Frankrijk.

Wie de naam Piet Huysentruyt vernoemt denkt natuurlijk logischer wijze aan het televisiegeweld van weleer en de talrijke kookboeken die bijna alle huiskeukens opfleuren. Dat Piet jaren geleden ook een gastronomische tempel op de kaart zette in Wortegem-Petegem wordt al te vaak vergeten.  Het is net dit verhaal dat mij enorm nieuwsgierig maakte naar zijn nieuw project.Likoké - Les Vans France - Piet Huysentruyt

Hier en daar hadden we al begrepen dat Piet met een getalenteerd en creatief team serieus zou gaan knallen en dat hij graag zo snel mogelijk Likoké op de culinaire wereldkaart wou pinnen. Een hele uitdaging want hij ging niet voor de ‘easy’ way om in Vlaanderen, waar hij bruist van populariteit, een toprestaurant te openen. Hij koos daarentegen voor het authentieke en vrij afgelegen ‘Les Vans’ in de Franse Ardèche. Het pittoreske dorp vormt nochtans een uitstekend decor voor dit nieuwe verhaal: het leven volgt er nog het ritme van de natuur en de Middeleeuwse steegjes met Zuid-Franse charme ademen authenticiteit uit. Een decor dat perfect past bij de nieuwe stijl zo zal later blijken.Likoké - Les Vans France - Piet Huysentruyt

Likoké refereert niet alleen naar ‘likken is OK’ hoewel we daar later zullen op terugkomen. Deze naam werd in het bijzonder gekozen als hommage aan de vader van Piet. ‘Likoké’ is namelijk de bijnaam die Piets vader vroeger in Congo had, de likoké was een ongrijpbare en intelligente vis in de Congostroom. Het is onmiddellijk duidelijk dat Piet met Likoké een blik vol verhalen opentrekt en aan elk detail en gerecht zijn eigen historische of terroir invulling geeft.

Piet Huysentruyt

Piet Huysentruyt

Het gebouw waar vroeger jarenlang een bistro door Piet & Vero werd uitgebaat kreeg een volledige transformatie, alles werd van nul terug opgebouwd. Het resultaat is dan ook verbluffend; stijlvol en toch authentiek en intens gezellig. De stijl werd uitgetekend met stenen uit de Ardèche, drijfhout uit de Camargue, koevellen als bekleding en veel cederhout. Ook het interieur toont Piets karakter door het gebruik van felle kleuren in de moderne stoelen. Verwacht geen megagroot restaurant want beneden in dit boutiquerestaurant is er slechts plaats voor 16 personen en de open doorgeefkeuken waar je mister Piet himself kan vinden.Likoké - Les Vans France - Piet Huysentruyt

Op de tweede verdieping bevindt zich de hoofdkeuken met een gastentafel voor een 5-tal personen en een hoge buffettafel, als het ware in de keuken, voor twee foodies. Het is hier dat je in prime time het keuken team kan bezig zien. Op de derde verdieping heb je nog de patisserie en voorbereidingskeuken. Koken op drie niveau’s…het is eens iets anders dan in een huiskamer het 1-2-3 verhaal uit de doeken te doen!Likoké - Les Vans France - Piet Huysentruyt

Opvallend bij het opgaan van de trap is de grote foto van Piets vader in Congo en het zelfgemaakte kunstwerk ‘Van Koffieboon tot Olijf’. Dit kleurrijk kunstwerk beschrijft Piets levenspad en werd gecreëerd met een assemblage van ingrediënten zoals koffie, olijf, curry, inktvis en munt.Likoké - Les Vans France - Piet Huysentruyt

Als concept kondigde Piet reeds aan dat hij iedereen gastronomisch zou verrassen want het verhaal rond Likoké zou zijn culinaire levenscirkel rond maken. Likoké biedt een uitgebreide mogelijkheid van menu’s aan die variëren tussen 70€ (Ballade Ardechoise) – 120€ (Hommage à Likoké) & (Veggie Nature et legumes) – 160€ (Terre et Rivière). De wijnen werden vooral bij lokale wijnboeren geselecteerd door sommelier ‘Maité Reybrouck’. Deze sympathieke jonge dame liep onder anders stage bij De Librije, Sea Grill en Pastorale. Vandaag is zij vooral creatief bezig met het selecteren van betaalbare wijnen uit de Ardèche en de Rhônevallei. Zelden zag ik zoveel wijnen onder de 30€ op een wijnkaart van een klasse restaurant. Geniet mee van onze reis door het menu ‘Terre et Rivière’:

We nemen plaats aan de gastentafel in de keuken samen met het team van ‘WBPstars’ en ‘The Belgian Taste Buds’ en bereiden ons voor op een avond ‘terre et Rivière’. De terroir signatuur wordt onmiddellijk bevestigd met het serveren van een glaasje lokale ‘methode traditionnelle, de Chardonnay Brut Ardèchoise. Piet woont ondertussen al 15 jaar in de Ardeche en daar is het gebruikelijk om bij het onthaal worst met olijven te serveren. De amuses zijn dan ook een moderne creatie gebaseerd op deze twee ingrediënten; Saucisson & olijf:

Olijftakjes met polenta, besproeid met olijfolie aan tafel; Tomatenshot; Huisgemaakte chorizo saucisson die gedroogd werd in de schuur van de buurman; Saucisson maison met look; Brood met boter & gekonfijt mosterdzaad; Broodje gekapt, de West-Vlaamse toets; Olijftapenade ‘en boule’.Likoké - Les Vans France - Piet Huysentruyt Likoké - Les Vans France - Piet Huysentruyt

De mise en bouche wordt verdergezet met een smeuïge Brulée van ganzenlever & bloedworst, rode biet & gemarineerde groene appel.Likoké - Les Vans France - Piet Huysentruyt

Even later is het moment van keuken entertainer ‘Stijn Rotthier’ gekomen om de combinatie van scheermesjes, knolselder, granny smith appel en radijs af te werken met bevroren bleekselder, jonagold en stikstof. Knap en perfect op smaak.Likoké - Les Vans France - Piet Huysentruyt Likoké - Les Vans France - Piet Huysentruyt

Bij de vierde amuse, een koude gazpacho met mozzarella, krokant van pistache met ratatouille groenten en een praline van pesto & basilicum, heb ik al begrepen dat hier vanavond iets groots gaat gebeuren. Alle tafelgenoten knikken dit is een topper zowel qua textuur als smaakcohesie.Likoké - Les Vans France - Piet Huysentruyt Likoké - Les Vans France - Piet Huysentruyt

Moambe in de naam van mijn vader! Het eerste gerecht bruist van creativiteit, de klassieke Moambe, een Congolees stoofpotje met kip, peanuts en palmboter wordt hertekend en verfijnd gebracht . De kip sot-l’y-laisse met kippenlevertjes, kippenmaagjes, palmtapenade, tapioca, kipkrokant, peperoni en bananencrème is niet alleen een streling voor het oog maar imponeert ook met een verbluffend smakenpallet.Likoké - Les Vans France - Piet Huysentruyt Likoké - Les Vans France - Piet Huysentruyt

Sla is geen sla: De salade wordt aan tafel samengesteld en geserveerd in een cederhouten bol. Executive chef Wouter mengt de salade met een infusie van coconut olie & zomertruffel en hete azijn. Na een korte shake worden er kruiden, radijsscheuten, wortel scheuten, artisjok, ansjovis, muntmayonaise, gepekelde varkensneus met kappertjes, zuring, zomertruffel uit de Ardèche en bevroren melk toegevoegd. Indeed a salad is not a salad! Daarbij komt nog een omgekeerde salade: lauwe salade met een beignet van de varkensneus, flan van erwt- kappertjes-citroenverveine, schuim van amandelmelk en zomertruffel. Veel pure en herkenbare smaken worden op een haast perfecte manier verweven tot intens mondplezier.Likoké - Les Vans France - Piet Huysentruyt Likoké - Les Vans France - Piet Huysentruyt

Forel: Forel in combinatie met rivierkreeft, keien van gerookte forel, jus van venkel, gemarineerde venkel, nori en salty fingers. Als sidedish: komkommer, tartaar van forel, lardo, oesterblad, krokant varkensvet en venkel.Likoké - Les Vans France - Piet Huysentruyt

Zeebaars: Licht gebrande ‘Likoké’ Zeebaars wordt gedurfd geserveerd met kers, een sausje van kers, yoghurt crème, terrine van ganzenlever, koeienuier, bronzen venkel en wilde marjoleinbloem. Een creatieve uitspatting van jewelste die nog scoort ook, hier hoop ik stilletjes dat dit al het uitlikbord is maar het is wachten geblazen!Likoké - Les Vans France - Piet Huysentruyt Likoké - Les Vans France - Piet Huysentruyt

Kalf: Kalfsonglet met schuim van langoustine, gebakken zwezeriken, schijfje van kalfspoot, eendenlever, morieltjes en asperge. Het gerecht wordt afgewerkt met een jus van kalf-morieltjes-sherry-kardemom en als knipoog naar Congo bestrooid met koffie. Ook hier weet het team de klassieke ingrediënten en smaken met een haast perfecte finesse te herleiden richting een culinaire extase. Dit gerecht krijgt trouwens het gezelschap van een uitstekende Chateauneuf Du Pape, de Ch. De Vaudieu 2007.Likoké - Les Vans France - Piet Huysentruyt

Uitlikbord Likoké: Friet – Stoofvlees. Likken is meer dan OK, daar wacht ik al de hele avond op! Piet mocht nooit likken thuis maar voor hem persoonlijk is dit het grootste compliment dat je aan een chef kan geven. Vlees van de staart van kalf komt in combinatie met een crumble van brood, snot van ajuin en hoe kan het ook anders een dikke friet in ossenvet gebakken. Ruik ik hier de Vlaamse toets of is dit de laatste stuiptrekking van SOS piet? Ook in de Ardèche weet Maité een passend biertje bij deze stoverij te selecteren: de lokale Ceven Ale, op basis van honing van de kastanjeboom.Likoké - Les Vans France - Piet Huysentruyt

Likoké - Les Vans France - Piet HuysentruytGeitenkaas: Zachte geitenkaas wordt afgewerkt met stukjes vijg, sneeuw van geitenmelk (2jaar gefermenteerd), frisse zuring sorbet, siroop van acaciahoning, en een crumble van macadamia. Voor mij persoonlijk iets minder maar geitenkaas is dan ook minder mijn ding.Likoké - Les Vans France - Piet Huysentruyt

Meloen: Meloen in combinatie met een sorbet van groene paprika, gebrande paprika, meringue met peper en boter karamel. Dit gerecht gaat richting dessert-perfectie, intens op smaak, licht en gezond.Likoké - Les Vans France - Piet Huysentruyt

Het tweede dessert, aardbeien met een espuma van eekhoorntjesbrood, vlierbloesemazijn, siroop van acaciabloemen, rode vruchten sorbet en bosvruchten bevestigen alweer de trend van de ganse avond. Likoké gaat voluit voor creativiteit in combinatie met diepe rijke smaken.Likoké - Les Vans France - Piet Huysentruyt

Terwijl we op het terras genieten van de koffie smullen we nog van de Karnemelkwafeltjes van Piet’s moeder met stierenboter en een selectie van de beste chocolade saucissons. De bediening verloopt bij Likoké trouwens losjes en vrij ongedwongen zonder aan professionaliteit in te boeten. Likoké - Les Vans France - Piet Huysentruyt

Onderaan dit artikel kan je ook nog een weergave vinden van een truffel lunch die we bij Likoké mochten ervaren. Te veel om allemaal apart te beschrijven maar het dessert dat we die middag in primeur mochten proeven verdient een lofzang van jewelste. Een geheel van knolselder met vanilleijs van spek & truffel, jus van knolselder, chocolade crumble en ingekookte dadelazijn. Een hemels dessert dat mee in de lijst van ‘dish of the year’ gezet wordt! Dat Les Vans niet bij de deur ligt zou jullie niet moeten weerhouden om Likoké een bezoek te brengen. Het is een schitterende streek voor een korte break en voor de foodies onder ons zou een gastronomisch weekend steevast op de planning moeten komen. Het vliegtuig Brussel Lyon is een mogelijkheid maar ook de trein connectie Rijsel-Lyon is een perfect alternatief. Je vlakbij goedkoop overnachten in het 2* Hotel Le Carmel, een basic hotel in een oud klooster of kies voor een stijlvollere basis in het Auberge de Banne.

Voor diegenen die dachten dat Piet culinair uitgeblust is, think again! Ik heb nog nooit iemand zo dartel en passioneel weten scoren. Het is overduidelijk dat Piet met dit verhaal terug wil aanknopen waar het begon en dat hij weer plezier heeft in dit facet van de gastronomie. Die dag werden alle verwachtingen zwaar overtroffen en Likoké krijgt dan ook de stempel van paradijs voor fijnproevers. Het valt af te wachten hoe de Franse gidsen en criticasters gaan reageren op dit imponerende Vlaamse gastro verhaal met een trendy bediening. Ik goochel niet graag met sterretjes maar deze ervaring evenaart moeiteloos onze quotering van menig tweesterren restaurant. Het team dat hij wist samen te brengen is impressionant en deze prestatie, één maand na opening, daar wordt je toch even stil van. Dit team is nog lang niet uitverteld en ik kom dan ook graag terug om naar het vervolg verhaal te luisteren van deze topper van jewelste!

Be-Gusto

Likoké
7 Route de Païolive, 07140 Les Vans
TEl: +33 627 83 98 57
www.likoke.com
Juli & Augustus: Zondag gesloten
September: Zondag & Maandag gesloten
Oktober & November: Zondag, Maandag & Dinsdag gesloten
Be-Gusto score: 18/20

We genoten van een collectief bezoek samen met het team van wbpstars en de Belgian Taste Buds, de foto’s werden verzorgd door ‘Shoot that Food’! Artikel in het Engels

Een truffel lunch om te koesteren, een joint met extra arom’s:

Zomertruffel - Ardèche

Zomertruffel – Ardèche

Kaviaar van linzen-girolles-foie de canard-sepiones-dashi-zomertruffel

Kaviaar van linzen-girolles-foie de canard-sepiones-dashi-zomertruffel

Joint met salie & spek

Joint met salie & spek

Cepes-look-zwarte oiijf-schuim beurre noisette-zomertruffel

Cepes-look-zwarte olijf-schuim beurre noisette-zomertruffel

Truffelbal-wortel-gerookt eigeel-karnemelk

Truffelbal-wortel-gerookt eigeel-karnemelk

Tarbot-kalfshersenen-bloedworst crème-appelmoes-jus van scheermesjes-zomertruffel

Tarbot-kalfshersenen-bloedworst crème-appelmoes-jus van scheermesjes-zomertruffel

Langoustine-varkenskop-langoustineschuim-zomertruffel

Langoustine-varkenskop-langoustineschuim-zomertruffel

Charolais rund-merg-artisjokjus-melkschuim-zomertruffel

Charolais rund-merg-artisjokjus-melkschuim-zomertruffel

Geitenkaas-sneeuw van geitenmelk-cremeuse van geitenkaas-zomertrufel-honing & truffeljus

Geitenkaas-sneeuw van geitenmelk-cremeuse van geitenkaas-zomertrufel-honing & truffeljus

Knolselder-vanilleijs met spek & truffel-jus van knolselder-chocolade crumble-ingekookte dadelazijn

Knolselder-vanilleijs met spek & truffel-jus van knolselder-chocolade crumble-ingekookte dadelazijn

 

 

Comments
7 Responses to “Likoké – Piet Huysentruyt – Les Vans FR”
 1. Dat ziet er niet slecht uit. Gaat onmiddellijk op de wishlist!

 2. Bart says:

  Miljaar zeg… dat ziet er indrukwekkend uit. Zijn de prijzen van de menu’s inclusief wijnen/drank?

 3. begusto says:

  @Bart: De menu prijzen zijn exclusief drank maar er zijn wijn arrangementen met lokale toetsen voor slechts 25-35€. Ook zijn er wijnen per fles op de kaart vanaf 12€. Groetjes

 4. jan says:

  En het leuke is dat je een BOB wijnarrangement kan nemen. Scheelt in prijs en toch kan je proeven van heerlijke lokale wijn. Ik kan een bezoek aan iedereen aanraden, wij hebben er van genoten. Groetjes.

 5. PINOY WERNER says:

  BESTE,

  We zouden graag eens gaan eten bij chez piet daar we maar op 50km gelogeerd zijn vandaar.
  Ik lees dat U dit een aanrader vind.
  Wat zou U ons voorstellen , welke menu met of zonder wijnen?
  Wanneer zou ik moeten reserveren ( liefst zo vroeg mogelijk zeker )?
  We zijn daar de laatste week van juli en de eerste week van augustus.
  Hopend op nieuws terug dank ik U bij voorbaat.
  M.V.G.
  WERNER PINOY
  MENEN 8930

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] horen van een gepassioneerd verhaal over zijn restaurant en na het lezen van verschillende reviews (Be-gusto NL & Belgian Taste Buds ENG) besloten we toch om de trip te maken. Een rit van 2 uur door het […]