Fleur De Lin – Zele

Fleur de Lin: “gastronomisch genieten in Zele”

 ONLINE RESERVEREN
Lokerenbaan 100, 9240 Zele
 0032 52 44 45 00
www.restaurantfleurdelin.be

Chef: Lode De Roover

Reeds een paar maanden hebben we de carrière wending van Lode De Roover en Barbara Dhondt gevolgd. Niet verwonderlijk want twee ‘young potentials’ die besluiten om samen een stijlvol restaurant te openen dat verdient de nodige aandacht. Vorige week was het eindelijk zover. Voor hun restaurantproject Fleur De Lin kozen ze het serene Zele in Oost-Vlaanderen. Een kosmopolitisch concept in hartje Zele zal zeker de nodige lokale aandacht krijgen. Temeer omdat men als locatie koos voor de voormalige kantoorgebouwen van de nostalgische oude spinnerij Zevensterre. De naam “Fleur de Lin” staat voor vlasbloem en is dan ook een knipoog naar de spinnerij.

Een synergie tussen een oud leerling van hotelschool ‘Ter Groene Poorte’ en van ‘Ter Duinen’ dat is vuurwerk verzekerd! Lode De Roover legde nadien al een mooi parcours af. Via intermezzo’s bij Comme chez Soi, La Bergerie, De Lijsterbes en De Plezanten Hof  belandde hij uiteindelijk bij restaurant Eyckerhof in Bornem als sous-chef. In 2011 werd Lode uitgeroepen tot Eerste kok van België tijdens de kookwedstrijd Prosper Montagné. Zijn gerechten zag ik regelmatig passeren op de website van Food4Inspiration waardoor Fleur de Lin dan ook snel op de ‘to visit’ lijst kwam. Voor de vrouwelijke touch en professionele bediening zorgt Barbara Dhondt. Ook Barbara pronkt met een lijst vol van ervaring. Ze startte op jonge leeftijd in de familiezaak Salons Hof Ter Beke in Drongen. Nadien volgden nog het gereputeerde Apicius in Nederland, Hoa Soa in Vietnam en Centpourcent te Mechelen.Fleur De Lin - Zele

Tegenwoordig verwacht je van jonge mensen die een horeca start maken een vrij minimalistisch concept dat potentieel toont maar nog niet volledig af is. Bij Fleur de Lin kom je echter binnen in een totaalproject dat er reeds na één week staat. Een stijlvol klasse restaurant waar details reeds tot in de puntjes uitgewerkt zijn. In het eerste gedeelte een lounge-aperitief ruimte met een op maat gemaakte en gepersonaliseerde bar. De hoge plafonds van het indrukwekkende gebouw werden bewaard en akoestische elementen werden toegevoegd. Verder valt meteen de design verlichting op. Ook in het restaurant gedeelte imponeert de mooie industriële trendy look. De lange toog van de spinnerij werd bewaard en errond kwam een wijnklimaatkast. Aan de zijkant bleven de oude authentieke houten kantoorkasten behouden en perfect geïntegreerd. Dit alles afgewisseld met de moderne blauwe zeteltjes en genappeerde tafels geven Fleur de Lin de nodige klasse uitstraling. Het minder florerende zicht op de parking achteraan is dan ook de enige opmerking. Diezelfde lijn van perfectie werd ook naar de private dining room, het vergaderzaaltje en de toiletten doorgetrokken. De huisstijl en vormgeving is duidelijk af en dat mag Barbara grotendeels op haar conto schrijven. Mijn vraag naar wie de designer is werd dan ook breed glimlachend onthaald. Chapeau!Fleur De Lin - Zele

Fleur De Lin - ZeleDe kaart geeft een beperkte à la carte keuze met 4 voor en 4 hoofdgerechten, de nadruk ligt logischer wijze op de menu’s. Het 3-gangen marktmenu kan zowel voor lunch als diner (35€), behalve op zaterdag. Verder is er een 4-gangen menu ‘Ontdekken’ voor 60€ en een 5-gangen degustatiemenu ‘Genieten’ voor 68€. Voor 8€ meer krijg je dus een extra gerecht en extra pré-dessert, onze keuze is dan ook snel gemaakt. De wijnkaart is zeer uitgebreid met een mooie mix aan Europese betaalbare wijnen. We laten ons echter verrassen met een aangepast wijnarrangement (30€).Fleur De Lin - Zele

Fleur De Lin - ZeleReeds van bij het binnenkomen voel je rust in het aangename kader, dat wordt alleen nog maar beter wanneer we starten met een gin-tonic ‘Monkey 47 met Fever Tree’. Al van bij de amuses is het vrijwel direct merkbaar dat de keuken slechts na 1 week al redelijk op punt staat.

Amuse: Smaken van de zee, kroepoek met garnalenFleur De Lin Zele

Amuse: Wandeling door het bos, krokant met champignonFleur De Lin Zele

Amuse: Cremeux ganzenlever, tartaar van rode biet.Fleur De Lin Zele

Amuse: Mi-cuit van makreel met bloemkool, zeealgen en kaffir limoenFleur De Lin - Zele

Fleur De Lin - ZeleAls eerste gerecht serveert Lode een duo van Nieroogkreeft, koud & warm. Het koude gerecht komt met venkel, komkommer, Griekse yoghurt en een sausje van waterkers. Het sausje van waterkers smaakt perfect af, de yoghurt is licht overheersend. Het warme nieroogkreeftje wordt met een warme venkelsalade geserveerd. De salade is perfect van smaak, het kreeftje ook maar had iets minder lang gegaard mogen zijn. In het glas komt een frisse witte wijn, Domaine de Gournier 2012 uit de Cévennes regio in de Languedoc.Fleur De Lin - Zele

Fleur De Lin - ZeleLode heeft het goed begrepen, hij liet zich in de keuken niet alleen omringen door mannen met net zoals hij sterren ervaring maar hij schuwt ook de zaal niet. Regelmatig stuurt hij één van de koks mee om het gerecht voor te stellen of komt hij zelf serveren om zo het contact met de gasten te hebben. Een hedendaagse trend die ons goed smaakt. Het tweede voorgerecht is een mooi stukje zeebaars met tomaat, avocado crème, paksoi, kokkels, mosseltjes, koriander en een natuurjus met koriander. Het gerecht varieert zowel qua structuren als smaken.Fleur De Lin Zele

Met het tussengerecht, dat extra 8€ bordje nota bene, heeft Lode ons volledig overtuigd. Het buikspek serveert hij met Chinese bieslook, artisjok, rapen, paling, popcorn van varkenspoot en een jus van dashi. Voor diegene die twijfelen tussen de 4 of 5 gangen, dit is de kleine meerprijs meer dan waard, een topper. Diepe smaken, mooie afwisseling en perfecte cohesie. In het glas komt een volle en florale witte Portugese wijn: de Quinta do Ameal 2010 uit de Lima streek in Portugal van de Loureiro druif.Fleur De Lin - Zele

Het hoofgerecht wordt correct geserveerd maar is niet mijn favoriet, dat is persoonlijk want eend staat zelden op mijn menu. Aan de overkant van de tafel wel een brede glimlach bij het degusteren van de eend met pompoenstructuren, Eringi champignon, zilveruitjes, en een sausje van zilverui. De eend is mooi bruingebakken op zijn velkant en rosé vanbinnen.Fleur De Lin - Zele

Pré-dessert: Rabarber met ijs-gekoelde geitenmelk en citroentijmFleur De Lin Zele

Voor het dessert maakte Lode een variant op de Bounty, een Black & Gold versie waarbij hij verschillende structuren van chocolade en kokos combineert. Niet te zwaar met mooie diepe smaken en verfijnde toetsen, een dessert comme il faut. Ook bij de koffie wordt de tendens verdergezet, mooie borden, een perfecte presentatie en lekkere mignardises.Fleur De Lin Zele

Fleur De Lin - Zele Fleur De Lin ZeleOok voor het tempo waarop men de gerechten van deze culinaire wandeling wist te serveren moeten we het jonge koppel een pluim geven. Op de menukaart en flesjes water moesten we al wel een keer langer wachten maar dat kleine minpuntje werd met een knipoog en veel professionalisme weggewist. Het is duidelijk dat de recente opening van Fleur de Lin niet onopgemerkt voorbij zal gaan. Twee jonge ondernemers met veel potentieel verdienen dan ook de nodige aandacht. Een keukenteam dat amper één week na opening al zo geolied presteert, dat getuigt zeker van de nodige klasse. Lode en Barbara zijn er klaar voor, hopelijk is Zele ook klaar voor dit restaurant op hoog niveau.

Be-Gusto

Fleur De Lin,
Lokerenbaan 100, 9240 Zele
TEl: +32 52 44 45 00
www.restaurantfleurdelin.be
Maandag & Dinsdag, zaterdag middag gesloten
Be-Gusto score: 15/20Fleur De Lin - Zele
 
Comments
8 Responses to “Fleur De Lin – Zele”
 1. Dat gaan we onthouden. Ziet er goed uit!

 2. Jan Van de Steene says:

  Wij hebben zondag langs geweest en het was gewoon superrrrrrrrrrr ik ga nog langs komen.
  Proficiat Lode en Barbara doe zo verder

 3. De Moor Mady says:

  Op jullie aanraden al een reservatie gemaakt.

 4. manu desutter says:

  Al meer dan een week geleden dat wij genoten van een uitzonderlijke keuken maar ook van het attentvol onthaal en bediening.Wij spreken onder ons nog steeds van deze mooie onvergetelijke dag en vertellen het uiteraard verder aan vrienden en kennissen.Wij zijn fier op “onze” Eerste Kok van Belgie en komen zeker terug.Ondertussen oprecht succes toegewenst.

 5. De Moor Mady says:

  Ondertussen al eens lang geweest, het is spectaculair, van het begin tot het einde, een woord

  perfect. Alles verloopt vlot, de ontvangst en bediening zeer professioneel. ieder bord is uiterst verzorgd,

  de smaken zijn subtiel en zeker de presentatie ook een streling voor het oog. Met het brood wil men nog

  het laatste restje oppeuzelen. Vanaf het eerste hapje tot de laatste gourmandise was het de naam

  ‘gastronomie’ zeker waard. Proficiat, zeker doorvertellen.

 6. De Boeck Niki says:

  Was een superbeleving! Alles was tot in de puntjes verzorgd! Degustatiemenu was delicieus!
  Ook de sfeer en de prachtige inrichting laat toe om maximaal te genieten.
  Wat we dan ook gedaan hebben!

  Dank en zeker tot binnenkort,
  Niki en vriendinnen

 7. Stephan says:

  Het eten was super van aperitief tot dessert. Jammer dat men bij een tafel van acht personen niet meer toelaat om na de koffie nog een laatste drankje te nuttigen om 00u20 terwijl we de menu met zes gangen hadden bestelt. Nooit eerder meegemaakt.

 8. Uitgerookt says:

  Een warme zomeravond was een ideaal moment om op het gezellige terras van Fleur de Lin de 6-gangen menu te degusteren. Sublieme gerechten werden als schilderijtjes geserveerd. Alles piekfijn, tot de tafel naast ons een stel kettingrokers de pret en vooral de smaak kwamen bederven.
  Een opmerking hierover aan het personeel werd weggelachen.
  Jammer, maar hier komen wij niet meer terug!