Spaans Dak – Heverlee / Leuven

Spaans Dak: “Moderne fijnproeverij aan de zoete waters”

Chef: Michel Uyttendaele & Remco Kramer

DIRECT ONLINE RESERVEREN

Restaurant Spaans Dak in Heverlee werd mij reeds meermaals door blog-collega’s ‘Sven: The Belgian Taste Buds’ & ‘Kristof Verheyden: Le Gourmand Belge’ aangeprezen. Niet alleen zou je daar aan de Zoete Waters van Heverlee kunnen genieten van een mooie verfijnde keuken maar restaurant Spaans Dak zou ook borg staan voor één van de betere prijs/kwaliteit deals van de omgeving. Een verhaal dat we in hun bijzijn dan ook maar al te graag gingen ontdekken!Spaans Dak Heverlee

Al van bij de aankomst imponeert de schitterende ligging aan de rand van het Meerdaalwoud en het recreatiedomein ‘Zoete Waters’. Ooit behoorde het historisch gebouw toe aan de koning van Spanje ‘Karel V’, vandaar heeft het zijn naam ‘Spaans Dak’ dan ook te danken. Later werd het als jachthuis gebruikt. Het interieur werd recentelijk volledig gemoderniseerd. Strakke tafels en moderne witte kuipstoeltjes worden geaccentueerd met lichtelementen en kleurrijke kunstobjecten. Wanneer je het gebouw van buiten ziet zou je zeker dit interieur niet verwachten, wat ons betreft een meer dan geslaagde metamorfose.Spaans Dak Heverlee

Chef en inspirator van dit geheel is reeds 20 jaar Michel Uyttendaele. We mogen Spaans Dak tegenwoordig plaatsen in de categorie van familiezaken want ook zijn zonen Jonathan (keuken) en Kristof (sommelier) werken in de zaak. Verder laat Michel zich in de keuken nog assisteren door Remco Kramer. Ik laat mij vertellen dat deze heren qua keuken evolutie nooit stil zitten. Talrijke buitenlandse workshops, stages en het gebruik van allerlei moderne apparatuur zorgen ervoor dat deze creatieve hedendaagse keuken nooit verveelt. Er is een beperkte à la carte kaart maar de nadruk ligt duidelijk op de menu’s. Een 3-gangen verrassingsmenu kan zowel ’s middags als ’s avonds genomen worden (38€). Verder is er een 4-gangen degustatiemenu ‘Zee’ voor 58€ en ook een 4-gangen fijnproeversmenu voor 60€. Het begeleidende wijnarrangement zit economisch perfect op 20€. Voor het 5-gangen fijnproeversmenu betaal je 72€.

We leggen ons culinaire lot vandaag in de handen van Chef Michel Uyttendaele met een volledige carte blanche doorheen zijn menukaart.

Big Thanks aan Adriaan van ‘Shoot That Food voor het verzorgen van de foto’s terwijl wij gezellig degusteerden.

Een diner starten met een creatieve kwaliteits Gin-Tonic scoort tegenwoordig altijd. Dat is vandaag zeker het geval met de Hendrick’s gin en Fentimans tonic, geserveerd met een stengeltje citroengras en een ijsblokje ingevroren met een schijf komkommer. De signatuur en het kwaliteitsniveau van de keuken is vaak al merkbaar van bij de amuses, conclusie: de nagel op zijn kop. Als dit de weg is die we vandaag inslaan dan zitten we gegarandeerd goed. Zowel qua originaliteit, verfijning en smaakcohesie weet het keukenteam mij volledig te overtuigen. Een bezoek aan Spaans Dak is nu al de reis meer dan waard!

Gerookte paling met haringkaviaar, appel, selder, zure room en geserveerd in een kaviaarblikSpaans Dak Heverlee

TomatenchampagneSpaans Dak Heverlee

Hollands maatje met gemarineerde sjalot en een dipsaus van mascarpone, citroen en Hasseltse jenever.Spaans Dak Heverlee

IbericohamSpaans Dak Heverlee

Roos op tafel met appelcarpaccio geparfumeerd met rozenwater en limoenSpaans Dak Heverlee

Het eerste gerecht is een voorgerecht dat die week bij de lunchmenu gegeven werd. Canadese kreeft, zalfje van de galangaplant, Sushirijst op smaak gebracht met krab en komkommertexturen. Een topper zowel qua smaakcohesie, presentatie en textuur, de lunchers die week hadden duidelijk goed gekozen. In het glas schenkt sommelier Kristof Uyttendaele een sauvignon blanc Viu Manent ‘Secret’ 2012.Spaans Dak Heverlee

Het volgende gerecht is een duo van Runds: Rundstataki met texturen van daikon rammenas en  apart een Rundstartaar met groentjes die klassiek gezien in de Belgian Pickles zitten maar dan afzonderlijk geserveerd en lichtjes gemarineerd. Als afwerking gebruikt de chef een dooier gemaakt van pickles. Origineel en ook hier zitten de smaken weer goed. Als wijnbegeleiding zorgt de Hippocampe 2011 van het domein Richemer-IGP Côtes de Thau voor de juiste balans.Spaans Dak Heverlee

Spaans Dak HeverleeDe chef volgt met een stukje gestoomde tarbot met een cake van zwarte olijven, crunh van zwarte olijven, dressing van zwarte olijven en ansjovis met zure room. Als afwerking ligt er ook nog een granité van tomaat, gel van tomaat, gemarineerde tomaat en chlorofyl van peterselie. Een gerecht vol van verschillende technieken en smaken. Tarbot heb ik persoonlijk liever gegrild of gebakken en in dit gerecht mis ik ook een beetje structuur. In het glas komt de chenin blanc Secateurs 2012 van Badenhorst, een domein in het Zuid –Afrikaanse Swartland.Spaans Dak Heverlee

De visuele perfectie bereikt Uyttendaele met zijn creatie van Langoustines met een sausje op basis van groene appel en sugar snap bonen. Hierbij komt nog een carpaccio van appel, appelbloesem en passievruchtpitjes. Een verrassende combinatie die niet alleen scoort qua uitzicht maar ook volledig in balans zit qua smaken. De Chardonnay Côtes d’Auxerre 2012 van Pascal Bouchard bekrachtigde dit positieve verhaal.Spaans Dak Heverlee

In een mooi strak tempo volgt men met de gebakken pladijs, gebakken distelzwam, salade van Chinese kool, gemarineerde spitskool & sjalot en poeder van hazelnoot. Aan tafel werd de pladijs gelakt met een hazelnoot mayonaise. Een perfect gebakken pladijs wordt creatief gebracht zonder zot te doen, mooie diepe smaken zorgen voor de haast perfecte samenhang. De wijn-pairing bij dit gerecht is wel een sisser want de Bordeaux rosé van Ch. Phélan Ségur 2012 uit Saint-Estephe kan dit gerecht absoluut niet aan.Spaans Dak Heverlee

Chef Uyttendaele krijgt er niet genoeg van en ondanks een vol restaurant serveert hij met een perfecte timing een stukje gebakken Mechelse koekoek met de gillardeau-oester in tempura gegaard. Hierbij komt ook nog eidooier gebrand met parmezaanse kaas, mini courgette-aubergine-venkel, een boterpuree, ijspegel knol en een saus op basis van rozemarijn. Een hoofdgerecht dat alweer getuigt van een hoog niveau en goede techniekbeheersing. Wel zou ik waakzaam blijven om niet teveel ingrediënten in één bord te gebruiken, ‘less is more’ is vaak een goede oplossing. Ook hier was de wijnkeuze minder met een Pinot Noir van Loron & Fils, een VDP die veel te weinig body had.Spaans Dak Heverlee

Als alternatief voor de sorbet, maar dan na het hoofdgerecht wordt er hier een ‘yuzu shot’ gegeven.Spaans Dak Heverlee

We volgen met een Assortiment Belgische Kazen. Een terroir beslissing die vaker genomen mag worden. Op het bord komt Caprice de chevron(zachte geitenkaas); Patachouffe; Le petit Fagnou in bier gewassen; Le Bailli en de blauwschimmel Grevenbroeker. Als afwerking gebruikt de chef nog een salsa van selder en sjalot, portozalf, chutney van abrikoos, Vijgenbrood, honingfocaccia, confituur van kruisbessen en een wafel op basis van noten. Indeed: too much information!Spaans Dak Heverlee

Om af te sluiten gaat men niet de zoete toer op maar wordt een middenweg gezocht door een zurige combinatie rond groenten te serveren. Zandkoekjes met een mousse van kervel, poeder van kervel, sorbet van zuring, meringue van zuring en een gazpacho van wortel en selder. Qua creativiteit en presentatie een grote chapeau. Aan tafel zijn de meningen enorm verdeeld van laaiend enthousiast tot creatief tevreden maar niet overtuigd. Wat mij betreft heeft dit gerecht iets teveel zuren om af te sluiten al waardeer ik wel de lichte manier om een food-degustatie af te sluiten. Als wijnbegeleiding hierbij kiest sommelier Kristof voor een mooie Chardonnay, de Almenkerk 2011 uit de Elgin regio in Zuid-Afrika.Spaans Dak Heverlee

De lofzang die restaurant Spaans Dak kreeg van mijn collega bloggers wordt volledig bevestigd. Een familiezaak waar men nooit stilstaat maar creatief mee-evolueert. Dat Spaans Dak rond Leuven bekend staat voor zijn goede prijs/kwaliteit verhouding is dan ook volledig terecht. Ondanks de afstand is dit zeker een adres om te onthouden en terug te bezoeken.

Foto’s by ‘Shoot That Food’

Be-Gusto

Restaurant Spaans Dak
ONLINE RESERVEREN
Maurits Noëstraat 2, 3050 Oud-Heverlee
TEl: +32 16 47 33 33
www.spaansdak.be
Maandag & Dinsdag gesloten
Be-Gusto score: 15,5/20
Prijs/kwaliteit: 16,5/20
Comments
One Response to “Spaans Dak – Heverlee / Leuven”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] het de chef is van restaurant Spaans Dak in Oud-Heverlee, waarover ik van heren Belgian Taste Buds, Be-Gusto en Le Gourmand Belge al lovende verslagen had gelezen. En dus zeker als het van een restaurant is […]