Bistro Bis – Tongeren

Bistro Bis Tongeren: “Rock ’n roll in het Biessenhuys”

Chef: Johan Haiverlain; Inspired by Magis Tongeren – Dimitry Leysens & Aagje Moens

ONLINE RESERVEREN          

Zie ook ons meest recente artikel        

Bistro BIS, nu ook elke maandagavond open vanaf 18.30u! (Enkel 5 gangen, 39€)    

Bistro Bis is het verlengstuk van de sterrenzaak Magis in Tongeren. De eerste verdieping van het Biessenhuys, waar Magis gevestigd is, werd omgebouwd naar een passend decor voor een nieuw ongedwongen bistronomie verhaal. Toen Dimitry Lysens en Aagje Moens hoorden dat Johan Haiverlain, hun vroegere sous chef bij Magis, het idee had een bistro te openen, was Bistro Bis een feit. Johan kreeg de kans om zijn droom waar te maken en het Biessenhuys een meer funky karakter te geven.Bistro Bis Tongeren

Picture by Shoot That Food

Picture by Shoot That Food

Johan Haiverlain kent het huis als geen ander. Jarenlang was hij werkzaam in het Biessenhuys en nadien ook als sous-chef bij Magis. Tussendoor ging hij regelmatig reizen, hij verrijkte zijn culinaire bagage en nu is hij klaar voor een stevige dosis food-rock. Johan verkiest om dingen eenvoudig te houden en dat wordt ook weerspiegeld in het interieur. Bistro Bis doet mij een beetje denken aan een nieuwe versie van een American Saloon maar dan met een vleugje rock gehalte. De bar werd gedecoreerd met kurken en over de ganse lengte van de bistro staat er in het midden een hoge gastentafel met ruwhouten blad.

Picture by Shoot That Food

Picture by Shoot That Food

Dimitri Leysens heeft met Johan de ideale chef gevonden voor zijn nieuw concept. Johan meldt ons dat alle aandacht naar het product gaat en hij serveert dan ook eenvoudige maar pure gerechten met een seizoensgebonden twist. In de keuken wordt Johan geassisteerd door Dirk Duchateau, een tandem die duidelijk werkt. Het à la carte verhaal wordt beperkt gehouden met 3 voorgerechten, 3 hoofdgerechten en 3 desserts. Met het 3 gangen keuzemenu uit deze gerechten (35€) wordt ingespeeld op een meer laagdrempelig prijsverhaal. Elke eerste zondag van de maand is het knallen bij Bistro Bis want dan serveert men met het Bis-Off menu 8 kleine gerechten voor 49€.

Picture by Shoot That Food

Picture by Shoot That Food

Bij aankomst ga je via de ingang van restaurant Magis de trap omhoog naar een nieuwe beleving. We worden vriendelijk ontvangen door gastheer & sommelier Yannick Roemers en kiezen unaniem voor het Bis-Off menu. Yannick past trouwens perfect in dit concept. Op een gedreven manier vertelt hij over het aanbod natuurwijnen en streekgebonden alternatieven om de Bis-Off wandeling te vergezellen. Aan de overkant kiest partner in crime ‘Belgian Taste Buds’ voor het champagnebier Bzart blond. Samen met  ‘Le Gourmand Belge’ kiezen we voor een glas ‘Robijn’ Rosé Brut Nature, een Methode traditionnelle uit Jesseren bij Borgloon. Thanks Kristof & Sven for the picture assistance.

Picture by Shoot That Food

Picture by Shoot That Food

De amuses worden geserveerd op een boomstronk. Kalamata olijven, Krokantje Pane Carasau (Sardinië), rolletje van snijbiet en Huisgemarineerde zalm in whisky.Bistro Bis Tongeren

Huisgebakken zuurdesem brood

Rode biet met ricotta & esdoornsiroop. Eenvoud en puurheid, wat mij betreft echter een aarzelende start met iets te weinig pit en diepgang.Bistro Bis Tongeren

In het glas komt dan weer één van mijn favorieten, de schitterende ‘Le petit Beaufort brut’, bubbels van het Domaine Alice Beaufort.Bistro Bis Tongeren

Eend, mimosa met bieslook, frisee, kwartelei. Het is vooral de goed op smaak gebrachte mimosa die hier een perfecte balans geeft aan dit voorgerecht. Als wine-pairing serveert Yannick de Insolite 2011, een Vin de table gebotteld door Optimbulles in Hasselt-Jesseren. Ik ben aangenaam verrast over de kwaliteit van deze Limburgse wijn.Bistro Bis Tongeren Bistro Bis Tongeren

Soepje van tetragon bladspinazie & Bouchotmosseltjes met saffraan room. Een niet voor de hand liggende combinatie van tetragon en saffraan die onverwacht goed scoort.Bistro Bis Tongeren

Cepes, appelboter emulsie, charcuterie van andouillette. De cepes zijn perfect gekruid en hebben nog de nodige structuur, het plakje andouillette is een mooie toevoeging aan dit gerecht.Bistro Bis Tongeren

Bonito, coco de pinpoul peulvruchten, gekonfijte look, paprika en artisjok. In het glas serveert Yannick een biologische klepper uit de Beaujolais. De Morgon van Lapierre heeft door het gebruik van de Gamay druif met semi maceration carbonique, schitterende kers & violet aroma’s.Bistro Bis Tongeren

Duo van varken: schouder met krokante korst en ribben gegaard in de green egg & nadien gelakt, wortel en koolrabi. Het succesverhaal van de avond daar zijn we het allemaal over eens. Deze ribbetjes, perfect gegaard en met een sublieme smaaktoevoeging door het lakken, zijn overduidelijk voor herhaling vatbaar. Hier lust ik wel een ‘rack’ van!Bistro Bis Tongeren

Warme manigodine Savoie kaas, kweepeer, zuring en een crumble van zuurdesembrood. Als begeleiding komt een prachtige licht zoete Sylvaner.  De sylvaner druiven van deze L’Hermitage Zellberg ’98 van Julien Mayer, zijn aangetast door botritys en worden op een natuurlijke wijze en zonder ouillage gevinifieerd. Een uitstekende pairing bij dit kaasgerecht.Bistro Bis Tongeren

Structuren van appel met ijs van melkconfituurBistro Bis Tongeren

Chocolade wafel, sorbet van chocolade & framboos. Dit mooi uitgebalanceerde dessert is niet te zwaar en de sorbet is mooi zacht. Als begeleiding kiezen we voor de Bzart Kriekenlambiek brut nature. Deze lambiek van brouwerij Oud Beersel wordt gebrouwen volgens de méthode traditionelle.Bistro Bis Tongeren

Bistro Bis TongerenVroeger werd de eerste verdieping van restaurant Magis gebruikt voor privé feestjes, vandaag kan je er terecht voor een stevige portie no-nonsense genieten. Een verhaal dat duidelijk past bij Johan, Yannick en Dirk. Dat de barstoelen minder comfort geven vergeet je quasi onmiddellijk door een stevige portie pure-food. Gerechten met slechts enkele ingrediënten worden met veel respect voor het product geserveerd. De seizoens- en streekgebonden touch is nooit ver weg en voor de begeleiding kiest men voor natuurlijke wijnen en bieren. Bistro Bis toont dat met een minimalistische approach een uiterst gezellig verhaal geschreven kan worden. Wat ons betreft een dikke ‘Bis’,

Be-Gusto

Bistro Bis
ONLINE RESERVEREN  
Hemelingenstraat 23, 3700 Tongeren
TEl: +32 12 74 34 66
www.bistrobis.be
Vrijdag, Zaterdag, Zondag en maandagavond geopend van 18u30-22u
Be-Gusto score: 14,5/20
Prijs/kwaliteit: 16/20
Picture by Shoot That Food

Picture by Shoot That Food

 

Comments are closed.