La Source – Lanaken
La Source: “Culinair genieten in het groen”
Chef: Ralf Berendsen
Bij aanvang van het culinaire jaar was één van de voornemens om meer mijn geboortestreek op te zoeken en culinair Limburg eens grondiger te verkennen. Na een zeer geslaagd bezoek aan restaurant De Kristalijn te Genk gaan we vandaag op zoek naar het verhaal rond ‘restaurant La Source’ van Hostellerie La Butte aux Bois dat uitgebaat wordt door dezelfde familie. Zowel La Source als De Kristalijn worden de laatste tijd geroemd voor hun culinaire evolutie en zijn vaandeldragers voor het Limburgs gastro-toerisme.
Restaurant La Source is de gastronomische verademing van hotel La Butte aux Bois. La Butte aux Bois of ‘Het heuveltje in de bossen’ is reeds jaren bekend voor zijn klassevol verblijfstoerisme en telt 41 luxe kamers. Het Aquamarijn wellness center hoort bij de beste van het land. Enkele jaren geleden besliste eigenaar Eric Bullens om de keuken van restaurant La Source volledig te splitsen van de Bistro ‘Het Binnenhof’. Een aanpak die loont want La Source wordt meer en meer geprezen voor zijn uitstekende keuken in een aangenaam decor.
Toen chef Danny Vanderhoven enkele jaren geleden besloot zijn eigen zaak op te starten in Rekem werd Ralf Berendsen aangesteld als Executive chef van restaurant La Source. Door zijn internationale ervaring bij meerdere gereputeerde huizen zoals Kasteel Wittem, Im Schiffchen-Dusseldorf, Zur Traube-Grevenbroich en Cas Spijkers was Berendsen de ideale man om voor La Source de bron te vormen van de verdere culinaire evolutie. Berendsen wordt namelijk bij de grote talenten gerekend van de Oostelijke contreien.
Onder het toeziend oog van directeur Marc Alofs werd het interieur licht opgefrist en het terras aan de beeldentuin is een absolute zomerse must. Zoals je zou verwachten in een ridderlijke manoir zijn de tafels strak gedekt met zilveren bestek. De ruime comfortabele stoelen en zware gordijnen geven een beetje chateau grandeur. Mijn tafelgenoot weet mij te vertellen dat gastvrouw Bianca Harteman een absolute topper is op het gebied van gastvrijheid. Zij is vandaag helaas niet aanwezig maar de bediening wordt professioneel gedirigeerd door maître Kevin Vondenhoff en Sommelier Robert Penseel.
Chef Ralf Berendsen serveert een verfijnde gastronomische keuken. Pure en herkenbare smaken moeten centraal staan maar worden geaccentueerd door hedendaagse technieken. Uiteraard kan er bij La Source uitgebreid à la carte gegeten worden maar er is ook een creatief menu ‘Gourmand Relais & Châteaux’. Dit menu kan van 4 tot 7 gangen samengesteld worden; 4-gangen(65€), 5-gangen(75€), 6-gangen(89€), 7-gangen(99€). Op deze midweek avond kiezen we voor de 4-gangen. Sommelier Penseel serveert hierbij een aangepast wijnarrangement (26,5€) maar je kan ook gaan voor de upgrade met prestige wijnen (39,5€).
Het zomert nog even na en dat laat ons toe te genieten van de creatieve chefs wandeling van op het terras. De ginkaart is verrassend genoeg zeer beperkt en ik kies dan ook de aperitief Maison. De ‘Hugo La Source’ is een licht aperitief geïnspireerd door Zuid-Tirol. Vlierbloesemsiroop wordt gemixt met verse munt, limoen, droge witte wijn en een beetje soda water. Lekker fris en het zomergevoel is volledig terug. Met zicht op het bosrijke groen ben ik vrijwel direct zen en klaar voor de amuse-dans.
Amuse: Lolly van ganzenlever en kers
Amuse: Cake van truffel en Parmezaan
Amuse: Bonbon van gerookte haring met een kwartelei op 20° gegaard
Amuse: Flan van gamba met handgepelde grijze garnaal
Amuse: Gazpacho met mango & paprika
Met het eerste voorgerecht geeft de chef al meteen zijn signatuur af. De St. Jacobsschelpen worden verfijnd gecombineerd met structuren van butternut pompoen, couscous met ras el hanout kruiden en citrus. Apart serveert hij nog een warme bereiding van St. Jacobsschelp die gegratineerd werd met een bearnaisesaus. In het glas schenkt Penseel een uitstekende minerale riesling, Schmitges Erdener Tarppchen van 2012.
Wat volgt is een uitstekend gegaard stukje kabeljauw met koningskrab, een olie van Ducca, crumble van pinda, peulvruchten en fregola pasta. Een mooie combinatie waar de ingrediënten nog puur naar voor komen. Een vleugje extra pit in het gerecht had wel op zijn plaats geweest. Het is hier dat sommelier Penseel mee de show steelt want zijn Quincy van het domein Lecomte Millésime 2011 is een perfecte match en vooral super lekker door zijn harmonie van fraîcheur en floraliteit.
Als grosse pièce serveert Berendsen Patrijs die in de roner gegaard werd op 63° met diverse koolsoorten, eekhoorntjesbrood en een natuurlijke jus. Ook hier weer een degelijke portie met respect voor het product en gecombineerd met enkele verfijnde toetsen. De St. Emillion die in het glas komt is van mindere kwaliteit.
We eindigen het menu ‘Relais & Châteaux’ met een uitgekiend dessert. Diverse structuren van melk, zijnde melkkrokant-meringue & ijs, komen met passievrucht en macadamia noten. Hier bevestigd Berendsen dat hij gerechten kan brengen die perfect in balans zijn. Afwisselende texturen met de nodige frisheid en diepe smaken zorgen voor een perfecte afsluiter. Als pairing besluit Penseel ook met een perfecte match door ons de Montgilet – Les Trois Schistes te serveren. Een Coteaux de l’Aubance van Victor & Vincent Lebreton.
Alvorens te starten met de koffie worden de Mignardises voorgesteld op een eetbaar blad.
Restaurant La Source heeft op het eerste zicht een vrij klassieke invulling maar Chef Ralf Berendsen weet dat met creatieve combinaties stijlvol aan te vullen. De laatste jaren ging duidelijk meer aandacht naar het gastronomisch restaurant en dat lijkt zijn vruchten af te werpen. Het wordt dus uitkijken naar de erkenning die de culinaire gidsen in November aan dit verhaal zullen geven. Onze zegen hebben ze in ieder geval volledig. Hostellerie La Butte aux Bois noteren we met stip als één van die adresjes waar men zich eens serieus in de watten kan laten leggen. Gastro-toerisme ten top!
Be-Gusto
La Source, Domein La Butte aux Bois ONLINE RESERVEREN Paalsteenlaan 90, 3620 Lanaken TEl: +32 89 73 97 77 www.restaurantlasource.be Zondag & Maandag, zaterdag middag gesloten Be-Gusto score: 16/20