De Kristalijn – Genk

De Kristalijn: “Een kosmopolitische parel in het groen”

Chef: Koen Somers

Een tweetal jaar geleden verhuisde ‘Restaurant De Kristalijn’ een kleine 100 meter: een minimaal gegeven dat een grote impact bleek te hebben. Door het restaurant van Hotel Stiemerheide extra aandacht te geven en letterlijk plus figuurlijk op een sokkel te plaatsen, bloeide het dreamteam achter dit culinaire verhaal helemaal open. Een beslissing die eigenaar ‘Eric Bullens’ en directeur ‘Jos Schols’ zich waarschijnlijk nooit beklaagden want De Kristalijn slaagde erin om in een korte periode mee de gastronomische Limburgse kaart te kleuren. De stijgende waardering van Gault&Millau en de toekenning van een rijzende ster (espoir) door Michelin waren dan ook een logisch gevolg. Restaurant De Kristalijn stond al enige tijd op onze wishlist te pronken en met een rugzak vol Limburgse roots gingen we dan ook op ontdekking in het groen.

Het nieuwe hypermoderne gebouw, een kubusvormige blok, zweeft als het ware te midden van het groene landschap. In het interieur werden deze strakke lijnen doorgetrokken met veel glas, warme kleuren en een immense open keuken. De zeteltjes zijn zeer comfortabel en de stijlvolle verlichting fleurt het geheel op.De Kristalijn - Genk

Chef ‘Koen Somers’ komt niet zo vaak in de media picture maar is ondertussen reeds 13 jaar gastheer aan het fornuis. Na de verhuis ontbolsterde hij samen met zijn keukenteam in een stroomversnelling naar een hoger niveau. De open keuken kon hij volledig zelf mee uittekenen en dat moet een enorme drijfveer gegeven hebben. Dit is vandaag duidelijk merkbaar in zijn keuken waar passie, precisie en verfijning zorgen voor culinaire hoogstandjes. Aan ervaring geen gebrek bij De Kristalijn want Maître ‘Guido Rogiers’ was maar liefst 26 jaar lang gastheer van het gereputeerde Clos St. Denis. Deze ervaring wordt subliem gecombineerd met de finesse van sommelier Jennifer Silvius. Deze ambitieuze dame uit Friesland wist vorig jaar nog de titel ‘Sommelier of the Year’ te bemachtigen tijdens het Gault&Millau wine event in Antwerpen.De Kristalijn - Genk De Kristalijn - Genk

Al van bij de aankomst met perfecte ontvangst is duidelijk dat dit een avond zal worden om nooit meer te vergeten. En ja daarbij speelt ook het gezelschap een zeer grote rol! Door de grote open guillotine ramen baadt onze tafel als het ware in de open natuur. De menukaart staat volledig in het teken van het seizoen, er is een 3-gangen marktmenu en echte genieters gaan voor het menu ‘De Kristalijn’ in 4 of 5-gangen. We kiezen de 5-gangen degustatie met aangepaste wijnen. Sommelier Jennifer geeft het startshot met een glas Pol Roger Champagne, geschonken uit een magnum fles. De amuses tonen alvast dat Somers een patent heeft op het combineren van uitgebalanceerde smaken met uiterste precisie.

Amuse: Panna Cotta van mozarellaDe Kristalijn Genk & Siemerheide

Amuse: Americain van chorizo & ijsje van semifreddo van olijf en balsamicoDe Kristalijn Genk & Siemerheide

Amuse: Sushi van zeebaars, lavendel mayonaise, schuim van tuinbonen en ijs van bleekselderDe Kristalijn Genk & Siemerheide

Amuse: Velouté van asperges met grijze garnalen en bieslookDe Kristalijn Genk & Siemerheide

Met zijn koud voorgerecht scoort Somers al meteen een driepunter, een mooie combinatie van gemarineerde Tonijn met een crème van tonijn, gel van gerookte buik van tonijn, crumble van wagame, Oosterse specerijen, king krab, jus van wortel & ponzu. Een gerecht waar zowel power als verfijndheid inzit met wisselende texturen en uitstekende smaakcohesie. In het glas serveert Jennifer een opvallende Chileense wijn van de Pedro Ximenez druif, de Cucao PX2012 van het huis Geo komt uit de Elqui Valley in Chili. Een frisse verschijning met geconcentreerde fruit aroma’s.De Kristalijn Genk & Siemerheide

Het vervolg met de Zeeduivel en ratatouille, kroketje van grijze garnalen en coulis van rode paprika is iets minder spectaculair maar toont ook weer een perfecte beheersing van de gaartijden en het samenbrengen van complementaire smaken. Dit gerecht krijgt een florale vriend door de combinatie met de Edetaria 2011 van Via Edetana, een assemblage van Viognier, grenache & muscat uit de Spaanse Terra Alta.De Kristalijn Genk & Siemerheide

De Kristalijn Genk & SiemerheideMet zijn volgend tussengerecht brengt Somers een moderne variant op de Paëlla door de Paëlla rijst stijlvol te serveren met langoustine, gekonfijte knoflook en palourdes. Hierbij wordt het mediterrane bijgestaan door een Nieuw Zeelandse topper uit Marlborough, de 2010 Seresin Chardonnay. Een fluweel smaakpalet van rijp fruit mooi in evenwicht met een lichte hout toets.De Kristalijn Genk & Siemerheide

Tussendoor even verfrissen met een heerlijk Sorbet van basilicum en een brunoise van zomerse groenten.De Kristalijn Genk & Siemerheide

Voor het hoofdgerecht kiest de chef om sappige Kalfsentrecôte te brengen met knapperige tuinbonen, quinoa, inlandse asperges, artisjok en een saus van citroentijm. Tot in de puntjes verzorgd, het vlees is botermals en de asperges werden vol smaak bereid. Een beheersing van de klassieke keuken die werd afgewerkt met de nodige verfijning. Jennifer komt duidelijk in haar sas en serveert hierbij een rode wijn uit Mendoza Argentinië, vrij krachtig voor bij het kalfsvlees maar terecht een aanrader. De Tital Patriota, 2009 is een assemblage van de inheems bekende Bonarda druif en malbec.De Kristalijn Genk & Siemerheide

Als dessert degusteren we nog van de Semifreddo van chocolade met geroosterde sesam, yoghurt en rode vruchten. Strak en verfijnd maar niet de topper van de avond. Tijd voor een Ad Bibendum geïnspireerd kunstje want in het glas komt een uitzonderlijke Beerenauslese, de Velich Schoschto 2009, uit Burgenland – Oostenrijk. Deze wijn werd speciaal voor dit wijnhuis gebotteld ter ere van hun 15e verjaardag.De Kristalijn Genk & Siemerheide

De Kristalijn Genk & SiemerheideSomers sluit een meer dan geslaagd verhaal nog af met extra zoetigheden en zalige oliebollen, pure verwennerij.De Kristalijn Genk & Siemerheide

Een transformatie van jewelste katapulteert ‘De Kristalijn’ meteen in mijn Limburgse top. Een restaurant waar menig hotelier jaloers op kan zijn en in combinatie met het hotel een perfect alternatief biedt voor een culinair weekend. De opmars van de laatste jaren lijkt wel een gastro-trein die nauwelijks te stoppen is. Somers brengt verfijning en uitgebalanceerde smaken met de nodige aandacht. Hij zal enkel ingrediënten samenbrengen als de smaken en texturen elkaar aanvullen en dit een meerwaarde voor het gerecht betekent. It was the first, but for sure not the last visit…CY soon!

Be-Gusto

De Kristalijn
Wiemesmeerstraat 105, 3600 Genk
TEl: +32 89 35 58 28
www.dekristalijn.be
Zondag & Maandag gesloten
Be-Gusto score: 16/20
Comments
One Response to “De Kristalijn – Genk”
  1. Carla says:

    Erg mooi!