Pastorale – Rumst / Reet

Pastorale: Culi-Art by Bart De Pooter

Chef: Bart De Pooter

DIRECT ONLINE RESERVEREN

Een uitgebreide voorstelling van restaurant Pastorale moeten we niet meer maken want Bart De Pooter is al jaren één van onze culinaire pioniers en bekend in binnen en buitenland. Zijn kook prestatie mag gerust omschreven worden als kunst. Zowel qua presentatie, smaakcohesie en creativiteit serveert Bart telkens weer kunstig op een zeer hoog niveau. Een 2-tal jaar geleden werd in Brussel ook zijn nieuw kosmopolitisch concept geopend – WY by Bart De Pooter. De derde Michelin ster kwam er (nog) niet voor Pastorale maar met WY mocht Bart deze week dan toch al een extra ster in ontvangst nemen.Pastorale Rumst/Reet

Restaurant Pastorale is gevestigd in een voormalige pastorie die modern gerenoveerd werd. De avondverlichting licht mooi de grandeur uit van de prachtige villa. De stijlvolle inrichting werd gecombineerd met hedendaagse kunst. De zwart en witte tinten worden afgewisseld met indrukwekkende en kleurrijke kunstwerken van de Belgische kunstenaar Arne Quinze. Verder wordt de tuin van Pastorale aanzien als één van de mooiste van Vlaanderen.Pastorale Rumst/Reet

In 2012 werd Bart De Pooter nog verkozen tot Chef van het jaar door Gault&Millau en met zijn 18/20 plus 2 Michelin sterren behoort hij tot de ‘Gastronomische Champions League’. Geen wonder dat ongeveer 15% van zijn cliënteel uit het buitenland komt, zelfs de Japanners vinden de weg naar Reet-Rumst! Door de jaren heen werd de kookstijl van restaurant Pastorale serieus verfijnd. Bart probeert zo veel mogelijk light en met seizoens-producten te koken. De chef staat gekend voor een zeer innovatieve keuken met blijvende aandacht voor de puurheid en de herkomst van de ingrediënten. Samen met zijn vrouw Marie-Claire Braem en het Pastorale team draagt hij er zorg voor om elke gast een exclusieve en onvergetelijke beleving mee te geven.Pastorale Rumst/Reet

Dagelijks serveert Bart een 3-gangen lunch ‘Bizz’ (60€). Om een culinaire totaalbeleving te ervaren geeft de chef de keuze tussen verschillende menu’s: Menu Vandaag (85€), Verlangen 4-gangen (115€), Sensatie 6-gangen (140€) of Expressie 8-gangen (175€).

Het is tijdens een lunch by WY in Brussel dat de wilde plannen gesmeed werden om samen Pastorale te her-ontdekken, het was namelijk alweer meer dan 2 jaar geleden dat we Bart’s walhalla bezochten. Why Not is de ‘Expressie’…met Shoot That FoodThe Belgian Taste Buds en Coolinary! Thanks Adriaan (Shoot That Food) for the pictures.

Zoals gebruikelijk bij Pastorale starten we met een glaasje Bollinger Special Cuvee. Het bezoek aan Champagne huis Bollinger was trouwens één van mijn hoogtepunten het afgelopen jaar. En dat is niet alleen voor de manuele remuage!

Met de amuse expressies was het al meteen duidelijk dat de lat bij Pastorale enorm hoog gelegd wordt, dit zowel qua smakenpalet, creativiteit als presentatie.

Grissini van kikkererwten met een humus van kikkererwtenPastorale Rumst/Reet

Fingerfood: scheermesjes & pompelmoes; mosseltjes & selder; spiering & gemarineerde lavasPastorale Rumst/Reet

Gemarineerde Coquilles met een crème van rode curry & galangaPastorale Rumst/Reet

Brood, boters & tuinkers om te knippen en een natuurlijk pepersmaak te geven

Salade van gekonfijte eendenmaagjes, bon bon van scamorza kaas, bulgurPastorale Rumst/Reet

Escargots met structuren van look, schuim van look en een crème van trompette de la mortPastorale Rumst/Reet

Met het eerste gerecht blijven we nog even nazomeren. Een sublieme combinatie tussen tartaar van Langoustines, verschillende soorten tomaten en een sorbet van tamarillo boomtomaat. In het glas serveert sommelier Jon Stalmans een uitstekende Gruner Veltliner, de Fred Loimer 2011 uit Kamptal-Oostenrijk.Pastorale Rumst/Reet

De zee in een herfstcreatie, dat is de volgende knaller van Bart. Zowel esthetisch als qua smaakpalet een absolute topper. Oester, scheermesjes en mosseltjes worden verfijnd bijgestaan door algenzand, cake van mosselen, zeekraal en een oesteremulsie. De zilte herfst wordt prachtig gepaired met een riesling uit Duitsland. De Ökonomierat Trocken 2011 van Rebholz uit Pfalz blonk uit met een sublieme mineraliteit.Pastorale Rumst/Reet

Bart volgt met een stukje goudbrasem. De goudbrasem werd gemarineerd met hibiscus en komt met rode biet, geitenkaas, en een crème van wasabi. Een opmerkelijke combinatie met wasabi en geitenkaas geeft verrassend een mooi geheel en past goed met de goudbrasem. Ook de wijnbegeleiding kan tellen want in het glas komt één van de toppers van de avond. De Louro Do Bolo 2010 van de Spaanse Godello druif uit Valdeorras geeft een haast perfecte rondeur aan het geheel.Pastorale Rumst/Reet

Zeeduivel is nooit mijn favoriet geweest, ook vandaag niet. Nochtans serveert Bart de staartvis zeer mooi met huisgemarineerde pancetta van krulvarken, zuurkool en een olie van koriander. De zeeduivel is iets te droog maar komt in combinatie met de verfijnde zuurkool en olie beter tot zijn recht. In het glas komt de Casal Sta Maria, Reserva Branco 2010 uit Lisboa-Portugal, een assemblage van drie druiven: Chardonnay-Arinto-Sauvignon blanc.Pastorale Rumst/Reet

Paling volgens Japanse inspiratie omschrijft het volgende gerecht waar de chef Oosterscheldepaling rijkelijk lakte en combineert met boekweit en radijs. Ook de sommelier blijkt in uitstekende conditie te zijn en serveert de Quinto Das Bageiras, Garrafeira branco 2011. Een vinificatie van de Maria Gomes & Bical druif uit Bairrada-Portugal.Pastorale Rumst/Reet

Door de zoektocht naar de beste en lokale producten herken je de toegewijdheid van een chef. Dat is bij Bart niet anders want voor zijn volgende paddenstoelen verhaal trok hij zelf naar de Kleiput van Rumst. De zelf geplukte champignons worden geserveerd met een uitstekend stukje wilde patrijs, gebrande schorseneren, crosnes of Japanse andoor en hoevewortel. Dat de patrijs wild was getuige de hagelrestanten aan tafel. Wat mij betreft een subliem gerecht want ook de wildjus en de schorseneren waren top. Over het algemeen is Pinot Noir niet mijn ding maar de geserveerde Philippi 2003, een Spätburgunder van Koehler-Ruprecht, gaf de perfecte toets met een uitmuntende samenhang. Duitse tafelwijn nota bene.  Pastorale Rumst/Reet

Dat het wild seizoen net op gang geschoten werd laat Bart natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan. Nog even een extra wild gerecht want de hazerug kwam net binnen. De gegrilde hazerug wordt gebracht met een crumble van bloedworst, spruitjes en nashi peer. Een absoluut festijn en die crumble van bloedworst geeft net die extra expressie om dit gerecht te bejubelen. In het glas komt een full bodied Italiaans verhaal. De Gironia – Biferno Rosso Riserva 2006 uit Borgo Di Colloredo werd geassembleerd met de Multipulciano, Aglianico en Molise druiven en geeft mooie aroma’s van pruim en zwarte kers.Pastorale Rumst/Reet

Geen klassieke kaasschotel bij Pastorale maar een toets aan creativiteit door Roquefort te serveren met vijgen en een sorbet van kweepeer. Ook present is de Riesling Beerenauslese 2006 van Zull.Pastorale Rumst/Reet

Als tweeluik van de vijgen met roquefort serveert Bart een brunoise van vijgen met een ijsje van poire williams, kweepeer, peertjes uit eigen tuin en mousse van roquefort & peer.Pastorale Rumst/Reet

Een chef die zijn expressie weet af te sluiten met een dessert topper dat blijft altijd hangen. Vandaag scoort Bart met zijn creatie rond druiven. Een sorbet van druiven met rozijnen, caramel en structuren van walnoot. Een dessert met een zeer mooie samenhang, afwisselende texturen en vooral niet te zwaar. De rozijnen geven verder nog de haast perfecte match met de zoete Chenin Blanc van het Domaine de la Taille aux Loups uit Montlouis. Een afsluiter van 1990 die kan tellen.Pastorale Rumst/Reet

De mignardises werden veelvuldig op tafel gezet en blaken van verfijning. En net wanneer je denkt om af te sluiten serveert de chef nog een laatste dessertje. Hij had dan ook een vanille ijs met cepes in petto dat blaakt van souplesse en gecombineerd werd met kastanje, een crumble en bittere chocolade.Pastorale Rumst/Reet Pastorale Rumst/Reet

We hadden graag nog een uren blijven nagenieten van dit spektakel maar het late uur speelt danig parten tijdens deze doordeweekse avond die trouwens uitgroeide tot een culinaire hoogdag. De sommelier van dienst is misschien niet de allergrootste showman maar de wijnen die hij vandaag selecteerde tonen grootse klasse. En is dat niet wat het meest telt! Spektakel met diepgang en creativiteit op het bord dat is waar Bart de Pooter borg voor staat. Zijn verfijnde signatuur maakt hem niet voor niets één van onze gastronomische spilfiguren. Een expressie om te koesteren, L’Art by Bart De Pooter.

Be-Gusto

Pastorale
DIRECT ONLINE RESERVEREN
Laarstraat 22, 2840 Rumst
TEl: +32 3 844 65 26
www.depastorale.be
Zondag & Maandag gesloten
Be-Gusto score: 18/20
Comments
2 Responses to “Pastorale – Rumst / Reet”
 1. Carla says:

  Ik ga gelijk kijken hoe lang het geleden is dat wij er waren, krijg hier enorme trek van 😉

 2. Ingrid Jacobs says:

  Hallo, ik was gisteren bij jullie en het eten was lekker maar ik heb toch enkele verbeteringspunten.

  1. Ik heb constant moeten vragen om mijn water bij te vullen ? Wijn wordt wel bijgeschonken.
  2. Uit het dessert van mijn vriend kwam een kever gevlogen.
  3. Ons hapjes bij de koffie kregen we pas als we al betaald hadden.
  4. De truffel kregen we als we rechtstonden.

  Misschien best hier rekening mee houden, jullie zijn tenslotte een 2-sterren restaurant.
  MVG
  Ingrid Jacobs