Terborght – Huizingen

Terborght: Jong Keukengeweld bevestigd met verfijnde gastronomie

Chef: Lesley De Vlieger         

Een aantal jaren geleden bezochten we reeds de gezelligheid van restaurant Terborght in Huizingen en het was dan ook hoog tijd dat een nieuw bezoek zich aankondigde om de evolutie van chef Lesley De Vlieger te ervaren. Bij de lancering van de actie Jong Keukengeweld 2013 was Lesley één van de toppers met zijn michelin ster en 16/20 bij Gault&Millau. Het is trouwens opvallend hoeveel restaurants die we de laatste maanden bezochten, geselecteerd werden voor de Jong Keukengeweld actie. Duidelijk dat één van onze Be-Gusto filosofieën, namelijk het in de picture zetten van jonge talentvolle chefs, volledig strookt met de gedachtegang van Jong Keukengeweld.

Lesley De Vlieger - Jong Keukengeweld

Lesley De Vlieger – Jong Keukengeweld

Restaurant Terborght in Huizingen – Vlaams Brabant is gemakkelijk bereikbaar door zijn ligging vlakbij de afrit van de E19 Brussel. Het gebouw van restaurant Terborght dateert van 1617 en werd in 2004 gerenoveerd. Het interieur kreeg in 2012 een extra makeover om zo een warme, intieme en stijlvolle sfeer te garanderen. De oude karakteristieken van het gebouw bleven behouden en werden kwaliteitsvol verfraait met moderne toetsen. Het restaurant heeft verschillende niveaus en ruimtes waardoor het zich perfect leent tot events voor families, groepen en zakelijke afspraken. De kunstwerken van Mieke Tambuyzer & Amaat Hullebroeck geven extra cachet.Restaurant Terborght Huizingen

Terwijl Lesley De Vlieger zorgt voor het jonge keuken dynamische is het gastvrouw Marijke De Ron die de touwtjes in handen houdt in het restaurant zelf. Lesley is een enthousiaste chef die vertrekkende van een klassieke basis verfijnde gerechten brengt. Hij zorgt dagelijks voor een selectie van verse topproducten die hij dan op een innovatieve en creatieve manier verwerkt zonder afbreuk te doen aan de puurheid van het product. Dat Lesley al op zeer jonge leeftijd bij de high potentials genoemd wordt, zal niemand verbazen want hij deed eerder ervaring op bij onder andere Bruneau in Ganshoren, Hof ter Eycken in Ninove, ‘ Laurierblad en de Lijsterbes in Berlare en de Librije in Zwolle.Restaurant Terborght Huizingen

Bij Terborght krijg je de keuze uit verschillende menu’s. Zo is er het lunch & diner menu in 3 gangen volgens marktaanbod aan 39€. Het gastronomische menu Terborght kan je kiezen in 3 gangen (52€) of 5 gangen (82€). Verder is er ook een 7 gangen degustatiemenu (108€) en voor de liefhebbers van klassieke topproducten het Mijmering menu in 7 gangen (140€).

Sinds 2012 kan je ook genieten van de kwaliteitsvolle bistro keuken in het aanpalende Bistro Oud Dorp. Hiervoor deden Lesley & Marijke terug beroep op de voormalige sous chef van Terborght – Jelle Temmerman. Jelle die iedereen nog kent van zijn overwinning in ‘Mijn Restaurant’ met D’Hoogeschool in Leuven, keerde terug om met Bistro Oud Dorp een eerlijke klassieke productkeuken te serveren. Zo kan je er onder meer genieten van huisgemaakte garnaalkroketten, paling in het groen en een runds bavette met verse frietjes.

Tafelgenoot en partner in culinary crime is Sven van de ‘Belgian Taste Buds’ en zoals gebruikelijk zijn we klaar voor een flinke dosis creativiteit. Terwijl we de kick off geven met een Belgische Biercee Gin & Fever Tree zet chef Lesley meteen zijn handtekening. Het lepelhapje met een gin-tonic sorbet, radijs en platte kaas scoort meteen. Ook de andere amuses zijn zeer verzorgd met mooie diepe smaken. De mini kaasfondue dat als tweede hapje komt mist wel verfijning en is wat zwaar om mee te starten.

Amuse: Gin Tonic sorbet, radijs & platte kaasRestaurant Terborght Huizingen

Amuse: KaasfondueRestaurant Terborght Huizingen

Amuse: Kroepoek van inktvis met inktvisRestaurant Terborght Huizingen

Amuse: Tomaat – garnaal modernRestaurant Terborght Huizingen

Amuse: Komkommer en gerookte palingRestaurant Terborght Huizingen

Amuse: Structuren van gerookte zalm & dille; bisque van kreeft met ravioliRestaurant Terborght Huizingen

We kiezen het Menu Terborght in 5 etapes (82€) en als eerste gerecht serveert Lesley een koud-warm combinatie met Sint Jacobsvruchten uit Dieppe.  In carpaccio met pompoen, Iberico ham, truffel, eitje, Parmezaan en huisgemaakte preskop. Gebakken met gebraiseerde varkenskop- en wangen. De presentatie en verfijning van het koude is subliem. We missen echter een beetje samenhang in dit geheel van afzonderlijk zeer verzorgde bereidingen. Het warme gerecht heeft dan wel weer de perfecte synergie met duidelijke diepe aroma’s, een perfecte kruiding en pure smaken. In het glas komt een lekkere Sylvaner, Wittmann 2012 die wel iets te warm geserveerd wordt.Restaurant Terborght Huizingen

Lesley gaat verder met mijn favoriete vis. De tarbot uit de Noordzee brengt hij met langoustine, kokkels, mosseltjes, aardpeer, zeescheuten, oester en een sausje van waterkers. De vis is perfect gegaard en het geheel komt mooi tot zijn recht. De saus van waterkers mocht iets meer power hebben. In het glas brengt de sommelier een goede assemblage van grenache blanc, viognier en clairette uit de Côtes du Rhône, La Truffière 2012 van La Ferme du Mont.Restaurant Terborght Huizingen

Als volgend intermezzo kiest de chef dan voor een stukje filet van Fazant met knolselder, witlof, spruitjes en een fine champagne saus. Apart serveert hij nog een consommé van wild met de bil van fazant. De rode wijn – Champ des Soeurs 2011 – die erbij geserveerd wordt is van Laurent Maynadier uit Fitou. Een klein familiaal domein dat we twee jaar geleden nog zelf bezochten.Restaurant Terborght Huizingen Restaurant Terborght Huizingen

Ook het hoofdgerecht komt in duo. Eerst een paté van hert met rode biet en rode kool. Nadien de filet van hert met een korstje van hazelnoot, schorseneer, dauphine aardappel, bietjes en champignons. Een perfecte weerspiegeling van Lesley’s keuken, een mooi verzorgd gerecht met aandacht voor de presentatie en behoud van de pure essentie van het product. In het glas komt een Monastrell Laderas de El Sequé 2012, uit Alicante.Restaurant Terborght Huizingen Restaurant Terborght Huizingen

Met het eerste dessert kiest de chef voor simplicity door eenvoudig yoghurt, pompelmoes en mandarijn te combineren. Het resultaat is uiterst lekker, verfrissend en vormt een mooi geheel. Een riesling spätlese, Gehring – Niersteiner Rehbach, komt de desserts begeleiden.Restaurant Terborght Huizingen

Het tweede dessert, een knipoog naar IT gigant Apple, wordt niet alleen knap gepresenteerd maar zit ook goed in elkaar. De combinatie tussen appel, noten, vanille ijs, caramel, speculoos en pannacotta met kaneel vormt een perfecte afsluiter.Restaurant Terborght Huizingen

De chef denkt echter niet aan stoppen en presenteert nog een derde dessert in de vorm van een synergie van witte – donkere en pure chocolade met yuzu.Restaurant Terborght Huizingen

De verzorgde en huisgemaakte mignardises bij de koffie zorgen voor het laaste culinaire wapenfeit van chef Lesley.Restaurant Terborght Huizingen

Dat ik op weg naar het toilet nog een boek op de kop kan tikken dat op mijn ‘must have’ lijst stond is een aardige meevaller. Het boek ‘Belgische wijnbouwers in de Bordeaux’ geeft een leuke herinnering aan onze Bordeaux trip van September.Restaurant Terborght Huizingen

Restaurant Terborght is de ideale uitvalsbasis voor een reis met Frans-Belgische gerechten die op een hedendaagse manier verfijnd worden. Lesley De Vlieger serveert een pure creatieve keuken met herkenbare producten en aandacht voor de seizoenen. Het is duidelijk dat deze jonge chef veel in zijn mars heeft en we zijn benieuwd naar de verdere culinaire evolutie van Terborght. Good Luck!

Be-Gusto

Terborght
Oud Dorp 16-18, 1654 Huizingen
TEl: +32 2 380 10 10
www.terborght.be  
Dinsdag & Woensdag, zaterdag middag, zondag avond gesloten
Be-Gusto score: 16/20
Comments
One Response to “Terborght – Huizingen”
  1. MyriamC says:

    Wij hebben hier vorig jaar genoten van een uitstekend menu!
    http://myriamsditjesendatjes.blogspot.be/2013/03/terborght-huizingen.html