De Godevaart – Antwerpen

De Godevaart: stijlvol tafelen in Antwerpen

 Online Reserveren
Sint Katelijnevest 23,2000 Antwerpen
0032 3 231 89 94
www.degodevaart.be

Zondag & Maandag gesloten, lunch enkel op Donderdag & Vrijdag

Chef: Dave De Belder      

Exact één week na de uitgave van de twee gereputeerde gidsen gaan we op avontuur naar restaurant De Godevaart in Antwerpen. Chef Dave De Belder had ons bij het vorige bezoek in Maart al kunnen overtuigen en wij hadden hem dan ook op het toneel verwacht van de ‘rising’ stars. Ideeën kunnen blijkbaar al eens variëren. Nochtans zijn vele insiders er rotsvast van overtuigd dat Dave met zijn gekende stijl de laatste jaren een enorme progressie maakte en toegegeven het inspireert ons alvast om terug te gaan degusteren van zijn uiterst innovatieve keuken.

©Adriaan Van Looy, for www.wbpstars.com

©Adriaan Van Looy, for www.wbpstars.com

Dave De Belder combineert nieuwe kooktechnieken om zo de ingrediënten intenser en vaak ook lichter te brengen. Zijn visie wordt gedreven door een zoektocht naar boeiende smaak synergiën. Een deel van zijn inspiratie haalde hij uit zijn vroegere ervaring bij Jonnie Boer van De Librije, één van Nederlands grootste gastronomische boegbeelden. Verder deed hij nog ervaring op bij Jean-Luc Figueras in Barcelona en de huidige numero uno El Celler de Can Roca in Girona. Met zijn nieuwe equipe zorgt hij momenteel voor het nodige vuurwerk in Antwerpen.

©Adriaan Van Looy, for www.wbpstars.com

©Adriaan Van Looy, for www.wbpstars.com

Achter de historische gevel van De Godevaart treffen we een stijlvol interieur verdeeld in 3 ruimtes waarin de authentieke vloeren bewaard bleven. In de zomer kan je genieten op het zomers stadsterras. Het is de combinatie tussen het authentieke en klasse volle interieur met de verfijnde moderne gastronomie die De Godevaart zo bijzonder maakt. Serveer hierbij de uiterst charmante en professionele bediening van de goedlachse dames Tamara Verley, Eline Claes en Katje van Voorthuisen en het verhaal klopt volledig.

©Adriaan Van Looy, for www.wbpstars.com

©Adriaan Van Looy, for www.wbpstars.com

©Adriaan Van Looy, for www.wbpstars.com

©Adriaan Van Looy, for www.wbpstars.com

Restaurant De Godevaart presenteert een beknopte à la carte kaart met 5 voorgerechten en 5 hoofdgerechten. De focus ligt echter op zijn menu’s met keuze van 4 tot 7 gangen (65€ tot 105€) waarbij de chef een selectie van de kaart serveert. De chef komt zelf, vol passie en met een natuurlijke ‘joie de vivre’, aan tafel om dit menu te bespreken en voor te stellen volgens persoonlijke voorkeuren. Culinaire flexibiliteit staat hier duidelijk centraal en dat siert De Godevaart.

©Adriaan Van Looy, for www.wbpstars.com

©Adriaan Van Looy, for www.wbpstars.com

Vanavond gaan we all-inn, we kiezen het 7-gangen menu en geven de chef naar goeie gewoonte carte blanche. Hij start alvast met een line-up van zeer verzorgde amuses met een speciale touch. Een boterham met varkenskop wordt verfijnd en met diepe smaken geserveerd. Een broodje martino wordt ontleed en in mini portie gebracht. De aardpeer is super krokant, vanbinnen lekker smeuïg en wordt met truffel opgewaardeerd, een toppertje.

Boterham met varkenskop

©Adriaan Van Looy, for www.wbpstars.com

©Adriaan Van Looy, for www.wbpstars.com

Sandwich martinoDe Godevaart Antwerpen

Topinambour & truffelDe Godevaart Antwerpen

Vel van kip, oude kaas, mayonaise met chili

©Adriaan Van Looy, for www.wbpstars.com

©Adriaan Van Looy, for www.wbpstars.com

Coquille, romanesco bloemkool, mayonaise van ponzu, Iberico Lomito, gepofte varkenshuid en een crème van bloemkool. In het glas de riesling Wittmann, 2012. Met dit voorgerecht toont Dave meteen zijn kunsten door een schitterende afwisseling te geven in texturen. De zachte smaak van de coquille wordt perfect aangevuld met de intensiteit van het rijpe vlees, het krokante van de gepofte varkenshuid en de souplesse van de bloemkool crème. De bewerkte romanesco zorgt voor de nodige zuren.De Godevaart Antwerpen

Varkensnek krokant gebakken, aioli, geel van ei, mosterdzaad en een jus van mosterd. Als wijn begeleiding komt de zeer verrassende Bortoli – Deen Vat Series 2002, een Semillon (botritys) uit Australie. Ook hier serveert Dave weer een basisingrediënt bijna tot in de perfectie, een lekker crunchy korst met perfect zacht gegaard vlees vanbinnen. De jus van mosterd is niet te uitgesproken waardoor alle smaken mooi herkenbaar blijven.De Godevaart Antwerpen

Zeetong, octopus, mosseltjes, garnaaltjes, olie van dennenboom en zee-boontjes. Hierbij wordt een uitstekende en niet alledaagse witte Loire wijn geschonken, de Que Va Piano 2010 van het Domaine La Sorga. Deze wijn van Anthony Tortul is een Mauzac Jaune VDT.De Godevaart Antwerpen

Tweemaal paling: vers en gelakt, tartaar van peterseliewortel, champignon saus, aardappel soufflé en poeder van trompette de la mort. In het glas blijven we in de Loire met de Clef de Sol 2010 van La Grange Tiphaine, Montlouis sur Loire. Bij deze passage is het de jus die met een goede intensiteit het geheel van diepe smaken een mooie rondeur geeft.De Godevaart Antwerpen De Godevaart Antwerpen

Vlees van de ribben op wijze van chili con carne met gepekelde groenten, crème van karnemelk en een aardappel crunch. Dit in combinatie met de natuurlijke Catavela Vino Bianco 2011. Een orange wijn door schilcontact uit Emilia Romagna – Italie. Deze natuurwijn hebben we al vaker gedronken maar zit in deze pairing niet volledig juist door de combinatie met een gerecht dat met veel meer power voor de dag komt.De Godevaart Antwerpen

Dat Dave niet zomaar gerechten serveert mag duidelijk zijn en ook bij de Jonge duif toont hij een passionele inspiratie. Voor de bijgerechten ging hij de combinatie aan met de inhoud van het voeder van de duif, namelijk zaadjes, nootjes en maïs. De jonge duif werd op de barbecue gegaard en komt met hart en lever van de duif, knolselder, pompoen en een natuurjus van duif. De foie is werkelijk subliem, het gerecht zelf wordt net iets te koud geserveerd. Hierbij wordt de volle Quinta Dos Cozinheiros, Lagar 2003 uit Portugal geserveerd.De Godevaart Antwerpen

Eén van mijn favoriete kazen serveert de chef op een zeer originele en geniale manier. De Vacherin de Mont D’or Marcel Petite komt met ijs van gerookte rode biet, een crumble van rode biet, brioche brood en gel van rozenblaadjes. De 3 toefjes gel van rozenblaadjes zijn vrij overheersend maar deze onverwachte combinatie zorgt voor een sublieme smaakexplosie. De uitstekende Riesling – Trittenheimer Apotheke 2011 van Ansgar Clusserath uit de Moezel zorgt voor een afgewerkt verhaal.De Godevaart Antwerpen

Als eerste dessert krijgen we een symbiose tussen citrus en noten. De crème van limoenblad, chocolade bol, mousse van koffie, ijs van hazelnoot en crumble van hazelnoot worden gecombineerd met een uitstekende madeira ‘The Madeira collection, malvasia 3 jaar’ die het notenaroma verstevigd.De Godevaart Antwerpen

Als eindpleidooi heeft Dave een test voor ons in petto. Zijn kunstwerk ‘Herfst’ omvat een sponge van pistache, gel van mandarijn, ijspastille van Xerez azijn en een paddenstoel met mousse van cepes en melkchocolade. Het zand is ook van cepes en chocolade. Dit is een test die twee-sterren waard is door werkelijk een sublieme combinatie van zoet met zuur, crunch met smeuïgheid, koude toetsen en vooral een samenhang van smaken die klopt en een perfecte diepgang serveert.

©Adriaan Van Looy, for www.wbpstars.com

©Adriaan Van Looy, for www.wbpstars.com

Dave komt regelmatig passioneel zijn gerechten aan tafel voorstellen en dat weten de gasten te waarderen. Dave gebruikt hedendaagse technieken maar respecteert ook het basisproduct en gaat nooit te ver. Hij zorgt ervoor dat soms verschillende smaken door techniek perfect in evenwicht gebracht worden. Is het de vaak gedurfde keuken die misschien ondergewaardeerd wordt? Voor ons is de boodschap alvast unaniem: doe zo verder want dit zorgt voor vaak verrassende gerechten die het alledaagse van de gastronomie doorbreken.

De kookstijl zorgt misschien soms voor ontploffingen maar het gaat nooit vervelen en brengt intensiteit en innovatie. Een vervolgverhaal zal dan ook niet lang uitblijven, CY Soon!

Be-Gusto

De Godevaart
ONLINE RESERVEREN
Sint Katelijnevest 23,2000 Antwerpen
TEl: +32 3 231 89 94
www.degodevaart.be
Zondag & Maandag gesloten, lunch enkel op Donderdag & Vrijdag
Be-Gusto score: 16,5/20

 

 

Comments
5 Responses to “De Godevaart – Antwerpen”
  1. Wow, het water komt me in de mond bij het zien van al dat lekkers ! Een dik jaar geleden zijn wij daar ook gaan eten, en inderdaad het is een aanrader. Wij gaan zeker ook terug. In de tussentijd zijn deze foto’s een mooie “troost” om het wachten te verzachten :-). Grtjs, Peggy

  2. Ik moet dringend eens werk maken van een bezoekje… Ziet er bijzonder goed uit. Hoog op onze lijst!

  3. Jacob Molenkamp says:

    Ik kan ook niet anders dan wow zeggen, is alweer een tijdje geleden maar wordt weer eens hoog tijd

  4. Hoi Dave,
    Prachtig interview in de Culinaire A. Veel te lang geleden dat we jullie prachtig restaurant bezocht hebben…je michellinster moest er idd al heeeel lang zijn toegekend….maar tot binnenkort ! Heb je gemist in het culinaire gebeuren,maar je weet in West-Vlaanderen hebben we te veel keuze. Heb je contact met de North sea chefs die mee zitten in de Vlamdinges enzo waar we het vroeger over gehad hebben ? Mssn kan je daarover eens contact opnemen met ons. ?? Mvg,Charles. & Kristien Devinck, [email protected].

Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] in de zandbak (foto Be-Gusto) Antwerpse boterham met varkenskop en […]