De Godevaart – Antwerpen
De Godevaart: “Een wereldreis vol boeiende smaken!”
Online Reserveren | |
Sint Katelijnevest 23,2000 Antwerpen | |
0032 3 231 89 94 | |
www.degodevaart.be |
Zondag & Maandag gesloten, lunch enkel op Donderdag & Vrijdag
Chef: Dave De Belder
Lees ook ons meest recente verslag!
Het was ondertussen al een tweetal jaren geleden dat we het geluk hadden om te mogen genieten van de kookkunsten van Dave De Belder. Zijn restaurant, De Godevaart, groeide ondertussen uit tot één van de culinaire referenties van ’t Stad. Voor Tripadvisor is ‘De Godevaart’ alvast de onvervalste numero uno in Antwerpen!
Dave De Belder probeert met nieuwe kooktechnieken de ingrediënten intenser en vaak ook lichter te brengen. Hij pleit constant voor een zoektocht naar boeiende smaakassociaties. Een deel van zijn inspiratie haalde hij uit zijn vroegere ervaring bij Jonnie Boer van De Librije, één van Nederlands grootste gastronomische boegbeelden. Achter de historische gevel van De Godevaart treffen we een stijlvol interieur verdeeld in 3 ruimtes waarin de authentieke vloeren bewaard bleven. In de zomer is het genieten op het zomers stadsterras. Het is de combinatie tussen het authentiek klassieke interieur en de verfijnde moderne gastronomie, die De Godevaart zo bijzonder maakt. Een huiselijk interieur dat gonst van gezelligheid.
De Godevaart presenteert een beknopte à la carte kaart met 5 voorgerechten en 5 hoofdgerechten. De focus ligt echter op zijn menu’s met keuze van 3 tot 7 gangen waarbij de chef een selectie van de kaart serveert. De chef komt zelf, vol passie en met een natuurlijke ‘joie de vivre’, aan tafel om dit menu te bespreken en voor te stellen volgens persoonlijke voorkeuren. Culinaire flexibiliteit staat hier duidelijk centraal!
We kiezen het 5-gangen menu en geven de chef carte blanche (75€). Al van bij de start is duidelijk dat Dave er vandaag zin in heeft. Hij tovert met smaken en texturen door hapjes vol diepgang en pit te serveren.
Amuse: Antwerpse glorie, terrine van varkenskop, mosterd & augurk
Amuse: Taco met Ossenstaart, black peas crème, jalapeno mayonaise, cheddar & gepekelde witte kool
Amuse: Salade van pittige linzen, espuma van yoghurt & koriander
Amuse: Köfte van lamsvlees, humus en mayonaise van komijn
Als eerste gerecht serveert hij zelf de Kreeft met Pecorino structuren (marshmellow, krokantje, zalf), jonge spinazie en spinazie sap. Het gerecht is mooi gedresseerd, de garing en smaken zitten perfect in balans. Iets meer diepgang en pit kan dit gerecht zeker nog uitdagender maken.
Met het tweede voorgerecht scoort de chef een driepunter: Kabeljauwwang, salade van spelt, bulgur, zoet zure groentjes en jus van wortel & gember. De kabeljauw heeft een perfecte kruiding en gaarheid. Voor mij een origineel gerecht met een zeer goede cohesie qua smaken, maar ook een kleurrijke en stijlvolle presentatie.
Het vervolg wordt gebrande ganzenlever, bbq ananas, passievrucht, geitenkaas en thee van talauma peper (Vietnam). Een zeer a-typische combinatie die aangenaam verraste. De molligheid van de ganzenlever kreeg balans door het fruit en de zuren. Dit is durf op het bord met een knap staaltje smaakconsistentie. Qua presentatie kon dit gerecht wel nog een hoger niveau halen naar mijn mening. Het groene bord deed een beetje onrecht aan het gerecht waardoor het minder uitnodigend overkwam, vooral de passievrucht met groene ondergrond in de thee is visueel minder.
Als hoofdgerecht serveert Dave het Wagyu rund als sukade en gerijpt-gerookt, rundsbouillon, radijs & Remeker kaas. Apart komt ook nog een espuma van koolrabi, bloemkool en een crumble van kaas. We ervaren een goede balans in het gerecht en de portionering is perfect. Ook hier weer een presentatie en smaakpalet op hoog niveau.
Regelmatig scoort men met het dessert minder maar ook hier weet de chef ons weer creatief te imponeren met zijn ‘Lion’ dessert. Geïnspireerd op de Lion snackreep en met een stevige portie jeugdsentiment brengt hij een compositie van chocolade met karamel, walnoten en een sorbet van citrus en munt. De chocolat bar is zeer cremeux met een mooie smaakbalans en structuur. Ook de sorbet is perfect. Qua hoeveelheid iets te minimalistisch want dit dessert smaakt naar veel meer!
In de bediening treffen we een vrouwelijke tandem die gezien mag worden. Eline en Katja zorgen op een vriendelijke manier voor de professionele touch. Dat de chef ook nog eens zijn gerechten aan tafel komt voorstellen en uitleggen creëert vertrouwen en maakt het verhaal volledig af. Dave experimenteert met moleculaire technieken maar gaat echter nooit te ver. Hij zorgt ervoor dat soms contrasterende smaken door techniek perfect in evenwicht gebracht worden. Van Durf naar genialiteit op het bord zo weet hij van op papier onmogelijke creaties een sublieme symbiose te creëren. Zijn gerechten gaan nooit vervelen en brengen frisheid en intense smaaktoetsen. Voor ons is het duidelijk ‘To Be Continued’ want Dave De Belder is nog niet uitverteld!
Be-Gusto
De Godevaart ONLINE RESERVEREN Sint Katelijnevest 23,2000 Antwerpen TEl: +32 3 231 89 94 www.degodevaart.be Zondag & Maandag gesloten, lunch enkel op Donderdag & Vrijdag Be-Gusto score: 16/20
Mooi terras! Qua gerechten ben ik niet geheel overtuigd eerlijk gezegd.
Dag Carla, Zeker de moeite om een te gaan proeven bij je volgend Antwerpen bezoekje:)
Prijsklasse?
We kiezen het 5-gangen menu en geven de chef carte blanche (75€), mvg
Manmanman, wat hebben wij genoten van deze geweldige lunch!