De Ganzenpoel – Kontich

De Ganzenpoel

Chef: Steven Vanderstappen

Met restaurant ‘De Ganzenpoel’ maakt Steven Vanderstappen eindelijk zijn droom waar als chef van zijn eigen restaurant. Steven deed eerst ervaring op bij restaurant Margaux, De Schone Van Boskoop, Folliez en was daarna chef van cateraar Van Dyck in Mechelen. Vandaag heeft hij zijn stek gevonden in het centrum van Kontich.De Ganzenpoel Kontich

Geen minimalistische aanpak want Steven opende een ruim restaurant met elegante inrichting. De stijlvol gedekte tafels kregen comfortabele kuipstoelen en aan de muur hangen enkele schilderijen die naar de historie van het plein en de naam Ganzenpoel refereren. Het geheel is net iets te open om de juiste gezelligheid te creëren.De Ganzenpoel Kontich

Er wordt dagelijks een lunch geserveerd in twee- (27€) of drie gangen (32€). ’s Avonds heb je de keuze tussen een vier gangen menu (47€), vijf gangen (54€) menu of de à la carte met zes voor en hoofdgerechten. Op de website typeert men zijn keuken met verfijnde gerechten uit eigen bodem met een knipoog naar bereidingen met gans. Behalve het ene à la carte gerecht zijnde de cassoulet van gans met ganzenbout en ganzenworst vinden we deze signatuur en eigen bodem gerechten echter niet onmiddellijk terug.De Ganzenpoel Kontich

De wijnkaart is mooi in balans en vermeld ook enkele aanbevelingen. De ‘wines from the nature’ zijn wijnen met een ziel die meestal uit minder gekende streken komen en gemaakt worden door wijnboeren die werken met veel respect voor de natuur. De kaart werd uitgewerkt door Kevin Matters van Unplugged wines.

De ontvangst is hartelijk en we starten met een prima glas Gales rosé, een méthode traditionnelle uit Luxemburg. Vorige week ontving Steven nog 5* van zone03 en wij verwachten ons dan ook aan serieus vuurwerk.

Er wordt slechts één enkele amuse geserveerd maar dan wel in een behoorlijke portie. Een stukje varkenswang komt met een crème van tomaat, rode biet en aardappelkrokant. Een mesje had handig geweest gezien de structuur en het volume.De Ganzenpoel Kontich

We kiezen het 4- gangen menu en starten met een carpaccio van tonijn, zilte kruiden, oesterijs en wasabi. De chef serveert een verzorgd bord maar vergeet kruiding, diepgang en pit. Het oesterijs heeft veel te weinig smaak. Hierbij kiezen we een uitstekende Albarino 2012 Lagar de Besada uit Rias Baixas Spanje.De Ganzenpoel Kontich

Het tweede gerecht is een goed gegaard stukje kabeljauw met een ravioli van kalfskop, bouchot mosseltjes en romanesco. Het bloempje brengt kleur maar is overbodig en de ravioli brengt weinig smaakintensiteit. De presentatie is wel mooi verzorgd en de cuisson van de kabeljauw correct.De Ganzenpoel Kontich

Met het hoofdgerecht weet Steven meer te scoren. Hij serveert kort gegrild Capelin varken met wortel variëteiten, zwarte look en choronsaus. De choronsaus geeft de nodige kracht en het Capelin varken heeft een diepe smaak. De aardappel kubusjes mogen van mij een krokante kant in ossenvet krijgen om extra smaak te brengen. In het glas komt een uiterst lekkere Martinet Bru van het domein Clos Martinet uit Priorat. Deze assemblage van garnacha, syrah, cabernet sauvignon en merlot heeft een lange afdronk, expressieve fruitige aroma’s en is mooi in balans.De Ganzenpoel Kontich

Het dessert is een combinatie van witte chocolade mousse, koffie ijs, tonka en speculoos. Ook hier missen we samenhang en krijgen we een te vlak geheel.De Ganzenpoel Kontich

Nieuwe ondernemers in de horeca, het ligt vandaag niet voor de hand en het verdient dan ook alle steun. Steven Vanderstappen lanceerde met ‘De Ganzenpoel’ alvast een restaurant waar hij trots op kan zijn. Er zit zeker potentieel in dit culinaire avontuur mits evolutie en verdere verfijning van presentatie en smaak. Proeven, kruiden en smaakcohesie brengen is het advies dat we willen meegeven aan deze gemotiveerde chef. Indien hij daarbij zijn goede prijs/kwaliteit verhouding kan handhaven is succes verzekerd!

Be-Gusto

De Ganzenpoel
Sint-Jansplein 12, 2550 Kontich
TEl: +32 3 458 05 13
www.deganzenpoel.be
Zondag & Maandag gesloten
Be-Gusto score: 12,5/20

Comments are closed.